ReactJS se merită să mă apuc de el?

Salutare! Eu până în momentul de față am lucrat doar cu WordPress sau am creat site-uri de la 0 HTML, CSS. Și m-am tot uitat pe youtube si mi se pare foarte interesant REACTJS.
Se merită să-l învăț? Aș dori să-l învăț tot pentru website-uri, aplicații mobile/web.

Pentru site-uri: nu, nu merită. Poți face site-uri în React, dar astfel de unelte nu au fost gândite pentru site-uri de conținut.

Pentru aplicații: pentru orice aplicație complexă este nevoie de ceva în genul React/Vue/Ember.

Per total: merită? Depinde foarte mult de nevoile tale. Dacă ai un proiect pe care poți învăța, sigur.

1 Like

eu lucrez cu reactjs ( la proiecte personale ) de multi ani si mi se pare o tehnologie FOARTE FUN , poti face aplicatii ffff complexe SPA ( single page aplication ) dar si websituri simple gen wordpress cu gatsby.js le poti face mult mai rapid si nu depinzi de pluginuri . Din punctul meu de vedere nu poti gresi daca te hotarasti sa inveti react ( angular sau vue ) este adevarat exista un “learning curve” cu react.js mai ales daca intri in redux si hooks cu context api dar merita dupa parerea mea

2 Likes

pentru o comparatie gatsby.js vs wordpress mai in detaliu te rog sa vizitezi https://www.gatsbyjs.com/features/cms/gatsby-vs-wordpress

1 Like

Comparația aia este viciată/incompletă :slight_smile:

  1. Search-ul în Gatsby este o glumă ciudată care devine o problemă la un site mai măricel;
  2. Nimic despre formulare. Cine are nevoie de un form de contact, de exemplu? :confused:

Sigur, se pot rezolva problemele cu soluții 3rd party, dar asta înseamnă costuri suplimentare…

1 Like

off topic : gatsby nu e pentru aplicatii mari , e pentru static website , website de prezentare , no interaction, putina sau deloc functionalitati just show

1 Like

eu nu stiu php si nich wordpress dar aici e parerea unui programator care a lucrat cu php/wordpress si gatsby , poate el explica mai bine Moving From WordPress to Gatsby. Improved development workflow, faster… | by Ryan Vanbelkum | Better Programming | Medium

1 Like

Daca stii JS/TS si ai mai lucrat cu ceva similar iti ia literalmente cateva zile sa incepi sa lucrezi cu el si sa iti faci o parere despre ce poate.

TLDR: se merita

2 Likes

Dacă vrei să treci la următorul nivel dpdv tehnic și mai ales dacă dorești un job mai bine plătit, eu zic că da.

React și frameworkurile de genul (important e să înțelegi conceptele și pattern-urile) sunt folosite in aplicații mari și scumpe unde bugetele sunt mai mari.

1 Like

In primul rand vreu sa-l invat pentru mine, ca mi se pare foarte interesant. Decand l-am descoperit m-am lasat de WordPress =)).
In al doilea rand vreau sa-l invat si pentru un loc de munca mai bine platit, din ce am observat sunt multe firme care cauta oameni pe ReactJs chiar si cu cunostinte medii.

React e bun, dar pentru incepatori poate fi prea complicat. Vezi Vue, e mai usor si te pune in tema cu principalele concepte pe care le vei folosi apoi in React, daca iti place.

1 Like

poti detalia un pic de ce anume e prea complicat pt incepatori?

1 Like

Un grafic interesant de aici

1 Like

Nu sunt fan WP dar tu compari un generator cu un CMS?

2 Likes

nu folosesc gatsby si nici wordpress dar este adesea comparat , nu de mine de alti programatori mult mai experimentati , daca vrei sa afli mai multe te rog sa vizitezi site ul gatsby , ori sa mai citesti aici https://blog.bitsrc.io/why-frontend-developers-choose-gatsby-over-traditional-cms-2288b872f1e4 , imi cer scuze pentru off topic dar am decis sa raspund din politetze

1 Like

Imi cer si eu scuze pentru offtopic dar trebuie sa insist pe ideea ca aceasta comparatie nu este buna (chiar daca o fac altii).
Din articolul postat de tine:

Deci daca ai nevoie de date tot trebuie sa te conctezi la un CMS.

Sunt de acord cu tine ca daca vrei un site simplu de prezentare(fara nici un fel de baza de date sau backend) go ahead si foloseste gatsby (WP nu a fost creat pentru asta) dar daca ai nevoie de acele lucruri, atunci mai bine folosesti altceva.

2 Likes

Din punctul meu de vedere, main intai ar fi bine sa inveti JS, dupa care treci la TypeScript si apoi iti alegi un framework. Multi se arunca direct la tutoriale de React / Angular / Vue fara sa cunoasca JS.

Ce tine de js frameworks, ideea e in felul urmator: vrei sa te angajezi si sa faci bani, invata React. Vrei sa lucrezi in afara / contracte, invata Angular. Daca o faci de placere, invata Vue.

4 Likes

Eu folosesc ReactJS (cu Typescript) pentru a crea prototipuri rapide de website-uri sau aplicatii REST based.

Cele mai complicate aspecte de invatat si exersat sunt:

  • setup-ul (daca vrei sa intelegi toate aspectele)
  • arhitectura
1 Like

React e cel mai cautat framework de frontend la ora actuala.

Asta e si un PRO si un CON, pentru ca deja concurezi cu f multi devi care stiu React f. bine.

Pentru cel mai ok toolchain de folosit in combinatia cu React mi se pare Next.js.

Am mai multe info pe blog.

2 Likes

M-am apucat să lucrez cu ReactJS. Acuma fac doar pagini simple (prezentare/pagina shop). Pot sa spun ca am invatat ‘baza’, stiu cum ar trebui structurat.