Rant: Gutenberg e o porcărie

De vreo doi ani (poate trei?), în lumea WP se tot vehiculează ideea cum că Gutenberg este the shit când vine vorba de editat site-uri. Editat la modul „nu mai ai nevoie de o temă custom, folosești Gutenberg și gata!”

Și am înghițit gălușca, am rămas cu ideea că Gutenberg poate fi folosit în locul lui Elementor, așa că, cu prima ocazie, l-am încercat. (mai ales că site-ul era relativ simplu)

Selling point-ul major: folosești Gutenberg, nu mai editezi cod. (decât cod custom, dar asta e o altă poveste)

Oameni buni… Gutenberg este o porcărie inutilizabilă pentru altceva în afară de o pagină/blog fără prea mari pretenții.

  • poți seta coloane, dar nu poți seta comportamentul lor. Ce se întâmplă pe ecrane mai mari/mici? Dumnezeu cu mila.
  • poți seta și font-size, dar… ghici ce? O singură mărime. Nu e nicio problemă în a arăta font de 70px pe un ecran de 6 inchi, nu?
  • idem și pentru margini, padding etc
  • vrei să ascunzi/afișezi elemente în funcție de rezoluție? Ha ha, nu.
  • ai un widgetblock custom vrei să ai preview în editor? Ai nevoie să faci un block în React, ăsta va randa html-ul în editor, html-ul va fi salvat în db. Vrei să schimbi markup în viitor? Block-urile existente au șanse să crape. (Alternativa este să ai preview randat pe server, dar orice schimbare va dura un pic până va fi vizibilă în editor)

Long story short: am pierdut multe ore luptându-mă cu Gutenberg, până am zis un sănătos „fuck it”. Am migrat totul pe Elementor și, comparativ, mi-a luat aproximativ un sfert din timpul pierdut cu Gutenberg.

Pe de altă parte, strict pentru adăugarea conținutului, Gutenberg este excelent.

5 Likes

Performance wise Gutenberg e mult mai bun, Elementor e mult mai convenient pentru editat content si facut pagini.

Sa faci design-ul responsive, pe Gutenberg trebuie sa iti faci din CSS multe lucruri, si sa adaugi clase, eu mi-am facut un kit, care imi permite sa-mi adaug diverse optiuni usor ( sau angajati care lucreaza pe proiecte ) : Markup 2023-11-20 at 13.32.01.png - Droplr inca lucrez sa migrez toate clasele pe stilul asta.

Preview in Editor nu merita facut, eu nu fac pentru blockurile mele, express, pentru ca e greu de facut management la pagini dupa, mai degraba arat optiunile selectate : Markup 2023-11-20 at 13.33.31.png - Droplr

Pentru ca, sa scrii react o problema mare, eu mi-am facut un SDK, care creeaza blockurile de Gutenberg dynamic, dintr-un fisier de manifest.json : Markup 2023-11-20 at 13.34.27.png - Droplr

Exemplu manifest.json : Markup 2023-11-20 at 13.35.34.png - Droplr

Am facut, acelas lucru, si pentru Elementor, la alte proiecte, unde am avut nevoie de scor mare de performance, dar din default pe Elementor e mai mult clutter la rendered blocks decat Gutenberg.

Gutenberg e mai bun, daca faci custom blocks pentru tot, din cod, altfel, Elementor e clear winner, si o sa ramana winner, o vreme lunga.

Interesant, eu am ajuns la concluzia fix opusă: elementor pentru layout, gutenberg pentru conținut :smiley:

Păi tocmai, că fix asta am făcut. Dar în naivitatea mea, credeam că pentru lucruri de bază, gen font-uri, coloane etc se descurcă bine…

Pe de ale parte, vad site-uri cu Elementor la care nu le ajunge o limita de 1.5 GB memorie pentru PHP pentru unele editari din admin. :clown_face:

Nu stiu ce pluginuri si ce chestii au acolo ca din fericire nu e treaba mea. :slight_smile:

Si ca sa vorbim si de lucruri frumoase, chiar si offtopic, ma uit zilele astea la Hugo ca inlocuitor de Jekyll. :partying_face:

2 Likes

Mie-mi place gutenberg. Dacă nu vrei elementor dar vrei ceva fain, încearcă Bricks. https://bricksbuilder.io/

1 Like

Sau https://oxygenbuilder.com/
De gutenberg am avut ceva probleme de performanta, in special in edit mode, erau pagini complicate si se bloca UI-ul, dar in rest, isi face treaba.

A post was split to a new topic: Markup pentru widget-ul “latest posts”

Mă întreb dacă de aici e și buba, UI-ul / capabilitățile editoarelor se adresează atât dezvoltatorilor cât și utilizatorilor/editorilor. E oare plauzibilă o soluție care să mulțumească pe toată lumea?
Să fie și capabil/configurabil dar nu prea stufos.
Aș fi curios ce părere au în medie utilizatorii/editorii.

Gutenberg-ul mi se pare too much chiar si pentru content. In majoritatea cazurilor nu ai nevoie de atatea “fandoseli” pentru a scrie content.

Precum ziceam si in alt thread, mai am doar cateva proiecte WordPress (acum ceva ani am renuntat la a mai accepta proiecte noi). Ehh, niciunul dintre proprietarii acelor proiecte nu suporta Gutenberg.

Ok, numarul clientilor mei este infim. Totusi, Classic Editor-ul inca are 5+ million active installations.

Păi tocmai, că fix asta am făcut. Dar în naivitatea mea, credeam că pentru lucruri de bază, gen font-uri, coloane etc se descurcă bine…

Edit as HTML este o optiune in Gutenberg pentru un motiv :smiley: pentru multe lucruri e singura varianta, de aia am spus ca, Elementor e mai convenient, pentru Bloguri, si siteuri content heavy ( non-sales oriented ), Gutenberg e nice, dar nu e viabil comparativ cu Elementor, daca luam functionalitatea de baza.