Schimbare loc de munca

Salut,

Ma gandesc de ceva timp la schimbarea locului de munca.

Principalele motive sunt banii (vreau mai multi), si nivelul a ce lucrez. Momentan lucrez cu Wordpress, Codeigniter si chestii custom.
Imi place sa lucrez pe backend (php), dar mai fac si chestii de front (ajax si/sau modificare dom / jquery / design css)

Problema e in felul urmator. Imi place foarte mult locul de munca, cladirea e faina, conditiile (working environment) sunt excelente, colegii sunt ok, seful e si mai ok.
Vin cand vreau, plec cand vreau, nimeni nu mi-a zis niciodata nimic. Pot lua zile libere fara nici o problema, pot lucra de acasa cand n-am chef sa ma deplasez, chestii de genul.
Lucrez doar pentru un client extern, numai cu el vorbesc, si fiind un fel de project manager pentru el, pot lejer plasa un task unei alte persoane din firma daca nu-mi face placere sa-l fac (gen design css).

Marea problema e ca iau putini bani (1600 lei pe pfa deci platesc si taxe din ei), si salariul asta e deja maricel prin firma (fiind o firma ce se ocupa de proiecte relativ mici, gen psd-to-wordpress, si angajeaza studenti sau entry level). Deci sa cer mai multi bani cam iese din discutie. Ok, poate se face 2000, dar tot mi se pare putin.
A 2-a problema ar fi proiectele relativ usoare (gen wp, theme design, sau chestii de genul). Din cand in cand mai apare cate un parser, cate un proiect ce lucreaza cu ipn/api-uri / big data).
Sunt cam singurul care lucreaza cu git, env local/dev/prod, push-to-deploy, etc. Restul direct pe ftp.

Ok, zilele trecute am aplicat la un job, am spus ca vreau 3000 lei, maine trebuie sa ma duc la interviu. Din ce m-am interesat firma lucreaza in domeniul web streaming (audio/video) si cauta om pe partea de php, dar si python si RabbitMQ sunt bine venite.
RabbitMQ mi se pare foarte tare ca idee, am lucrat cu chestii de genul, custom made (pentru ca nu aveam nevoie de ceva atat de complex)…
Partea proasta e ca amplasarea arata ca si cum ar fi un apartament de bloc (versus o cladire cu etaje, parcare, etc, doar a noastra, cum avem acum).

Sa presupunem ca oamenii sunt de acord cu 3000 lei, sau chiar si 2500 ar fi ok (fara taxe, bani in mana).
Sincer sa fiu imi e teama sa plec. Pentru ca aici nu sunt deloc stresat, nu am probleme daca intarzii la munca sau daca vreau sa plec mai devreme ca am treaba.
Chiar daca ar oferi 3000 lei, tot ma gandesc ca nu ma prea tenteaza sa lucrez intr-o sufragerie pe un pc vechi de ani de zile fara un monitor cum trebuie (panel bun, dimensiune mare si rezolutie peste 1080p (min 1440p) ca nu stau sa ingramadesc toate pe un 1080p)
Si nu cred ca i-ar incanta sa le spun “hei, sunt nou dar vreau pc custom cu monitor de-ala cu rezolutie de-aia”

Daca cineva e dispus sa-si spuna parerea, poate un sfat, ar fi bine venit :slightly_smiling:

Daca plec si e mai rau, din rusine, inapoi nu ma mai intorc. Si sincer nu vreau s-o dau in bara :frowning:

PS: Urmaresc de mult timp devforum.ro, dar abia acum mi-am facut curaj sa postez ceva :smiley:

4 Likes

Din ce oras esti?

3 Likes

Nu din Bucuresti, unde clar aceste salarii nu s-ar “pupa” cu capitala.

te duci cu cat iti dau ailalti la astia de-acuma si probabil or sa-ti faca o oferta pe-aproape.

daca te deranjeaza proiectele la care lucrezi, te duci indiferent de ce bani is in alta parte. nu merita sa mai stai o singura zi sa faci ce nu-ti place.

4 Likes

Despre firma actuală:

  1. 2000 ți se par puțini că-s puțini sau ți se pare puțin privind prin prisma a ceea ce ai putea câștiga?
  • Pur și simplu ceri mai mulți bani. Poți spune inclusiv că ai o ofertă de muncă pe mai mulți bani din altă parte…

Despre firma viitoare:

  • De la interviu spui ce pretenții ai (hardware, software). Negocierea nu se poartă doar la nivel salarial.
  • Orice schimbare presupune riscuri, indiferent că schimbi șamponul sau locul de muncă. Poți să ai parte de mătreață, colegi neprofesioniști etc.

