Proiect e-Factura Anaf,sistem obligatoriu de facturare electronica

Proiectul „E-factura – sistem obligatoriu de facturare electronică“ a fost demarat în luna martie 2020 de către Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală, în vederea eficientizării colectării impozitelor și taxelor, vizând în principal îmbunătățirea și consolidarea gradului de colectare a TVA și prevenirea/combaterea evaziunii fiscale.

Decizia de dezvoltare a proiectului de facturare electronică în România a fost luată după analizarea modului în care Italia a aplicat facturarea electronică generalizată atât pe relația Business to Government (B2G), cât și pe relația Business to Business (B2B) și presupune etape de proces care să permită comensurarea efectelor asupra mediului economic și gestionarea eficientă a datelor recepționate.

România a adoptat în data de 8 septembrie 2020 Legea nr. 199/2020 privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice, lege care a transpus în legislația națională Directiva 2014/55/EU privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice.

Astfel, începând din luna septembrie 2021, Ministerul Finanțelor, prin Centrul Național pentru Informații Financiare, va implementa, în cadrul unui program pilot, un sistem de facturare electronică ce va permite încărcarea, stocarea și descărcarea facturilor emise de agenții economici în relație cu instituțiile publice, pentru operaționalizarea cadrului normativ prevăzut de Directiva 2014/55/UE privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice.

Menționăm că programul pilot de implementare a unui sistem de facturare electronică pe relația Business to Goverment (B2G), va pune bazele extinderii platformei pentru dezvoltări ulterioare și va asigura know-how-ul necesar dezvoltării sistemului generalizat de facturare electronică pe relația Business to Business (B2B).

Prezentare si specificatii tehnice

Interesanta idea dar as avea cateva observatii:

  • nu as amesteca denumirile in romana cu cele in engleza (care este de preferat) pentru ca se creaza confuzie
  • stabileste un stil de denumire a variabilelor (vad acolo camelCase, snake_case, …anycase)
  • specificatiile tehnice sunt neclare, la fel si API-urile
  • o documentatie de API bine realizata contine example request / example response
  • incearca sa documentezi agnostic fara sa folosesti stilul de variabile dintr-un limbaj anume
  • foloseste standarde cand te referi la tipuri de date speciale (ex. RFC3339 in loc de timestamp string($date-time))
3 Likes

Eu nu înțeleg scopul inițiativei, cel puțin în ceea ce privește B2B. Și nici nu vreau să-mi imaginez ce înseamnă ca emiterea facturilor să fie cumva strâns legată de buna funcționare a serverelor care se află în administrarea statului. De poveștile horror legate de cardurile de sănătate probabil a auzit toată lumea :slight_smile:

3 Likes

Tu poți emite factura fără probleme, ideea e că se vor uploada și la ANAF într-un format parsabil de către ei. Deci dacă nu lee merg serverele se vor uploada când vor deveni disponibile.

2 Likes

Sincer, eu dau 100 de thumbs-up-uri pentru orice initiativa care ne aduce din epoca iobagului in randul tarilor civilizate.

Dar, am si eu o intrebare daca nu e cu suparare. De ce mama naibii e atat de greu de simplificat niste lucruri mult mai simple decat e-factura firmelor? Ma refer la multe alte lucruri comune si mai simplu de rezolvat.

Hai sa dau niste exemple simple: felul in care arata si e structurata informatia pe site-ul ANAF si al ONRC. Trist si rusinos e putin zis. N-am cuvinte pur si simplu.

Sau de exemplu accesul la platforma de vacinare. Prima data, jur ca mi-a luat minute in sir si cautari pe google sa gasesc login-ul. Poate sunt eu bou.

Site-urile alea sunt o batjocura pura pentru oamenii din aceasta tara.

O idee: Firmele si inginerii din privat ar fi mai mult decat bucurosi sa contribuie gratis in foarte multe proiecte daca ar exista dorinta adevarata.

