Eu incerc sa fiu mai pragmatic in viata mea. In general am gasit doua elemente motivatoare. 1. proiectul, sau 2. banii. Daca nici unul nu exista, mergi mai departa, cauta altceva, fa altceva.
Si aici nu ma refer la alegeri drastice cum ar fi sa iti schimbi locul de munca imediat. In unele cazuri, desigur, asta ar fi singura solutie, dar sunt atatea lucruri neplacute de facut… Cineva pomenea de site-ul firmei mai sus. Daca esti un programator cu 10 ani de experienta si zeci, poate sute, de site-uri facute in decursul carierei, nu esti omul potrivit pentru a face site-ul firmei (presupunand ca este un site banal si plictisitor). Delega la un coleg incepator. Da-i lui satisfactia de a face ceva deosebit. Pentru el, crearea unui site ce va reprezenta imaginea online a firmai la care lucreaza poate fi atat o provocare cat si o mandrie deosebita ca munca lui ajunge public sub “umbrela” firmei. Daca e nevoie supravegheaza buna evolutie si asuma-ti responsabilitatea pentru site, dar nu iti asuma si munca de codare.
Un alt lucru ce am observat in cariera mea este ca pasiunea pentru proiect si banii pot sa se alterneze in timp. M-am aflat in situatii in care am acceptat un job pentru ca aveam nevoie de bani, si cu timpul, chiar dupa ani, am inceput sa ma indragostesc de proiect.
De asemenea, am lucrat pe proiecte care la inceput pareau super interesanta, doar sa constat dupa 3 luni ca nu sunt asa si atunci m-am luptat sa fiu compensat financiar mai bine pentru efort. Partea nasoala este ca motivarea financiara nu dureaza foarte mult. Eu dupa 6 luni de obicei nu mai simt “fericirea” asociata cu banii mai multi.
Pe de alta parte, daca reusesti sa crezi in proiect, vei avea energie pentru totdeauna. Vei iubi ceea ce faci si pe plan financiar vei dori sa ajungi doar la un nivel incat sa nu-ti bati capul prea mult cu banii. Nu vei vrea crestere de salar la fiecare 6 luni, si nu vei pretinde plata unor ore suplimentare ce sacrifici de la tine pentru proiectul iubit.
Si nu, nu trebuie sa iubesti tot proiectul in intregimea lui. Daca esti de exemplu un backend developer, iar proiectul este mai mult vizual, ai 5 colegi UX developers si doar unul singur backend. Fa-ti o pasiune din a gasi acele elemente de design si arhitecture cheie din aplicatia voastra, care aparent nu face nimica, care reprezinta domeniul business-ului. Profita de logica redusa pentru a crea un design si arhitectura unica. Dupa aceea iti poti face o pasiune din a aduce logica din JavaScript in PHP/Java/Ruby/whatever-backend.
Si desigur, considera, la fiecare pas si decizie, daca intr-adevar merita sa lucrezi la compania respectiva, daca merita sa lucrezi pentru clientul respectiv, sau daca merita ca imaginea ta / companiei sa fie asociata cu proiectele respective. Daca nu, mergi mai departe, ia o decizie drastica ce te pate readuce pe calea cea buna.