Replacing jQuery With Vue.js: No Build Step Necessary

links
vue.js
smashing-magazine

(Ionuț Staicu) #1

Doar eu văd o problemă în articolul ăssta (sau altele de genul ăsta), pentru că se merge pe ideea că Vue este oarecum evoluția lui jQuery sau că sunt două biblioteci din aceeași categorie?


(Cristian Nebunu) #2

Ai dreptate, nu sunt din aceeasi categorie dar cu toate astea, si eu am cam inlocuit jQuery cu Vue in aplicatii. Cred ca mai bine ar merge spus ca vue are niste capabilitati care iti permit sa faci lucruri mai complexe si daca ai tot ai vue pentru manipularile complexe nu mai are rost sa incarci si jQuery pentru selectii de elemente sau alte lucruri pe care poti sa le faci vanilla js. Cel putin asta a fost procesul meu de gandire.


(István F.) #3

Da, articolul e misleading, vue nu e o alternativa pentru jquery. Doar ca normal ca il poti folosi sa iti faci un site dinamic si fara sa faci build. Acelasi lucru e valabil si pentru react, dar nu si pentru Angular.

Acum pot sa zic si ca e o idee rea sa folosesti jquery pentru cazurile pe care le-a precizat Sarah, suntem in 2018. Daca vrei sa fii hardcore foloseste JS pur, daca vrei ceva usor de modificat foloseste vue/react/whatever.


(Mihai Nica) #4

Sunt cam mare și pere, dar nah, și Magento 2 are partea de checkout făcută ca SPA, deși restul aplicației respectă arhitectura clasică. Rămâne de văzut dacă asta va deveni Spaghetti Code 2.0. :smiley:


(Victor) #5

Se poate face asta cu AngularJs - nu Angular, intr-adevar. Nu stiu de ce simt mereu nevoia sa fac precizarea :smiley:


(daniel nanboe) #6

Noi avem o aplicatie de e-commerce dezvoltata pe Laravel si parte din elementele de frontend sunt facute cu Vuejs. Merge foarte bine si usor insa daca vrei sa ai si seo atunci treaba este nasoala cu Vue, pentru ca un Google bot nu apuca sa primeasca informatia din vue si indexeaza taguri de vuejs. Asa ca vuejs nu este inca chiar ok pentru frontend. Iar solutii de prerender sau serverside js render complica si mai tare lucrurile.


(Horia Coman) #7

Mai nou googlebot indexează și conținut dinamic. Așa că n-ar fi problematic. SSR-ul din React mi sa părut decent, doar că trebuie să fi pe nodejs. Care nu-i o soluție pentru toată lumea. Sau sa rulezi un sidecar cu nodejs pe lângă procesul php/Python/java. Care e chiar mai aiurea :slight_smile:


(Georgiana Gligor) #8

not really, Nacho Martin de la Limenius a scris un bundle de symf care face SSR in twig


(István F.) #9

Nu e nici o problema cu Google, am testat asta acum 3 luni pentru un client si n-au fost probleme, acum sigur nu sunt. SSR iti trebuie doar daca vrei sa ai render time initial cat mai mic pe mobile in special. (care conteaza si la SEO) Nu te afecteaza cu nimic un site randat cu JS.

Prerendering-ul, SSR-ul pe backend nu mi se pare ca te complica cu ceva. Iti ia 5 minute sa ti-l setezi daca ai nevoie si pe Angular si pe Vue si pe React. Netlify/Cloudflare te rezolva oricum fara sa faci nimic.

Problema cea mai mare in schimb e ca foarte multe site-uri se asteapta la SEO fara sa aibe continut, nu stiu ce continut aveti la shop-ul ala, dar sigur nu e de ajuns sa folosesti niste tag-uri, imagini si cuvinte cheie sa faci SEO. In plus eu acum am un client care se asteapta la SEO pe o aplicatie care are doar imagini si specificatii din documentatie (care nu sunt publice), stiu si eu ca e greu sa le explici ca daca nu scriu articole de minim 500 de cuvinte pe fiecare pagina noi nu avem ce SEO sa facem. (si chiar si asa nu te prea ajuta google in ziua de azi)