Salutari, doresc niste mici sfaturi

De ceva timp incerc sa invat diverse limbaje de programare.
Am incercat C# o perioada, da’ mi s-a parut destul de complicat, nivelul meu fiind de incepator.
Dupa am facut un mic switch catre Python, si pare ca treaba incepe sa se miste din loc, mi s-a recomandat “Proiectarea Algoritmilor” de catre Dorel Lucanu da’ n-am reusit sa gasesc o librarie fie fizica, fie online pentru a cumpara cartea.
Aveti alte recomandari?
PDF-urile imi rup ochii, lucrez 8-10 ore intr-un birou de resurse umane numai cu ochii in PC.

Momentan mai am un dubiu, ma tot gandesc sa ma axez pe front-end web development, sunt la un nivel mediu cu HTML & CSS, mi se pare cu mult mai usor, dar totusi nu reusesc sa ma descurc deloc cu Node.JS( Javascript in general ), din cate am inteles PHP e intr-o continua cadere.

Intr-adevar, asupra PHP sunt intr-o “continua cadere” proiecte si joburi. :wink:

1 Like

Intr-adevar dezvoltarea proiectelor software in acest moment se orienteaza catre web (nu in totalitate bineinteles). Fie care vei lucra in web sau nu, HTML si CSS sunt chestii de cultura generala (electronic literacy) asa ca e bine sa iti arunci un ochi asupra acestor lucruri.

Daca doresti sa lucrezi in web, va trebui sa intelegi cum functioneaza webul: server/side vs client/side, cookie-uri, sesiuni, etc.

In ceea ce priveste cerinta pe piata poti urmari:
https://www.bestjobs.eu/ro/locuri-de-munca?keyword=php&location=
https://www.bestjobs.eu/ro/locuri-de-munca?keyword=nodejs&location=

Impresia mea este ca in acest moment pozitiile de NODEJS sunt pentru persoane cu ceva experienta in web, dar nu zic ca nu te poti apuca de la zero.

Sfatul meu este ca pentru inceput sa gasesti o platforma care sa te ajute cu usorinta sa poti explora lucruri (un framework) fie ca e vorba de PHP sau NODEJS. In momentul in care te hotaraesti, youtube-ul e plin de sfaturi.

3 Likes

Momentan rulez un CentOS 7 in dual cu Windows 7, si ma tot joc cu LEMP si diferite platforme gen Wordpress, CMS-uri random gasite pe net… am incercat sa urmez cateva tutoriale basic de Node.JS, si cateva avansate de formarea CMS-urilor de la 0 in speranta ca poate poate imi formez o oarecare logica, dar nu a dat randament.

Pe youtube, sincer sa fiu nu am gasit prea multe chestii care sa ma intrige si sa ma faca sa invat cu adevarat, prefer cartile in mare parte… daca stii vreun autor pe domeniu, ar fi minunat.


+

9 Likes

Pe ce domeniu?

Offtopic: unul dintre cele mai tari TODO-LIST-uri. super tare @isti37

3 Likes

Catalin, pe domeniul programarii evident, indiferent de limbaj.
isti37 merci mult, de mare ajutor! :smiley:

Daca ai trecut prin mai multe si ti-ai facut o parere, pur si simplu alege unu si scrie niste cod. rezolva o problema (reala de-a ta)

Eu am inceput cu Pascal, apoi C, apoi Delphi, apoi PHP + HTML + CSS+ JS

Cel mai confortabil imi e cu limbajele interpretate. Urasc sa astept dupa compilari iar debugging-ul e mai nightmare decat in web (imho)

PS mai inteleg Python / Perl / Ruby asa basic sa nu ma fac de ras

2 Likes

Fa un update la acest post si pentru alte limbaje te rog!Mersi :smiley:

Momentan nu am nici o problema reala pe care sa practic, dar in schimb a postat nea isti37 niste challengeuri numa’ bune de dospit.

Totusi am cautat niste pareri ptr ca doresc sa schimb domeniul de munca, si se pare ca programarea e un job de viitor, aveam dubii unde sa incep temelia, in mare parte am explorat majoritatea limbajelor, am avut mici tentative si pe C/C++ care la randul lor au fost o pierdere de timp, pentru stadiul la care ma aflu.

Cred ca o sa ma axez pe web development( sunt aproape hotarat )

Daca mai aveti surse informative, rog sa le postati aici! :slight_smile:
Merci mult pentru timpul acordat!

Am auzit lucruri bune si despre https://www.udacity.com/course/web-development--cs253 - ii gratuit (ignora la signup cand incearca sa te convinga sa platesti bani :smile:). Imi place in mod special abordarea “full-stack” (deci vezi HTML, CSS, JS si Python).

1 Like

Invatarea unui limbaj low-level nu e o pierdere de timp , mai ales daca esti la inceput.
Te vei dezvolta din punct de vedere al gandirii algoritmice si vei intelege cu o lejeritate mult mai mare anumite concepte din limbajele folosite pentru web-development.

Chiar daca unii iti vor spune sa nu reinventezi roata si probabil nu ai nevoie sa intelegi cum a fost creat ciocanul pentru a-l putea folosi , vei avea nevoie de acest lucru in cazul in care doresti sa il modifici/imbunatatesti. :slight_smile:

3 Likes

Intr-adevar te ajuta sa-ti formezi o perspectiva mai detaliata, dar la momemntul dat am fost foarte slab informat, ceea ce a rezultat intr-un studiu de 20min tare plictisitor, si dupa aceea m-am dat pagubas. Pierdere de timp la modul ca nu a fost de mine, ca si chestie de inceput. Pe viitor dupa ce o sa am o intelegere mai profunda fata de chestiile de genul, mai mult ca sigur ca o sa studiez si restul limbajelor, atat cat imi sta in putinta.

@Attila-Mihaly_Balazs Multumesc mult! Dupa munca o sa incep cursul! :slight_smile:

1 Like