Proiectele in care nu credeti. Cum procedam?

M-ar interesa si pe mine sa stiu cum va motivati sa lucrati la proiectele care nu credeti ca au sanse de reusita din start ori la proiectele pentru prieteni / familie si alte situatii de acelasi gen.

Le: si proiectele de care va “plictisiti” pe parcurs ar intra in aceeasi sfera.

Pomodoro ftw!

Realistic vorbind, dacă discutăm despre o aplicație, este destul de greu să vii cu vreo idee originală (mie cel puțin îmi este), caz în care e foarte greu să fii foarte pumped up.

Acum vreo trei ani am lucrat la o aplicație web cu foarte mult spor pentru că eram convins că este ceva unic (ceva ce implica trupe, concerte, rezervări etc). În momentul în care am aflat nu doar că toată treaba nu-i originală ci este și un rip-off al unui serviciu existent m-am demoralizat atât de tare încât aproape am abandonat proiectul…

Atât treaba de mai sus cât și la proiectele de care mă plictisesc (sau cele extrem de banale, gen listă cu modificări „mută x acolo, fă butonul roșu verde” șamd) le duc la capăt fixându-mi target: minimum X pomodoro/zi.

6 Likes

+1 si de la mine pentru pomodoro.

Am avut in timp in care nu doream sa lucrez la un proiect si pomodoro a fost singura sansa sa mai misc ceva, dar sa fiu sincer nu as mai face-o a doua oara. Viata e prea scurta ca sa ma fortez sa lucrez la ceva.

Daca nu plateste foarte bine si poti gasi alternative renunta la el, keep your cognitive resource safe as possible.

3 Likes

N-am un raspuns pentru asta dar chiar vreau sa folosesc Pomodoro acum :smile:

Ai putea incerca o tehnologie noua pe proiect, ceva ce inca nu stii si te poti entuziasma pentru invatarea unei noi chestii.
Exemplu: daca e aplicatie fa-o cu material design, aplica ceva nou, o tehnica noua, ceva animatii super, daca e site incearca ceva ce nu ai mai facut, angularjs, reactjs, ember, sau orice altceva ce inca nu stapanesti, astfel incat proiectul sa fie un mijloc prin care sa ajungi sa iti dezvolti un skill nou, si vei fii mai entuziasmat ca ai facut aceeasi aplicatie care mai exista pe piata, intr-un mod mai diferit si mai bun.
Era o vorba: ideea este doar un multiplicator al executiei (sursa).

Si eu lucrez la un proiect care, in ideile initiale, era o copie dupa un alt site, dar am venit cu o gramada de idei mai bune si le-am aplicat bine, acum siteul este mult mai diferit in sens bun fata de concurenta.

2 Likes

Interesant, si cam cate pomodoro pe zi reusesti sa faci ?

Când e vorba de task-uri extrem de plictisitoare? Dacă reușesc 3-4 roșii/zi consider că a fost o zi productivă! :blush:

1 Like

Scriu si eu aici experienta mea cu Pomodoro. De vreo 6 luni de zile lucrez doar cu metoda Pomodoro. Am inceput cu 25/5 dar mi-am dat seama ca nu e pentru mine. Am lucrat apoi vreo luna de zile cu 45/15. Mi-a placut, dar am observat ca mereu ma intrerupea in mijlocul unui task.

De vreo 5 luni, cam asa, lucrez 90/15. E intervalul ideal pentru mine si pentru ce am de facut. Fac in fiecare zi de luni pana vineri minim 3 rosii. In unele zile fac si 6, in altele 4, dar intotdeauna minim 3.

De obicei, in pauza de 15 minute ma ridic, ma intind putin, beau apa, citesc Twitter si apoi back to work.

3 Likes

Dar la task-uri normale cam cat reusesti, in medie ? Sau folosesti pomodoro doar la ‘boring tasks’ ?

Doar când nu am nici un fel de motivație.

Altfel e o sursă de întrerupere, mai ales când nu sunt task-uri clar definite. Atunci când fac slice mi-e foarte greu să delimitez task-urile de la bun început (altfel decât pe secțiuni). Sau când trebuie să fac ceva pentru care trebuie să studiez lucruri. Sau când trebuie să lucrez în tandem cu clientul (ar fi aiurea să-i spun la fiecare 20 minute că plec 5).

Dar la task-uri pentru care nu am nici un fel de tragere de inimă? Cred că aș lua-o razna altfel.

Iar filozofia pomodoro zice că trebuie să ai maximum un task/roșie.

La un moment dat am încercat și Habit RPG. Am renunțat, pentru că adăuga un nou loc unde puteam pierde timpul… :smiley:

1 Like

Foarte interesant, dar la tine nu mai sunt rosii, sunt aproape pepeni. :slight_smile: Esti un fericit daca poti lucra 90 minute neintrerupt si sa faci 6 intervale pe zi, superproductivitate, bravo ! :thumbsup:

1 Like

Incearca sa incepi cu taskuri cat mai simple, ceva care sa te faca sa incepi lucrul. Daca din prima trebuie sa te apuci de ceva foarte complicat nu vei avea nici un interes.
Odata ce ai inceput i-ti va fi mai usoara trecerea la alte taskuri mai complicate.

