Resurse Studiu Scala

Am vazut mai multe sisteme scrise in Scala, si am sa dau doua exemple mari intalnite de mine: Play MVC Web Framework si Apache Spark framework open source care contine mai multe componente pentru Big Data printre care si Machine Learning, asa ca incerc sa arunc un ochi, desi cred ca o sa mai dureze pana sa imi intre in instinct mindset-ul, pe scurt Scala e un limbaj functional care implementeaza printre altele lambda expression, fluent interfaces si se compileaza in bytecode pentru o masina virtuala in caz specific JVM, care poate sa fie runtime de la oracle sau opensdk.

Eu am gasit aceasta resursa pentru inceput: http://www.tutorialspoint.com/scala/scala_classes_objects.htm
dar si alte resurse sunt binevenite

Si desigur si documentatia de pe site-ul oficial e buna:
http://www.scala-lang.org/documentation/

Pentru a rula exemplele folosesc Scala IDE, un IDE bazat pe Eclipse:
http://scala-ide.org/

Majoritatea tehnologiilor distribuite open source pentru Big Data mai nou sunt scrise in Scala si nu in Java, asa cum e Apache Spark si altele. Data Mining of Big Data se realizeaza cu Machine Learning, sper ca pe viitor mari giganti care detin Big Data colectate de la utilizatori ca si Google, Facebook, Amazon, Microsoft sa le faca publice intr-un mod anonim ca sa le putem analiza.

3 Likes

Ca şi un mic detaliu interesant despre Scala, care nu este foarte popularizat:

Unul dintre oamenii principali, din spatele tool-urilor dedicate Scala (Scala IDE for Eclipse, Scala compiler etc.), este un român, pe nume Iulian Dragoş.

Iulian l-a avut ca îndrumător de doctorat pe - nicicare altul decât - Martin Odersky (creatorul Scala), iar acum lucrează la Lightbend (a.k.a. Typesafe), firma care promovează Scala (fondată tot de Odersky).

3 Likes

Se poate folosi de asemena ca si IDE IntelliJ Idea Community, un IDE care suporta limbajele: Java, Kotlin, Groovy, Scala