Salut! Tocmai am terminat liceul, iar de la toamnă o să urmez o facultate de informatică. Deoarece acest domeniu este foarte diversificat, până acum am studiat multe ramuri, mai superficial sau mai profund, ca să îmi fac o idee despre ceea ce o să mă axez pe viitor.
Cazurile extreme (de asemenea și relevante pentru povestea care urmează) sunt următoarele:
Iubesc tot ce are legătură cu Data Science, fapt care derivă în primul rând din pasiunea mea pentru matematică (la modul că mi se pare fun să studiez multivariable calculus, probability, statistics,…; precum muzica, desenul, dansul, … pentru alții) dar și din atracția/fascinația față de ceea ce presupune această ramură.
Urăsc Web Development-ul. Acum… pot spune că pot ajunge cât de cât la o înțelegere cu back-end dev, dar decât front-end mai bine căpșuni Germania. Repulsia nu se datorează datorită dificultății, ba din contră, dar pur și simplu este o trăsătură nativă.
Unpopular & immovable opinion - eu nu vreau să plec din țară, dar problema este că dacă dau un search pe google, 11 din 10 job post-uri din România care îmi apar = Web Development ಠ_ಠ , iar ca să găsesc ceva Data Science related este aproape imposibil, mai ales dacă vorbim de entry-level.
Întrebările… Este chiar atât de slab dezvoltată această arie, cel puțin la noi în țară? Este chiar atât de greu de păstruns în acest domeniu? Mai bine depun efor și mă axez pe un plan B (baze de date, networking, software engineering, …), ca să nu rămân cu pasiunea și stomacul gol (știu multe cazuri), sau se merită să continui pe această ramură?
Fa facultatea, invata bine teoria, nu te specializa dupa liceu. Pentru astea exista masterat si apoi doctorat pentru specializare si mai ingusta.
E prea devreme ca sa decizi.
Incearca sa nu urasti web dev-ul chiar asa de tare, pentru ca de multe ori… se leaga, si trebuie sa faci si de-alea printre picaturi, chiar daca nu activitate principala.
Înțeleg acest aspect, dar vreau totuși să am un main-focus de-a lungul celor trei ani care urmează și sunt foarte curios de cum stă treaba cu Data Science în România fiindcă nu prea găsesc multe informații.
Nu prea sunt in masura sa-ti spun cum e cu job-urile in Romania, ca nu ma prea intereseaza subiectul.
Stiu ca exista si de-alea, dar care e raportul, habar nu am.
Pe de alta parte, sa stii ca job-urile alea pot fi mai putin interesante decat par. 80% din timp (a se lua calitativ) sapi prin date si le aranjezi.
web devul fiind cel mai cautat iti ofera intrare mai usor pe piata muncii.
ce observ eu in compania in care lucrez, pentru data science ori cauta devi cel putin medii, ori iau intern dintr-o alta echipa pe cineva care doreste reconversie. N-am vazut sa posteze joburi pentru juniori.
Eu lucrez ca full stack, dar daca ar fi sa aleg intre cele doua, as merge pe backend pentru ca in primul rand pe front nu am skilluri de ui/ux, si nu le voi avea niciodata, si in al doilea rand imi place mai mult partea de procesare care are loc in spate decat testele pe stiluri. Asa ca lasand capsunile deoparte, n-ar fi rau sa incepi ca full stack si sa te axezi mai apoi pe ce-ti place si pe ce este posibil in proiect, sau sa incerci sa faci trecerea de la stackul asta la data science, decat de la nimic. Da mai bine.
// edit: au avut cei de la data science odata o prezentare despre cateva proiecte, eu n-am inteles nimic, grafice multe, cod putin, nu m-a prins deloc, ceva R si python
Cu siguranță sunt job-uri de DS in România. Nu sunt atât de multe că cele de “web development” însă. Până mai săptămâna trecută căutăm și la mine la munca, dar pozitia a fost ocupată după îndelungi căutări. Dar asta-i din cauza că-i o poziție mai specializa de care e nevoie într-o “cantitate” mai mica decât de ingineri generaliști. Ditto, se caută data engineers, product designers, product managers, security analysts, site reliability engineers, etc. Dar grosul unei echipe tot “inginerii” rămân. Mai e si o problema că nu sunt atât de mulți oameni buni în domeniu, așa că angajarea lor este greoaie, așa că firmele nu investesc in departamente locale, etc. Chicken and egg problem.
Dar in 3-5-10 ani cat termini cu BSc, MSc si/sau PhD in domeniu piata o sa arate mult diferit local. Zic că “in bine” dpdv al ofertei de munca.