PS: bine ai venit pe forum! :wink:

3 Likes

Nu iti recomand schimabarea locului de munca doar ca motiv principal fiind banii. Daca se ajunge la 2000 acolo unde esti acum nu renunta.

1 Like

Eu lucrez in Galati si pot spune ca lucrez pe un salariu mare pentru Galati si nu sunt fericit, principalul motiv e lipsa de best practices teste unitare, code review si lumea e foarte agitata, e un startup international cand se duce jos, cand isi revine, prefer mai mult o multinationala unde lumea e foarte organizata si nu ia decizii pripite, gandesc lucrurile foarte bine, deci sa lucrezi intr-un mediu cu foarte mult stress nu e ok.

5 Likes

Au si multinationalele punctele lor slabe. (si nu sunt putine) :slight_smile:

2 Likes

Aici am avantajul ca fac (in mare parte) ceea ce-mi place, dar parca as vrea ceva mai mult. Alt punct forte e ca pot pasa chestiile care nu-mi plac (gen css).

Si daca zic nu? Am de ales, ori zic “ok pa” ori zic “ok, am incercat, ramane asa cum e / e bine si asa” Mi se pare o discutie un pic sensibila.

1600 acum: mi se par putini ca-s putini comparand cu ce as putea castiga altundeva. Si mi se par putini pentru ca sincer nu-mi ajung. Spun asta pentru ca mai am 300 lei pana pe 15 (adica pt 2 saptamani). Asta dupa ce-am pus deoparte un %, fiind banii de economii, am platit facturi, am facut plinul, chestii de genul.
La fel si pentru 2000. Hai, un 400 lei in plus pe luna nu strica, dar tot mi se par putini (din ambele motive)

Mi se pare un pic fortata chestia cu “am alta oferta pe atatia bani”. Dar na, e munca mea, mi se pare ok sa fortez atunci cand simt ca trebuie.

Corect, dar ma gandesc, pentru aproape dublu fata de acum si pentru ce as putea face cu banii in plus, as putea indura sa lucrez pe un 1080p + pc lent. Nu ma incanta ideea, sigur o sa vina cu un nivel aditional de stres. Si nu vreau sa vin cu pretentii inca de la inceput, pentru ca poate gaseste pe altcineva care cere mai putin si nu vine cu pretentii. Nivelul de cunostinte oricum nu se poate deduce prea bine dintr-un interviu (fie el cu un test sau nu).

Multumesc frumos, sper sa contribui cat pot de mult la comunitate :slightly_smiling:

@adavidoaiei @Gecko : o multinationala nu prea ma incanta pentru ca de obicei au foarte multe reguli la care trebuie sa te supui, fie ca-ti plac fie ca nu.
In schimb o multinationala ofera si avantaje, dar pentru moment tot nu ma incanta.

PS: Multumesc tuturor pentru mesaje, nu ma asteptam sa am prea mult feedback :smiley:

Ma bucur sa ma aflu printre voi, sper sa auzim numai de bine :smiley:

1 Like

Ba deloc. Pentru o firmă este un pic mai dificil cu angajatul oamenilor noi: nu cunosc proiectele, nu cunosc mediul… Eu zic să ceri, dar doar dacă ești convins că aduci valoare firmei (i.e. aduci lunar firmei mai mult de 8000 lei?)

Acum doi ani mi-am luat multe înjurături că am fost realist și am spus lucrurilor pe nume :slightly_smiling:

1 Like

Stai tu liniștit, chiar dacă ești într-un start-up, să nu crezi că nu există un raport asemănător între ce-ți dă angajatorul și ce trebuie să produci pentru o nouă rundă de investiții.

2 Likes

@xyz de ce nu faci freelancing? sau sa lucrezi remote pentru altcineva?

1 Like

Foarte corect acest mod de a pune problema.

1600 daca e net obtinut integral pe cartea de munca nu e nici mic nici mare, ci e cat isi permite angajatorul probabil sa puna pe masa. DAca te flexibilizezi intr-o abordare de tip PFA cu norma de venit, angajatorul punand aceeasi suma bruta la bataie, ai ramane cu mai mult.

In functie de capacitatea ta, se poate castiga intr-adevar mai mult, chiar si pe cartea de munca. Intrarea in zona part-time freelancing pentru sporirea veniturilor (chiar pentru firme romanesti localizate altundeva geografic) nu te incanta? Eu am in jurul meu (Cluj) multe astfel de exemple, in care “avem nevoie de oameni” e foarte stringent.