2 Likes

Iata cam cate pomodoro/zi se reusesc pentru taskuri normale:
http://www.quora.com/How-many-pomodoros-do-people-fit-in-a-day-on-average

1 Like

Cum zicea cineva mai sus, viata e prea scurta pentru a face ce nu-ti place.

Daca chiar trebuie (serviciu for example), unica motivare ar fi banii.

Dar pentru situatiile in care trebuie sa faci ceva de la 0, ai putea sa folosesti un framework nou pentru a invata ceva.

Oau. Ma intreb care este atmosfera intr-un birou in care toti folosesc cronometre de genul.

Cred ca am ceva de genul prin bucatarie, o sa incerc desi nu cred ca o sa mearga. Eu sunt incepator, caut destul de des pe Google cum sa fac anumite lucruri, exista mult mai multe distrageri, inclusiv aspecte de programare dar care nu tin neaparat de task.

1 Like

Background:
Eu imi folosesc mailurile ca sistem de taskuri. Daca am terminat un task, ii dau archive si dispare din lista. Mereu clientul de e-mail imi afiseaza numarul de mailuri din inbox.

Pentru mentenanta la proiecte care nu imi plac:
Ca sa trec peste chestiile pe care nu doresc sa le fac din diverse motive, ma motivez prin dorinta de micsora contorul acela de taskuri. Un fel de mini victorie personala prin care ma motivez. Ma simt si mult mai liber dupa. De exemplu acum am 12 taskuri din care vreo 6 sunt pe acelasi proiect, diverse buguri. Dupa ce o sa scap de ele o sa fiu foarte fericit.

Pentru proiecte noi:
Nu am gasit inca o solutie. Cum spuneam mai sus, am sa incerc Pomodoro poate reusesc sa imi fac si eu site-ul firmei in curand :smile:

2 Likes

noi avem un placeholder de macar 5 ani :expressionless:

2 Likes

Eu incerc sa fiu mai pragmatic in viata mea. In general am gasit doua elemente motivatoare. 1. proiectul, sau 2. banii. Daca nici unul nu exista, mergi mai departa, cauta altceva, fa altceva.

Si aici nu ma refer la alegeri drastice cum ar fi sa iti schimbi locul de munca imediat. In unele cazuri, desigur, asta ar fi singura solutie, dar sunt atatea lucruri neplacute de facut… Cineva pomenea de site-ul firmei mai sus. Daca esti un programator cu 10 ani de experienta si zeci, poate sute, de site-uri facute in decursul carierei, nu esti omul potrivit pentru a face site-ul firmei (presupunand ca este un site banal si plictisitor). Delega la un coleg incepator. Da-i lui satisfactia de a face ceva deosebit. Pentru el, crearea unui site ce va reprezenta imaginea online a firmai la care lucreaza poate fi atat o provocare cat si o mandrie deosebita ca munca lui ajunge public sub “umbrela” firmei. Daca e nevoie supravegheaza buna evolutie si asuma-ti responsabilitatea pentru site, dar nu iti asuma si munca de codare.

Un alt lucru ce am observat in cariera mea este ca pasiunea pentru proiect si banii pot sa se alterneze in timp. M-am aflat in situatii in care am acceptat un job pentru ca aveam nevoie de bani, si cu timpul, chiar dupa ani, am inceput sa ma indragostesc de proiect.

De asemenea, am lucrat pe proiecte care la inceput pareau super interesanta, doar sa constat dupa 3 luni ca nu sunt asa si atunci m-am luptat sa fiu compensat financiar mai bine pentru efort. Partea nasoala este ca motivarea financiara nu dureaza foarte mult. Eu dupa 6 luni de obicei nu mai simt “fericirea” asociata cu banii mai multi.

Pe de alta parte, daca reusesti sa crezi in proiect, vei avea energie pentru totdeauna. Vei iubi ceea ce faci si pe plan financiar vei dori sa ajungi doar la un nivel incat sa nu-ti bati capul prea mult cu banii. Nu vei vrea crestere de salar la fiecare 6 luni, si nu vei pretinde plata unor ore suplimentare ce sacrifici de la tine pentru proiectul iubit.

Si nu, nu trebuie sa iubesti tot proiectul in intregimea lui. Daca esti de exemplu un backend developer, iar proiectul este mai mult vizual, ai 5 colegi UX developers si doar unul singur backend. Fa-ti o pasiune din a gasi acele elemente de design si arhitecture cheie din aplicatia voastra, care aparent nu face nimica, care reprezinta domeniul business-ului. Profita de logica redusa pentru a crea un design si arhitectura unica. Dupa aceea iti poti face o pasiune din a aduce logica din JavaScript in PHP/Java/Ruby/whatever-backend.

Si desigur, considera, la fiecare pas si decizie, daca intr-adevar merita sa lucrezi la compania respectiva, daca merita sa lucrezi pentru clientul respectiv, sau daca merita ca imaginea ta / companiei sa fie asociata cu proiectele respective. Daca nu, mergi mai departe, ia o decizie drastica ce te pate readuce pe calea cea buna.

7 Likes

Un lucru ce am invatat este ca se poate intampla ca nu ai “intreaga imagine”. Se prea poate ca proiectul la care lucrezi sa fie de foarte mare succes dar in acelasi timp din punctul tau de vedere sa nu vezi acest potential.

trebuie sa incerc si eu pomodoro pentru ca vad ca aud din ce in ce mai multa lume care il lauda :slight_smile:

1 Like