SAP - mit sau realitate

Cand citesc (in Romania) discutii despre SAP, mai mereu se inainteaza niste sume foarte mari (1000+ EUR/zi). Cand verific insa salariile oferite de SAP (la ei acasa), constat sume obisnuite pentru piata de acolo (60k/an).

Care-i treaba? Toti castiga mult de pe urma SAP mai putin proprii dezvoltatori?

Cam da, nașul meu lucreaza in Germania la SAP pe proiecte ERP pentru armata/NATO si cam aia e suma (3000 - 4000 EUR net). Mai are niste perks faine, de exemplu masina platita de firma (leasing operational, i se schimba masina la fiecare x ani + card de benzina) dar base salary e intradevar departe de cat castiga cei care se ocupa de integrare SAP si acolo iara vorbim de sume brute.

2 Likes

Ce salariu e ala? Se stie ca salariile incep de la 180000 euroi/an, la incepatori.

Lasand gluma la o parte, consultanta pe chestii SAP la firme, nu e tot una cu angajarea la SAP.

2 Likes

Care e diferenta? Ca angajatii SAP vad ca tot “consultanti” se numesc.

Consultantii nu sunt angajati, asa ca nu iau salariu.

Au o rata orara, castiga bine pe ora dar nu neaparat ‘full time’.

1 Like

Consultant AND Germany - SAP Jobs arata sute de pozitii deschise pentru “consultant” in cadrul SAP.

Ei isi permit sa plateasca doar 3000-4000/luna net dar Gigel PFA care face asta pentru un tert cere 1000/zi brut?

1 Like

Ok, probabil ca sunt angajati la SAP, salariu ‘mic’, iar SAP ii ‘vinde’ mai departe pe sume mari. ‘Mizeria’ aia de care se vorbea prin alt thread.

Nu-i opreste nimeni sa faca consultanta direct, dar multi constata ca daca fac consultanta independent 2 ore pe zi e mare lucru, asta daca isi pot gasi clienti direct, nu prin intermediul SAP.

Asta e, firma mare, ‘mizerie’ mare.
Sa faca curs aici in Romania, sa invete cum se fura clientii :slight_smile:

Problema pe care o intalnesc eu frecvent este ca se confunda SAP compania cu unul sau mai multe din produsele lor. Ceea ce nu stiu daca este neaparat un lucru rau. Pana la urma este numai vina lor.

Acuma sa va zic de unde vine diferenta de bani.

Cand lucrezi la SAP practic lucrezi la ecosystemul lor, care e destul de mare. Si acolo vei fi platit ca un software dev/engineer normal, in pretul pietei. Vei lucra cu limbaje de programare mai normale la cap gen java, vei avea backlog si tot restul mizeriilor specifice dezvoltarii de software in 2022.

Un consultant care implementeaza SAP S/4HANA pentru o companie…sa zicem LIDL(ca tot au parteneriat si au bagat sute de milioane in SAP), trebuie sa inteleaga procesele companiei respective inainte si apoi sa le integreze in SAP S/4HANA. Apoi nu mai zic ca orice customizare iti ia enorm.
De obicei lucreaza cu mizeria aia de ABAP.
Insa ei propriu zis nu sunt programatori(ma rog…cam sunt). Mai degrama consultanti implementare, daca vrei.

Acuma ca se abuzeaza la modul nesimtit de denumirea de “consultant” peste tot, e adevarat…si este o problema care genereaza mai mult confuzii, dar cred ca e intentionata treaba pentru ca un consultant va factura implicit mai multi bani decat un amarat de programator. Cel putin asta este ideea prin multe corporate environments.

7 Likes

SAP firma nu face si implementari? Doar tertii fac?

Nu, SAP-ul este doar un tool, un produs. Compania SAP nu se poate ocupa si de impliementare.

Inlocuieste SAP cu Oracle, Ms Exchange etc, orice produs mai complex care are nevoie de un specialist pentru a il face sa mearga sau sa il customizeze pe nevoile companiei.

2 Likes

Mersi de lamuriri.

Asta deoarece responsabilitatile implementatorului sunt cu totul altele decat cele ale dezvoltatorului…

Fiind atatea sute de milioane in joc (cazul LIDL de exemplu), ma gandeam ca e mai implicat si dezvoltatorul.

1 Like

A fost implicat destul de mult SAP. Dar nu a fost vina lor.

Nu iti suna cunoscuta povestea? Clientul vine cu niste specificatii. Dezvoltatorul se apuca de treaba. Clientul realizeaza pe la jumatatea proiectului ca nu prea s-a facut ce si-a dorit. Clientul se suceste. Vrea altceva dar tot in timpii initial agreati. Dezvoltatorul se enerveaza pentru ca si-a terminat taskurile la timp dar are facturi de platit si incearca sa o dea la pace. Vine deadline-ul, proiectul e la 60%. Dezvoltatorul e de vina. Uite saracu client cate sute de milioane a bagat si nenorocitii aia si-au batut joc.

1 Like

Mai degraba “ Since its inception, Lidl has always based its inventory management on purchase prices, while the SAP platform is built on retail prices.”

Adica cineva face business zeci de ani pe un model, si trebuie sa il schimbe ca asa zice ERP-ul. Neah.

“ however, the software developed by several hundred IT specialists was not suitable for high-revenue locations” — mai e si lent ca naiba https://agiles.com/en/why-erp-projects-fail/

4 Likes

Sunt mai multi factori

  1. Piața de consultanta
    Nu stiu SAP, dar firmele de consultanta din Germania (BIG 4 + IBM) vindeau un consultant senior pt integrare cu 1450-1750 EUR/zi + costuri deplasare
    Așa ca la 1000,- EUR/zi un client care alege un freelancer bun economisește bani.

  2. Costurile suportate de un freelancer vs salariat
    Cum îmi spunea un freelancer la început - înainte sa pivotez pe freelancing: “gândește-te ca trebuie sa acoperi ca freelancer și măcar o luna de concediu pe an (un angajat are concediu plătit), eventual concediu medical neplătit, pensie, asigurare de sănătate (în Germania ca angajat asigurarea este 50/50 suportata și de angajator), timpi morți în care cauți proiecte, te ocupi de treburi administrative, etc.”

Pe vremuri (înainte de pandemie) trebuia sa mergi și onsite și trebuia sa suporti ca freelancer costuri deplasare (transport + cazare) - semnificativ pentru Germania, dacă proiectul era în alt oraș.

Plus ca freelancer facturezi la final de luna după ce iti semnează Timesheet-ul și în funcție de client aștepți cam 3 luni banii (agențiile sau unii clienți pot plăti mai rapid contra unui comision de 1-5%).

Un freelancer acolo în funcție de nisa câștigă 650-850 pe zi, pt cei buni 850-1000 pe zi și cei excepționali/exotici peste 1000 pe zi.

Compania SAP are mai mult ca sigur departamentul ei de implementare, dar probabil va cere cel mai mare tarif de consultanta de pe piața (dar consultanții lor e de presupus ca au acces mai rapid la dezvoltatorii SAP dacă e vreo problema/bug).