5 Likes

Pentru că mii de oameni (sau zeci de mii) ar fi brusc fără obiectul muncii. Și treaba asta nu e doar la noi, e o problemă și la alții:

2 Likes

Cu totii, cei care ne traim restul vietii pe aceste meleaguri fermecate, cunoastem prea bine aceasta teorie. Da-mi te rog voie sa spun insa, ca:

  1. E o teorie inventata.

  2. E o teorie inventata, in mod amuzant, culmea, de noi, astia, fraierii care muncim in privat. Straniu, dar tot noi gasim practic scuze mincinosilor.

  3. Cel mai important: e o teorie fara temei. In practica, daca s-ar implementa, inca ar fi mare nevoie de acele mii de persoane, nu ar trebui sa fie date afara.

Dau un exemplu si unul simplu: digitalizarea.

Chiar si cand va veni momenul ala magic cand institutiile vor avea 90% numai mijloace digitale, trecerea nu va fi de la o zi la alta. Vor fi tone de documente, doar din cele recente (adunate in ultimile cateva luni, in toata tara) care vor trebui digitalizate foarte rapid, ca sa ajunga in baza de date. Nu mai vorbesc despre alte tone de documente din ultimii ani.

Insa stiu ca pentru unii din administratie, schimbarea asta ar fi un adevarat cosmar. Vor avea de muncit sau sa invete ce e ala un scanner sau lucrul minim cu un PC.

Sunt oameni in varsta in administratii care au ramas la stat incasand atat pensia cat si salariul. Din fericire, parca ca s-a schimbat asta relativ recent?

Ceilalti “fraieri” din populatie, de la iRevolutie incoace, au trebuit sa invete, sa se chinuie, unii sa-si schimbe jobul complet. La stat insa e ca la stat. Ei sunt privilegiatii care nu trebuie sa stea la cozi, si stiu sa-si completeze singuri declaratiile, sau ale alora cu care au un deal.

  1. Motivul adevarat are de a face nu numai cu lenea si lipsa de vointa totala, dar si cu faptul ca birocratia si lipsa digitalizarii a fost intotdeauna o portita foarte speciala, folosita in foarte multe moduri de cei din institutii dar si de cei din guvern (oricare ar fi el, sunt N comisii cu aceeasi indivizi)
    De-a lungul vremii, au avut si au inca multi de castigat din birocratia imensa.

Ptiu, hai ca m-am enervat :joy:

Oh please, vrei sa vorbim de “altii”? In cat timp si cat costa sa faci un SRL in Vest?
Mai dai sute de RON la contabil sa te “ajute” cu crearea de SRL plus alte sute de ron din cand in cand, sa-ti depuna nu stiu ce declaratie la ANAF? (pentru ca doar uitandu-te intr-o declaratie scrisa in scarba, cu text nealiniat, cu zece tipuri de fonturi si stiluri de font (underlined, bold, italic) iti provoaca deja un reflux intenstinal).
N-am absolut nimic cu contabilii, sa nu fiu inteles gresit. Vina nu e a lor, e a statului.

Sau, sa vorbim despre cat costa un certificat digital in Vest, cine il emite si ce ai nevoie sa fie emis? :joy:

Nu e perfect nici la “altii”, asa e, birocratie e o ciuma multicolora (pun intended), dar hai sa nu comparam cu “altii” ca e de plans.

Treaba asta: Productivity paradox - Wikipedia se aplica si birocratiei, sau chiar mai bine zis, mai ales birocratiei.

Birocratia tinde sa creasca in timp, indiferent ce ‘revolutii’ de-astea se fac.

1 Like

Deci zici ca e exista explicatii stiintifice, pe care trebuie sa le caut pe Wikipedia, pentru care statul roman isi bate joc cand ma pune sa dau o declaratie care arata scrisa de un copil in clasa a 3-a?

1 Like

Totusi si in Romania se pot face aplicatii frunoase si functionale.

  • Portalul de vaccinare
  • Platforma de certificate covid, facuta Nuxt

Este adevarat ca sunt multe aplicatii ale statului urate cu spume si aproape inutilizabile, dar cred ca scopul acestui thread este de posibile propuneri de api, poate arhitectura etc.

