Salariu 3 ani experienta

Salutari!

Sunt lurker de mult timp pe aici, dar am vazut destul de putine discutii legate de salarii pe aici.

Am terminat o facultate in domeniu, am lucrat ca software developer un an jumatate pe PHP si Javascript si apoi la alta corporatie inca un an jumatate pe Java si Spring. Castig in jur de 9000lei net la o multinationala din Bucuresti, dar simt ca nu prea progresez aici si am senzatia ca am cam ramas in urma cu salariul. Vreau sa plec in perioada urmatoare, dar nu prea stiu cat sa cer. Am tot verificat undelucram si glassdoor, dar multe salarii par puse de HR sau sunt vechi. Aveti idee orientativ cam pe unde se invart sumele pt. 3 ani experienta pt. Java developeri?

Depinde de proiect, atribuții…

Sub 5000 euro pe lună n-are rost să ceri (full-time pe SRL - remote), acum iei ~4000 brut . Dar poți castiga mult mai mult dacă ai noroc, chef și timp de căutat. Peste 5k încep interviurile alea grele cu 3-4 runde.

3 Likes

in ce sens nu progresezi? muncesti mult si e munca repetitiva sau ai timp de frecat menta? Eu daca as prinde un job de ala de frec menta non stop nu as mai pleca si as face freelancing.

2 Likes

Depinde la ce te-ar incadra, la multinationale, un rough range de mid e pe la 11-15k, senior 15-22k (lei, cu scutire impozit).

Pe SRL poate varia mult, la unele contracte - mai ales din afara - , poti sa gasesti lejer peste 5k €. Mai nou am primit si mesaje cu >100k £ /an, dar era vorba de incadrari de senior (sau lead); la 3 ani experienta, probabil ca vorbim de ceva mai putin.

3 Likes

Ai un an si jumatate pe Java si esti nemultumit de un salariu de 9000 de lei… Salariul ala e corect pentru un om cu experienta asta. Sigur, pot fi altii cu aceeasi experienta care sa castige mai mult, atii mai putin, sunt multe variabile la mijloc. Interviurile sunt subiective si adesea se vad mai multi candidati pentru o pozitie.
Tine mult de ce iti doresti, daca vrei bani si te simti stapan pe tine dupa 1.5 ani de Java, mergi la interviuri si incearca strategia asta, daca treci de partea tehnica: cand te intreaba de asteptarile salariale spune-le ca nu stii exact cum e piata si roaga-i pe ei sa vina cu o oferta. Daca tot insista, da-le un interval mai mare.
Atentie, daca ceri exagerat, risti sa fii refuzat din prima.

2 Likes

cred ca ar prinde bine si mentionat pe ce domeniu/tehnologii. Simt ca asta uita multa lume sa specifice si este un detaliu care departajeaza mult range-ul de salariu.

1 Like

Frontend, React, unele roluri de full-stack, cu Node.js. Din discutiile cu altii, nu cred ca e foarte diferit pe Java.

1 Like

sunt companii care tin cont strict de cati ani ai in X limbaj, si companii care pun pret pe experienta acumulata pe proiectele lucrate si-i intereseaza mai putin limbajul.

Pentru primul caz, mi se pare ca trebuie sa ai putin noroc la interviuri ca sa prinzi o pozitie cu peste 10k lei pe Java, ori sa asimilezi informatii mult mai usor si rapid decat ceilalti.

experienta n-ar trebui masurata in ani :face_with_peeking_eye:

Odata am pierdut o ora la telefon cu cineva de la hr, sa-mi prezinte super oportunitatea, sa ma intrebe de proiectele lucrate, sa-mi zica cat de wow e clientul, ca la sfarsit sa-mi spuna ca acesta din urma are ca cerinta obligatorie experienta de minim 3 ani cu C#, dupa care intrebandu-ma “dar tu cat ai?” II spun ca “scrie si in CV ca am lucrat 2.5 ani cu C#”, si-mi raspunde ca “aa, in cazul asta imi pare rau, nu te incadrezi”. Ii spun din nou ca toate datele erau trecute in CVul meu si ca ar fi trebuit sa stie de acolo cati ani am in fiecare tehnologie, si-si cere scuze, ca probabil a omis ea lucrul asta :man_facepalming:

Daca stai cu indoieli ca suma pe care o iei acum e putin pentru ce faci, du-te la cateva interviuri si vezi ce obtii. Mie unul imi pare corect un salariu de 9k dupa 3 ani de programare (+/- 10%), sau 1.5 ani de Java cu ceva extra background. Se poate sa fi auzit si prin alte locuri ca se castiga mai mult si sa ajunga sa te macine lucrul asta fara sa-ti dai seama :)) de exemplu, eu sunt genul caruia ii place sa discute despre salarii cu ceilalti si nu-l consider un subiect atat de tabu (mi se pare abuziva clauza din contract de a nu distribui informatii salariale, dar deh, n-avem ce face) si ce observ e ca trebuie sa fii foarte multumit cu situatia ta pentru astfel de discutii, altfel s-ar putea sa ti se intoarca impotriva si sa-ti faca mai mult rau informatii de genul. N-o sa te superi niciodata cand auzi ca cineva are un salariu mai mic, dar s-ar putea sa calci in gropi cand auzi ca cineva castiga mai mult decat tine, facand acelasi lucru sau mai putin.

