Proiectul de lege de implementare a DSA

ANCOM vrea să cerem voie să avem site-uri :slight_smile:

https://www.ancom.ro/proiectul-de-lege-ce-stabileste-masurile-pentru-aplicarea-regulamentului-privind-serviciile-digitale-in-romania-in-consultare-publica_6980

https://www.apti.ro/pozitia-noastra-pe-proiectul-de-lege-ANCOM-privind-aplicarea-regulamentului-DSA

1 Like

Din câte am citit e doar vb sa ii notifici dacă ai un site în care userii creează conținut.

Cum ar fi… Un forum, blog, yt, ig, fb etc? :woozy_face:

2 Likes

Pariu ca vor sa depui notificarea in dosar cu sina la sediul ANCOM in Bucuresti ?

Sunt multe abuzuri, se cam duce de râpă internetul. Web3 și crypto o să fie viitorul din păcate. În majoritatea locurilor nu poți să rămâi anonim, trebuie număr de telefon din cauza botilor.

Scopul lor principal e să poată închide orice deranjează. Sunt mai multe legi problematice, vezi si cea pentru deepfake-uri. Conform legii poți pune deepfake porn daca scrii pe imagine că e imaginar, dar dacă pui orice deepfake fără să scrii pe el ești pasibil de închisoare.

Dacă ”internet” înseamnă a împroșca cu… ceva din dosul unui anonimat confortabil, da, poate că ar cam trebui luate măsuri. Din păcate, acel ”internet” a dus la înflorirea unei culturi a lașității, cu profunde și vaste implicații antisociale.

1 Like

la fel cum pentru barfele de la birou ar trebui sa se duca de rapa tot biroul, pentru cele de la bloc ar trebui sa se duca de rapa tot blocul… si tot asa, nu?

ce treaba are un comportament nedorit cu locul in care se intampla?
sanctioneaza fapta, nu darama locul.

ps. sper sa nu iti stric self-esteem-ul, dar nu e posibil sa te placa toata lumea

2 Likes

de acord, nu ma refeream personal

deduc de aici ca tu esti convins ca trebuie sa fie intr-un anume fel (arme interzise).
si pentru situatia curenta locala… sunt de acord ca e mai bine asa…
dar nu e o solutie universala (poate elvetia ar avea ceva de spus aici?)

pai “acel internet” e tot ala care ne permite sa scriem / citim aici lucruri.

si la fel ca nuantele de la arme permise vs. interzise…
care solutie ti se pare mai buna… sa interzicem orice discutie “neoficiala” despre anumite tratamente medicale preventive? sau sa permitem toate opiniile (inclusiv ale celor neavizati)?
si unde tragem linia (daca tragem una)? cine o decide?

si interzicem si masinile pentru ca omoara oameni pe strada?
dar scaunele de bar? pot fi si ele mortale.
cutitele de bucatarie? ciocanele?

riscul il reduci prin educatie in primul rand (parerea mea).
apoi… il reduci prin a creste posibilitatea victimei de a se apara (ai mai incerca sa ma talharesti daca as putea scoate un pistol sa ma apar?).

da, discutia are ceva mai multe straturi si nu sustin dreptul la arme in romania de astazi, dar nici interzicerile astea categorice.

in opinia ta.

deci interpretarea ta si numai ea e cea buna.

de acord

cand exagerezi cu barfele o sa ti se impuna sa-ti gasesti de lucru in alta parte. ca daca stapanirea accepta comportament toxic… ghici ce se intampla?
cum se spunea mai sus, internetul este un loc extrem de periculos si toxic. faptul ca tu nu interactionezi cu acea zona nu inseamna ca nu exista. sau ca nu face victime. nu tu esti tinta.

right, n-am vazut in viata mea un educat infundand puscaria…

right, asa e cand totul se vede in alb sau negru.
doar ca depinde pentru ce e in puscarie, depinde de gradul de educatie, depinde daca pentru tine educatie = diploma, etc…
si nu a spus nimeni de risc zero, ci de a reduce riscul.

la fel cum nu am spus ca nu exista zona sau ca ar trebui sa acceptam comportamentele care fac victime.
am spus doar ca nu trebuie sa desfiintam internetul (sau bucati din el), ci sa combatem acel comportament care face victime.

nuante…

Nu sunt de acord cu un internet anonim cand vine vorba de copii. Bullying-ul e foarte răspândit. Copiii nu prea au bani de cheltuit, deci sunt ușor de controlat.

