De vreo doi ani (poate trei?), în lumea WP se tot vehiculează ideea cum că Gutenberg este the shit când vine vorba de editat site-uri. Editat la modul „nu mai ai nevoie de o temă custom, folosești Gutenberg și gata!”
Și am înghițit gălușca, am rămas cu ideea că Gutenberg poate fi folosit în locul lui Elementor, așa că, cu prima ocazie, l-am încercat. (mai ales că site-ul era relativ simplu)
Selling point-ul major: folosești Gutenberg, nu mai editezi cod. (decât cod custom, dar asta e o altă poveste)
Oameni buni… Gutenberg este o porcărie inutilizabilă pentru altceva în afară de o pagină/blog fără prea mari pretenții.
poți seta coloane, dar nu poți seta comportamentul lor. Ce se întâmplă pe ecrane mai mari/mici? Dumnezeu cu mila.
poți seta și font-size, dar… ghici ce? O singură mărime. Nu e nicio problemă în a arăta font de 70px pe un ecran de 6 inchi, nu?
idem și pentru margini, padding etc
vrei să ascunzi/afișezi elemente în funcție de rezoluție? Ha ha, nu.
ai un widgetblock custom vrei să ai preview în editor? Ai nevoie să faci un block în React, ăsta va randa html-ul în editor, html-ul va fi salvat în db. Vrei să schimbi markup în viitor? Block-urile existente au șanse să crape. (Alternativa este să ai preview randat pe server, dar orice schimbare va dura un pic până va fi vizibilă în editor)
Long story short: am pierdut multe ore luptându-mă cu Gutenberg, până am zis un sănătos „fuck it”. Am migrat totul pe Elementor și, comparativ, mi-a luat aproximativ un sfert din timpul pierdut cu Gutenberg.
Pe de altă parte, strict pentru adăugarea conținutului, Gutenberg este excelent.
Performance wise Gutenberg e mult mai bun, Elementor e mult mai convenient pentru editat content si facut pagini.
Sa faci design-ul responsive, pe Gutenberg trebuie sa iti faci din CSS multe lucruri, si sa adaugi clase, eu mi-am facut un kit, care imi permite sa-mi adaug diverse optiuni usor ( sau angajati care lucreaza pe proiecte ) : Markup 2023-11-20 at 13.32.01.png - Droplr inca lucrez sa migrez toate clasele pe stilul asta.
Preview in Editor nu merita facut, eu nu fac pentru blockurile mele, express, pentru ca e greu de facut management la pagini dupa, mai degraba arat optiunile selectate : Markup 2023-11-20 at 13.33.31.png - Droplr
Pentru ca, sa scrii react o problema mare, eu mi-am facut un SDK, care creeaza blockurile de Gutenberg dynamic, dintr-un fisier de manifest.json : Markup 2023-11-20 at 13.34.27.png - Droplr
Am facut, acelas lucru, si pentru Elementor, la alte proiecte, unde am avut nevoie de scor mare de performance, dar din default pe Elementor e mai mult clutter la rendered blocks decat Gutenberg.
Gutenberg e mai bun, daca faci custom blocks pentru tot, din cod, altfel, Elementor e clear winner, si o sa ramana winner, o vreme lunga.
Sau https://oxygenbuilder.com/
De gutenberg am avut ceva probleme de performanta, in special in edit mode, erau pagini complicate si se bloca UI-ul, dar in rest, isi face treaba.
Mă întreb dacă de aici e și buba, UI-ul / capabilitățile editoarelor se adresează atât dezvoltatorilor cât și utilizatorilor/editorilor. E oare plauzibilă o soluție care să mulțumească pe toată lumea?
Să fie și capabil/configurabil dar nu prea stufos.
Aș fi curios ce părere au în medie utilizatorii/editorii.
Gutenberg-ul mi se pare too much chiar si pentru content. In majoritatea cazurilor nu ai nevoie de atatea “fandoseli” pentru a scrie content.
Precum ziceam si in alt thread, mai am doar cateva proiecte WordPress (acum ceva ani am renuntat la a mai accepta proiecte noi). Ehh, niciunul dintre proprietarii acelor proiecte nu suporta Gutenberg.
Ok, numarul clientilor mei este infim. Totusi, Classic Editor-ul inca are 5+ million active installations.
Păi tocmai, că fix asta am făcut. Dar în naivitatea mea, credeam că pentru lucruri de bază, gen font-uri, coloane etc se descurcă bine…
Edit as HTML este o optiune in Gutenberg pentru un motiv pentru multe lucruri e singura varianta, de aia am spus ca, Elementor e mai convenient, pentru Bloguri, si siteuri content heavy ( non-sales oriented ), Gutenberg e nice, dar nu e viabil comparativ cu Elementor, daca luam functionalitatea de baza.