@geosoft1 a venit cu niste idei bune si de bun simt,.

asta…
si restul nu mai conteaza

Totusi, suntem inca la stadiul de 1999 toamna cu ce inseamna digitalizare si birocratie.

Oh boy.

  • Timp de multe luni, in ecranul cu beneficiari (cel cu lista in care iti vezi numele si unde dai click ca sa faci o programare) puteai sa dai click desi nu erau locuri disponibile.
  • Cine a facut acele icon buttons, cu text doar la mouse hover, cred ca n-are nici cea mai mica idee ce inseamna UX pentru o masa de oameni, de la 18 ani la 80 de ani. Butoanele ar trebui sa aiba text in ele

image

  • Cand intri in ecranul de programare si iti afiseaza lista cu toate orasele, poti vedea numai 7 centre deodata :joy:
    Esti nevoit sa dai next cu acelasi feeling pe care-l ai cand razuiesti un loz de Loto.
    E 2021, NIMENI din toata adminstratia aia nu s-a gandit sa ai un clasic “Show 100 items per page”?
    Remember, centrele sunt oricum deja filtrare pe judet si oras, deci nu e o problema sa afisezi chiar pe toate deodata, daca user-ul vrea.

  • Pe desktop (unde intra majoritatea cred), layout-ul e aberant. Informatia cea mai importanta, de pilda lista cu centre, e extrem de scunda. Inaltimea paginii e ocupata de doua headere imense deasupra ( (pe unul cu fond albastru scrie “Programare” )

  • Pagina https://vaccinare-covid.gov.ro/ care o gasesti prima cand cauti ‘programare vaccin’ e aberanta. E o pagina cu un scroll imens, incepe cu un header imens, apoi un film de YouTube, si apoi altele.

    Programarea in sine e doar in acel buton de sus de tot image pe care eu l-am ratat initial, a trebuit sa caut pe google din nou.

Si ar mai fi.

3 Likes

Degeaba faci platforme “frumoase” cand de fapt nu sunt usor de folosit pentru marea masa de oameni.

Cei drept butoanele sunt naspa.
Dar eu nu am avut de comentat prea mult. Mi-am facut treaba cu ea.

Absolut toate analytics la care am acces arată ori că utilizatorii mobili sunt de la jumătate în sus :slight_smile: Pe forum sunt 53% (35% Android, 18% iOS).

Tu da.
Dar parintii tai poate, mai in varsta? Sunt multi mai in varsta care stiu insa sa butoneze minimal, de ce sa nu-i facem sa se simta bine si pe ei, fara sa fie fortati sa recurga la fiul/fiica sau o cunostinta.

Si vorbim aici de platorma de VACCINARE pentru o PANDEMIE.

Eu sper sa nu avem vreodata parte de un razboi sau vreo pandemie urata (nici Sosoaca daca ar vrea nu ar gasi vaccin). Am fi terminati. S-a vazut Colectiv de pilda cum orbecaiau. (Ma intreb, ce s-a schmbat de la Colectiv cu modul in care se afla in timp rapid ce si unde sunt paturi libere)

Da, s-au descurcat.

De acord cu restul de afirmatii. Nu am negat nimic din ce ai spus.

Explicația științifică este că am moștenit un stat structurat pentru un sistem economic centralizat aka comunism. Și pentru că ăia țin cu dinții de status quo pentru a nu fi dați afară înainte de pensie.

Ideea e că birocrația există peste tot, da, îți poți deschide srl în 5 minute dar încearcă să scoți autorizație de construcție să vezi unde e mai greu să ridici un bloc, în România sau la ei? :slight_smile:

1 Like

Deci asa se explica de ce in Romania s-a construit oriunde si oricum: la noi autorizatia se da foarte repede sa ridici un bloc. :joy:
Ai dreptate, aia din Vest ar trebui sa invete de la noi, sa nu mai fie asa birocratici cu ridicatul unui bloc. Fucking reds.