6 Likes

Se freaca menta in prostie si nu vad perspective mai bune pe viitor. In ultimul an jumatate nu simt ca am evoluat aproape deloc datorita serviciului, doar pe mici proiecte proprii. Mi-a prins bine ca am invatat lucruri noi in timpul asta, dar oricat de bine ar suna, ti se cam ia de la un timp.

Nu am experienta cu freelancingul, dar acum ca zici asta, pare o idee interesanta.

Asa ar fi ideal, dar am avut destule contacte cu diversi recruiteri ce ma incadreaza ca junior datorita faptului ca am numai 1,5 ani pe Java si mai departe nu-mi ofera sansa sa dau un interviu tehnic macar pe roluri unde se cer minim 3 ani experienta. Asta desi consider ca stau mult mai bine pe Java decat alti colegi de la munca ce au 3-4 ani experienta strict pe Java. Din pacate, mare parte din filtrare provine de la HR.

1 Like

Daca iti doresti sa te angajezi la o firma, normal ca vor tine cont si de lucrurile astea. Daca iti doresti sa nu mai fie relevanti anii de experienta pe care ii ai ci cunostintele pe care le posezi, atunci deschide-ti un PFA/SRL si devino prestator de servicii. In cazul in care nu faci fata, firmelor le e mult mai usor sa se scape de tine in al doilea scenariu, asa ca si intrarea va fi mai usoara. Depinde doar de tine daca odata intrat vei face fata cu adevarat pe un rol de senior.

Deobicei clientii sunt cei care pun conditii de genul “minim 3 ani experienta”, iar atunci firmele nu au incotro.

Tangential cu subiectul, mie mi se pare ca salariile astea imense nu vor tine o vesnicie si ne vom intoarce in zonele de ce insemna 6000 - 7000 de lei acum 10 ani. Adica mai mult decat media, dar nu ceva extraordinar.

Motivul pentru care o zic e ca daca platesti foarte bine omul, la un moment dat si destul de repede, omul va pleca sa-si faca propria firma. Sau va cumpara mai multe apartamente si le va inchiria, iar la un moment isi va da seama ca nu are de ce sa munceasca. (Clasica pensionare la 40 de ani, dupa care traiesti din chirii sau dividende)

Nici sa lasi oamenii fara task-uri de indeplinit nu e o idee buna pentru o firma fiindca omul isi va construi o aplicatie in timpul liber sau va face o aplicatie cu niste prieteni si o vor lansa, proiectul ala devenind mai interesant decat munca pentru altcineva.

Mi se pare un domeniu unde oricum o iei, lucrurile duc spre o implozie. Daca ai oameni prea buni, prea proactivi o sa-i pierzi, daca le dai prea multi bani sau prea putini, vor pleca, daca le dai prea mult de munca sau prea putin, iarasi vor pleca.

Nu stiu pe ce fel de oameni te poti baza si cum poti sa-i retii. Trebuie sa gasesti pe cineva lenes, dar suficient de implicat incat sa-si faca treaba la servici, pe de alta parte sa-l platesti suficient incat sa nu deschida LinkedIn-ul, dar nu atat de mult incat sa-si angajeze contabil si avocat si sa aplice la ceva angel investor (ca toti investitorii stau pe un munte de bani si cauta sa-i puna la munca)

3 Likes

End game-ul pentru toti ar fi propria afacere, exit si pensionare.

Nu cred că vom reveni la salariile de dinainte, dimpotrivă, România o să se alinieze cu celelalte țări și când ii dai 1000 de euro la un mecanic indie să îți schimbe plăcuțele, 1000 chiria/rata la apartament și 1000 taxe nu mai e mult un salariu de 5000. Când își revine țara de lângă noi și se apuca de reconstruit o să sară în aer preturile la construcții, mașini, unelte, forța de muncă și mai mult.

Salariile trebuie să crească.

2 Likes

9000 de lei nu mie se pare ceva rau.
Mai sati pe acolo, vezi ce se mai intampla si daca nu iti place iti cauti in alta alta parte.

