Psihologia e in mare parte pseudo-stiinta

Nu mă pricep la psihologie, nu am nici un fel de studii în zona aia. Dar… mă intrigă o chestiune în afirmația ta.

Articolul la care faci referire zice că o parte (mică, mare, nu are importanță acum) din studii nu pot fi reproduse. Nu că toate studiile nu pot fi reproduse, nu că toate studiile au 50/50 șanse să fie reproduse. Nu. Doar unele studii nu pot fi reproduse.

Mergând pe raționamentul tău, putem face așa: având în vedere că jumătate din clasa a VII-a are rezultate diferite pentru (a+b)², rezultă că matematica este pseudoștiință.

Mergând mai departe: având în vedere că majoritatea elevilor (din toate clasele) au note sub 10, recte nu pot reproduce rezultatele testelor date de profesori, înseamnă că materiile predate în școală sunt pseudoștiințe.

Din articolul pus de tine eu înțeleg că oricine poate trimite un studiu, indiferent dacă este sau nu reproductibil, indiferent dacă este sau nu pe bune. Dar treaba asta tind să cred că se poate întâmpla în orice domeniu.

Nosek believes that other scientific fields are likely to have much in common with psychology. One analysis found that only 6 of 53 high-profile papers in cancer biology could be reproduced2 and a related reproducibility project in cancer biology is currently under way. The incentives to find results worthy of high-profile publications are very strong in all fields, and can spur people to lose objectivity. “If this occurs on a broad scale, then the published literature may be more beautiful than reality," says Nosek.

Aplicând același raționament, tratamentul anticancer este pseudoștiință. Ba chiar mai pseudoștiință decât psihologia.

2 Likes