Recuperare bani de la un fost angajator. Tu ce ai face in locul meu?

Am inceput in 2020 colaboarea cu un domn pentru Web Dev, pentru dezvoltarea unui ONG pentru fondurile europene, plus dezvoltarea propriului lui proiect de cursuri/dezvoltare personala, nevasta-sa e coach (“Te invat sa in 10 zile”, “Reducere, numai 399 redus de la 799”, " Academie de Dezvoltare si de Business - Cumpara acum", " Cum sa vorbesti cu clientii, CA SA CUMPERE DE LA TINE") etc, si alte de genul. Omul s-a dovedit a fi un mare tepar, cand proiectul s-a apropiat de sfarsit, omul a aratat un dezinteres pentru noi (mai eram cu un coleg, recrutat cu mine in aceasi perioada), 2 luni am muncit pe degeaba, a spus ca vom primii banii cand v-a plati firma factura, a trecut 1 an de atunci, timp in care eu i-am scris cu frumosul saptamanal, l-am rugat, i-am explicat, omul niciun raspuns. Noua ne-a scos accesul la proiecte (pe care oricum le am salvate), cand eu am luat atitudine, si i-am spus verde-n fata cum sta treaba, am mai avut un proiect cu el, luase banii de acolo in urma cu cateva zile, omul a mers pe burta, a tacut din gura, imi spune Managerul de acolo ca factura a fost platita, brusc si-a adus aminte si mi-a dat o parte din suma.

Colegul a fost pus intr-o ipostaza mai grava, el avand 3 copii acasa… 2 luni practic n-am primit nimic, nici acum dupa 1 an, nu am primit banii, omul spune “vi dau cand o sa termin tot ce e la platforma de facut”, si tot felul de motive si replici. Scuze… Cand l-am sunat ultima data si l-am luat mai tare (cu frumosul am stat 6 luni), i-am spus in nenumarate randuri ca este un tepar, dupa care mi-a inchis telefonul.

Inainte aveam o relatie ok, am dormit inclusiv la el acasa, sa-l ajut cu un proiect, l-am ajutat cand a fost cazul, dar nesimtirea nu tine cont de mijloace, cand esti o urzică, esti pana la capat. N-am mai avut contract ultima perioada, doar ii emiteam facturi, intrucat eram “prieteni”, aveam un NDA semnat.

Ma gandesc sa dau de pamant cu el. Nu poti sa-ti bati joc de oameni cum vrei, pe undelucram.ro inclusiv pentru o fosta firma de turism de a lui, un angajat i-a lasat un review, ca nu plateste salarii si ca nu e nimic PRO pentru care ai muncii acolo.

Tu ce ai face concret in stiuatia data? Cand 2 luni ai muncit degeaba, omul s-a dovedit a fi decat un om lipsit de interes/empatie/rusine. Ii treci la pierderi si mergi mai departe?

1 Like

Depinde foarte mult cum este definită colaborarea voastră:

  1. angajat: te duci la ITM
  2. tu ești pfa/srl: instanță în baza contractului
  3. pe burtă - că erați prieteni - consideră că ai lucrat două luni pentru a învăța că nu lucrezi fără una din formele de mai sus. Judecând după întrebările pe care le-ai pus pe forum de-a lungul timpului, n-aș zice că a fost o gaură mai mare de 2-3000€. Un preț corect pentru o lecție bună :wink:

Viața e prea scurtă ca să merite să-ți bați capul să recuperezi banii promiși pe vorbe goale. Poate doar vreun avocat super meseriaș să-și bată capul și să se lege de datele livrărilor, commit-urilor etc, dar mă îndoiesc.

N-aș merge pe ruta cu împroșcat de noroi. Tu nu ai bază legală să te duci în instanță, individul te poate acționa pe tine în instanță pentru discreditări și calomnie nefondate.


Side quest: cum naiba să lucrezi două luni fără bani? În IT? Dacă întârzie mai mult de o săptămână plata te oprești din lucru. Întârzie încă o săptămână? Pa.

4 Likes
  • Ai facturi pe care nu ti le-a platit in baza unui contract? Ai mai mult de 60 de zile de cand nu ai primit banii? Poti cere insolventa companiei. iti recomand sa ii dai un mail in care politicos il notifici ca are 24 de ore in care iti poate plati restantele aferente contractului x, daca nu vei cere in instanta insolventa companiei. Il ameninti* cu instanta practic.

  • Esti angajat si nu ai primit banii in ultimele 2 luni? Ai acte care sa ateste asta? Poti cere insolventa companiei. Incurajez acest lucru chiar.

  • Review pe undelucram in spatele anonimatului. Clar da. Nici nu se pune problema. Azi il scriam.

  • Review pe glassdoor in spatele anonimatului. Clar da si aici.

P.S: “amenintarea” cu instanta de fapt nu este considerata amenintare. Misto nu?

Clar ca e o teapa. Atat @tacheshun cat si @iamntz au dat raspunsuri foarte buna.

Pentru viitor sfatul meu este ca niciun client sa nu aiba acces full la cod/livrabil pana nu plateste integral suma.

Sau milestone-uri.

ce e de facut pentru viitoarele proiecte… banuiesc ca e simplu de spus acum.
in principiu… orice job cu contract clar si livrari partiale (cand proiectul e mai mare) platite in termene clar agreate (se evita acumularea de munca potential neplatita).

pentru experienta deja intamplata…
eu as considera in primul rand doua aspecte:

  • cat de mare e suma / cat conteaza pentru mine sa am acea suma.
  • cat conteaza pentru mine sa nu iau teapa / sa nu beneficieze de munca neplatita / sa evit tepuirea altora.

in functie de cele de mai sus (pentru mine timpul si linistea sunt importante, dar nici ideea de teapa nu imi da pace)…
pot trece la fapte prin adunarea dovezilor ca munca a fost solicitata si livrata (chiar daca nu exista un contract clar… trebuie sa existe niste mailuri, munca efectiva unde se poate vedea ca eu sunt autorul, niste mesaje in care ma duce cu vorba ca o sa imi plateasca, chiar si plata partiala demonstreaza ca a existat un contract macar verbal).
apoi, cu dovezile astea si macar cu sfatul unui avocat (daca nu cu ajutorul lui direct) il notific oficial si in scris pe client despre pretentiile si asteptarile mele (lasand loc de rezolvare inainte de instanta).
daca nici asa nu se rezolva… sunt sanse destule in instanta (doar ca dureaza si costa initial, urmand ca apoi costurile sa fie platite tot de client daca instanta iti da dreptate).

1 Like

Ai fi surprins sa iti spun ca stiu cazuri multiple si ca unii aveau datorii de peste 5k euro de la angajator?