[RANT] oferte de munca

Ma uit pe diverse anunturi atat de aici cat si de pe Linkedin si am impresia ca sunt generate aleatoriu dintr-o lista cu toate tehnologiile, limbajele de programare, fameworkuri, pachete, baze de date si pokemoni.

Adica nu au nicio legatura unele cu altele, e ca si cand ai da anunt sa angajezi un departament intreg.

8 Likes

Sunt complet de acord. Au luat-o razna.

4 Likes


:grin:

12 Likes

de ce are hadoop de 2 ori?

La sectiunea “Alte calitati” nu a trecut si “atentie la detalii”, cum se trece de obicei pe un CV

…sa vezi si ce candidati ti se prezinta la anunturile astea…iti mai iese de un rant.

1 Like

Păi la aşa anunţuri, aşa candidaţi. Acei recruiteri şi acei candidaţi se merită reciproc :slight_smile:

Un anunt postat pe un grup de developeri

Caut un freelance developer din Oradea cu experienta in aplicatii native Android si iOS.

Proiectul e o aplicatie de tip marketplace, iar durata aproximativa e intre 2 si 4 luni cu posibilitate de prelungire pe termen lung pentru mentenanta si update-uri.

c si are nevoie de cateva bug-fixes, dupa care trebuie migrata pe iOS.

Din toti mobile devs pe care-i cunosc cred ca e o singura persoana cu experienta in ambele platforme, cei mai multi se specializeaza pe una sau pe cealalta dar nu pe amandoua ca vin cu ecosistemele lor diferite si ai nevoie de mult timp pana castigi experienta. Acea persoana care ar trebui sa fie in acelasi timp si freelancer disponibil pentru un proiect de scurta durata cu specificatii de genul aplicatia Android e terminata in proportie de 90% si are nevoie de cateva bug-fixes nu cred ca exista.

S-a postat un anunt asemanator si pe forum. Aproape ca a iesit cu…sange!

Pe mine? :slight_smile:

He he, nu ca nu stiam ca te ocupi de mobile development.

Pe tine te stiam ca singurul dev care stie sa programeze si pe Linux/Unix (C/C++) si pe Windows (C#) care e iarasi un combo mai ciudat.

Eu nu te contrazic. Dar daca la un anunt “normal” unde lista de cerinte e mai mare decat de obicei, iti dai seama ce candidati au companiile alea daca se vor taia juma’ de cerinte? :slight_smile:

Oricum 20-30% din lista de cerinte de la un anunt de angajare este “wishlist”. Doar ca mentalitatea multor angajatori este ceea ce am scris mai sus: daca la anuntul “ala” imi vin candidatii “astia”…daca tai jumatate din cerinte cine o sa se prezinte?

E super usor sa privesti lucrurile doar dpdv al dezvolttorului.

Am facut dezvoltare si pe iOS si pe Android o vreme.

1 Like

Deci e la modu “pune mai multe sa avem de unde lasa” ? :thinking:

Am văzut și eu anunțul și se vede că e un proiect care e sortit eșecului din start.

Dacă era proiectul meu, aș fi spart treaba în 2 proiecte separate. Unul să termine aplicația de Android, și celălalt să facă aplicația iOS.

Dacă amesteci așa lucrurile e clar din start că vor face o harababură acolo.
Plus, având specificațiile pentru ambele aplicații bine puse la punct, putea termina ambele poate în același timp, total independent una de alta.

Dar vorba aia, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere…

Ca si “side project” am un site de joburi nisat pe ecommerce. La un moment dat au inceput sa vina f. multe anunturi in asentimentul topicului (adica joburi 2-3-4 in 1) si nu facea bine business-ului. Ca si solutie ne-am gandit sa scriem un ghid care sa-i aduca pe angajatori cu picioarele pe pamant si sa-i invete ce sa ceara de la viitori angajati.

In landing page-ul de prezentare al ghidului am inclus si un widget care functioneaza pe principiul “spune-mi ce vrei sa faca si-ti spun ce fel de persoana cauti”. Probabil ar fi util si unul pe acelasi principiu dar pentru programare.
Puteti testa aici: https://ghid.ecomjobs.ro/#tst

3 Likes

Înafara de freelancing toate firmele unde am fost la interviu ziceau că programul e fix 8 ore și nu ne interesează că îți ia încă două ore să vii/ajungi acasă.

2 Likes

vrem ca job-ul nostru să însemne ceva și vrem ca el să ne ofere oportunități de creștere. Pe scurt, noi vrem să ne simțim la fel de bine la lucru ca și în timpul liber.

si care-i problema aici? e foarte normala dorinta asta :)))

Foarte multor tineri, veniți direct din băncile universității, li se cere experiență cu diverse tool-uri și metodologii pe care ei nu au unde să le învețe, și asta îi frustrează enorm, făcându-i să privească spre alternative cum ar fi freelancing-ul sau antreprenoriatul.

asta-i cel mai mare beneficiu pentru ei :face_with_hand_over_mouth:

Așteptările sunt nerealiste de ambele părți

nu e chiar atat de complicat de inteles. Programatorul daca e sa plece de la jobul curent (unde are ce isi doreste), cauta salariu mai mare, proiecte mai interesante, alt mediu din curiozitate/plictiseala, sau o combinatie intre toate astea. Angajatorul cauta programatorul care acopera o arie cat mai vasta, chiar daca n-are nici o treaba cu proiectul respectiv, la un salariu cat mai mic. Intersectia e din ce in ce mai mica intre cele doua, de’asta unii se plang ca nu gasesc de munca in alta parte, iar altii ca nu gasesc angajati.

2 Likes

Corect, tehnologiile evoluează și se specializează așa de mult cu timpul încât devine greu spre imposibil să te specializezi pe mai multe.
Zici că ești bun pe Java, ok, care framework, backend, UI, Android? Câte ramuri sunt deja pe Java azi? Da, evident că dacă știi baza poți învăța orice, dar angajatorul vrea direct 100 de frameworkuri și să le știi pe toate.

În PHP la fel, știi php, ok, dar știi laravel? Știi Symphony? Ce să mai zic că te poți specializa pe CMS-uri, Wordpress, WooCommerce, Joomla, Magento, OpenCart, etc?

Javascript din nou, același lucru, știi Javascript, ok, dar React, Angular sau Vue? Le poți învăța pe toate la nivel cât să le poți folosi, dar ca să fii foarte eficient și să construiești ceva mare trebuie totuși să te focusezi cât de cât pe unul.

Și cu trecerea timpului tehnologiile se vor sparge în ramuri și mai mult, se vor specializa și mai mult încât la un moment dat limbajul va deveni irelevant. Sunt curios atunci cum vor arăta anunțurile de angajare.