Dar sunt de acord cu un internet liber cand vine vorba de adulti, fiindca sunt foarte multe subiecte sensibile pe care poți sa le discuți doar anonim. Iar adulții au bani, ca să ii controlezi trebuie să pui valoare pe conținut.

E.g. un site cu scheme de arme 3D sau prototipuri de droguri generate cu AI in web3 ( vezi ca poate poti genera inclusiv tratamente extrem de scumpe foarte ieftin de exemepu) va cere x coin ca sa îl accesezi și practic prin asta sponsorizezi anonimitatea și găzduirea. Schemele de arme 3D ar putea ajuta la o revoluție in Coreea de Nord. Leak-uri din dosare/proiecte ultra secrete ne pot ajuta să aflăm adevăruri grele din lumea in care trăim.

1 Like

Daca stii ca esti pe un internet liber, iti verifici fiecare informatie din N locuri, iar daca cineva e anonim si da in tine nu prea are nici o valoare (e necredibil si stii asta).
Plus acel anonim ar trebui sa plateasca ca sa faca asta pentru foarte putin efect, cand toata lumea poata injura/denigra la liber nu prea mai are valoare acest act.

In schimb daca cineva vine cu N articole/studii reale pe un subiect sau pe un om expus politic precum presedintele rusiei are un loc unde sa le puna fara sa fie ridicat de sus si trimis in Siberia ca sa bea ceai cu novichok. Chiar si Julian Assange a publicat dosare importante din SUA si risca sa fie executat, vorbim de cea mai mare democratie din lume.

Legat de arme, de droguri, de continut pentru adulti, deepfake, cod, piraterie intr-un internet liber nu e totul alb sau negru. Poate fi si o problema, poate si sa ajute, e.g. acelasi program care poate genera droguri, poate fi folosit sa genereze medicamente sau tratamente tintite care pot fi folosite in tari foarte sarace si sa salveze vieti. Desigur in alte tari poate duce la atacuri in scoli, piete, probleme in societate s.a.m.d. Poate fi si intre mijloc, adica sa fie la fel de rau pe cat de bun.

Daca nimeni n-ar fi avut bombe nucleare eram in al 10-lea razboi mondial deja in transee, dar exista riscul sa distrugem tot cu ele. Acelasi procedeu cu care se fabrica ingrasamant se poate folosi sa fabrici bombe, rachete, praf de pusca etc. Interzicem ingrasamintele ? Murim toti de foame.

1 Like

Eu daca as fi in Coreea de Nord as planui sa cer imprimante 3D, CNC-uri (sunt la pret de nimic in China) pentru copii ca sa invete sa le foloseasca si pentru a putea repara tractoarele, sistemele de irigatii, etc. Cand destula lume le va putea folosi vor putea sa aiba arme fabricate acasa si dintr-o data ar putea prelua puterea.

Întreabă-ți părinții/buncii cât de ușor puteau cere… chestii. Sau cât de disponibile erau chestiile existente.

Tu crezi că între „ce naiba mănânc azi” și „să am grijă ce vorbesc că s-ar putea să petrec 20 de ani la canal[1]” este mult loc de „uh, oh, ia să vedem cum printăm ceva 3d” ?


S-a ajuns la arme și omoruri. Cred că mergem într-o direcție ușor greșită cu discuția. Nu vreți să ne oprim? :slight_smile:


  1. care naiba o fi echivalentul canalului în NK ↩︎

Puteau sa fure, era la comun. Stiu N batrani care si-au facut ateliere in garaj cu ce aveau in fabrici. Bine azi cu camere e mai greu.

Dar da, nu e o discutie pentru un loc public :slight_smile: Asta daca nu vrem sa nu mai ai probleme cu notificarea la ANCOM.

@WorkingClassHero cum crezi că funcționează o discuție dacă toți ne ștergem răspunsurile cu care ceilalți nu sunt de acord?

Observ deja că ăsta este comportamentul tău din ultimele câteva zile. Nu mai bine te decizi dacă e ok ce ai scris înainte să apeși pe răspunde?

1 Like