Eu cer cu 50% in plus peste este ce salariul de acum. Pune in balanta si volumul de munca. Ca daca nu esti stresat, volumul de munca este ok etc, atunci poate sunt ok si cei 9000 de ron,

Eu am 6 ani experienta si cam tot atat iau. Personal, daca nu ai cheltuieli mari, as zice sa nu fie fuga dupa bani o prioritate. IMHO

2 Likes

Propria afacere nu e pentru oricine din cauza riscurilor si tendinta asta de a merge spre freelancing poate avea consecinte negative pentru IT in Romania. Are consecinte pozitive financiar pentru freelanceri (cu destule aspecte negative totusi), dar firmele deja au dificultati sa-si pastreze oamenii si ducand salariile in sus vor deveni neatractive pe pietele unde activeaza.
E imposbil ca “foamea” asta de developeri sau testeri sa nu aiba consecinte negative in firme, si ma astept ca unele firme sa decida sa plece din Romania. Multe firme s-au extins in Romania deoarece au fost pompati bani in economiile tarilor lor de origine, sa vedem ce se intampla cand bancile centrale si guvernele incep sa aplice mecanisme de reducere a inflatiei. Cu salariile crescute, firmele sunt fortate sa tot creasca preturile finale, sau vor pierde proiecte deoacere nu mai sunt competitive preturile si atunci se orienteaza spre alte tari pentru rolurile de development. Cred ca unele tari din Africa se pregatesc intens pentru a primi firme de IT. Nu poti creste anual salariile deja mari cu 10-15% in medie iar clientii si actionarii sa digere usor costurile astea.

In Romania e decalajul asta intre IT si alte domenii, dar daca te uiti la Spania, Portugalia, Italia, Austria, acolo diferentele nu sunt asa mai ca la noi si a lucra in IT nu e ceva deosebit, ba chiar e posibil sa fie platiti mai rau decat in Romania. Avantajul acolo este ca odata ce ai absolvit, ai mai multe optiuni din care sa alegi, poti ramane in invatamant, poti merge in cercetare, la stat.

2 Likes

Inca nici nu am depasit Polonia ca salarii, de ce sa se mute din Romania. Cu mentalitatea asta ar trebui sa angajeze toate companiile developeri din Bangladesh, pentru ca sunt mai ieftini, nu? Sau calitatea nu conteaza?

1 Like

Vorbeam aici de 5000 de euro salar pentru 3 ani experienta. La 15 ani, cat sa ceri? 25 000?

2 Likes

Esti cam in urma cu trendul.
Inca n-ai invatat absolut nimic de pe threadul ala cu teparii expertii:

Minimum 100 000!

Trebuie sa stii sa te vinzi, ce mama dracu’!

Nici nu o sa depasim prea curand Polonia sau Germania la salarii medii in IT. La fel cum si in SUA, Elvetia, etc inca se angajeaza oameni pe bani multi, inseamna ca firmele alea pot genera business cu asemenea cheltuieli mari.
La noi sunt 2 probleme care afecteaza planurile pe termen lung ale companiilor: cresteri mari pe bugetele de salarii de la an la an si lipsa oamenilor calificati. Ce fac firmele de aici: incep sa plateasca prea mult pentru juniori si sa scada standardele. Deja sunt oameni pe nivel junior/mid care cer bani cu tupeu, fara sa-si puna problema daca ce ofera la schimb e echitabil. Pe termen mediu firmele sunt fortate sa creasca salariile angajatilor cu procente considerabile pentru a-i pastra si ajung sa aiba cheltuieli in crestere, fara ca valoarea adaugata sa creasca in acelasi ritm deoarece tot formeaza juniori, seniorii le mai pleaca, e greu cu recrutarea, etc. In felul asta clientii incep sa zica pas si sa caute alti furnizori cand vad ca in Romania cresc mult cheltuielile dar calitatea e tot pe acolo, ba trebuie sa astepti luni de zile ca sa se angajeze 1-2 seniori capabili sa duca inainte proiecte serioase.

1 Like

Nu există România in IT, există o piață globală. Multe proiecte se pot realiza full remote. Cele care nu se pot realiza costă mult mai mulți bani, enorm de mulți bani în unele locuri. Salariul tău e 0.05% din bugetul unei companii de genul care are nevoie de dezvoltare în birou fiindcă produsul e prea complex.

Pot să caut job pe San Francisco remote dacă vreau. Dar nu trebuie, pot lucra pe bani destui cu Anglia, cu Germania, cu X și cu timezone ok. Am propriul birou/il inchiriez. E 300-400 de euro pe lună, maxim în Cluj-Napoca cu toate cheltuielile. (Dacă ai copii și nu poți lucra de acasă)

Juniorii sunt un subiect complicat, în special în context remote. Ma indoiesc că s-au angajat mulți juniori remote pe salarii derizorii. Nici nu cred că junorii au ceva așteptări salariale, respectiv sunt destui. Salariul minim + ceva să nu moară de foame e ok. Oricum după ce vezi ce știe la 3-6 luni există un review sper peste tot.

Anii de experiența sunt o falsă corelare cu capacitatea de execuție pe roluri de executie.
Cu 15 ani experiența lucrezi la proiecte mai complexe, te bagi unde alții nu vor, esti consultant, mentor, manager, arhitect și normal că poți cere mai mult. Dacă nu poți atunci anii nu mai înseamnă nimic…

1 Like