2 Likes

Nu te supara ca intreb dar cati ani de experienta ai tu?
De ce nu te muti in alt oras(daca nu esti casatorit cu familie etc)…Mie personal 1600 mi se pare putin, din simplul motiv ca tu ca om te uzezi si la un momedat o sa ajungi sa fie nevoie sa investesti ba intr-o afacere ba in casa ta, ba in sanatate etc…
La mine la munca este un coleg care are 10 de ani de cand e in firma care lucrez eu, e adevarat orasul in care stau eu in prezent este mai mic decat Galati dar se castiga mai bine, pentru simplu fapt ca noi avem doar clienti francezi, straini nu avem romani.
Eu personal iti recomand sa te muti intr-un oras precum Bucuresti. Cluj,Iasi daca vrei o combinatie perfecta dintre munca si rasplata.

1 Like

Buna! Ai fi dispus la o relocare in Bucuresti? Daca da, da-mi te rog un link catre profilul tau de LinkedIn, sau contacteaza-ma la adresa de e-mail [email protected] (cu CV in attachment, de preferat).

Multumesc,
Iulia

3 Likes

Problema este si nivelul de incarcare. Daca ai programiul lejer, conditii decente si taskuri relativ usoare ai putea sa faci freelancing ca sa iti rotunjesti venitiurile sau sa mai iti iei inca un job part-time.
Daca load-ul este destul e mare ca sa te oboseasca, ai putea sa negociezi un alt program, eventual mai scurt sau o marire de salariu. Nu conteaza ca esti in Bucuresti sau Galati, tutunul, cafeaua si curentul electric au acelasi pret si cu atat mai mult, tu ca angajat esti mai usor de inlocuit in Bucuresti decat in Galati.
In legatura cu schimbarea locului de munca, ai putea sa iti iei o saptamana concediu, faci o proba sa vezi cum te intelegi cu oamenii si vezi care este atmosfera si o sa iti fie destul de clar care este optiunea cea mai buna.
De obicei, pentru mine, lipsa unui sistem decent pentru lucru nu e semn bun si il consider in primul rand lipsa de respect din partea angajatorului.

1 Like

Îți scriu o chestie care s-ar putea să ți se pară off-topic, dar care cred că o să te ajute dacă o să muți procesul tău de gândire de pe acum, pe termen lung.

Aproape nimeni nu a spus pe patul de moarte că regretul lui în viață este că a muncit prea puțin.

Spun asta pentru că permitem muncii să fie singura activitate prin care existăm, ceea ce pe termen lung dă în super-mari regrete.

Sfatul meu e să vezi totul ca pe o călătorie din punctul A în punctul B, iar deciziile de carieră trebuie să te ajute să navighezi cât mai agale între aceste puncte.

Asta nu înseamnă să faci rabat de la calitate și să fugi după bani, e important să ai standarde ridicate legate și de munca ta, dar și de cum ești tratat și cum ești văzut.

Majoritatea oamenilor nu își dau seama că se comportă ca niște mărfuri și nu își dau seama că la unmoment dat și lumea îi va trata așa. În timp se generează o gândire de grup care vor trata profilul ăla de om ca pe o marfă și va fi rău pentru toți.

Singura marfă pe care o vinzi e capitalul tău intelectual, iar pentru marfa aia pot licita mai mulți jucători, așadar eu cred că ar trebui sa faci în așa fel ca în cursa asta de licitare ,să intre cât mai mulți jucători care au nevoie de marfa ta :smile:.

Mult success!

12 Likes

Multumesc tuturor pentru mesaje si-mi cer scuze pentru reply-ul meu cu intarziere (si pentru ca “urc” acest topic un pic invechit…)

Mi s-a oferit 2000 acum, 2500 peste 1 an, 3000+ peste 2 ani, in ideea ca cel putin 2 ani nu plec de la ei.
Intre timp m-am mai implicat si intr-un proiect aditional (sambata si duminca, 4 ore pe zi, 1000 lei / luna, 1 luna da, una nu).

Le-am acceptat pe ambele. Momentan e ok. Vedem in timp cum ma simt.

Ah, si apropo, firma cealalta avea “sediul” intr-un apartament de bloc, erau vreo 7 insi intr-o sufragerie, lucrau cot la cot, si mai ofereau si 1300 lei (cica asta e maximum).
Nu conteaza ca in anunt scriau ca ofera intre 500-1000 euro si ca vor om cu experienta, ei ofereau 900, max 1300 lei, si aveau nevoie de cineva pe partea de frontend (anuntul se numea “php developer” da? :slight_smile: )

Ma gandeam de mult sa ma mut in Bucuresti, dar cel mai mult ma sperie traficul de acolo :slight_smile:
Oricum, planurile sunt ca pentru urmatorii 2 ani sa acumulez cat mai multa informatie, sa devin mai bun, si dupa aceea ma mai gandesc si la o relocare.

Mi se pare destul de dificil sa gasesti clienti daca tu ai un profil nou creat…

@tekkie: Sincer suna chiar bine :smiley:

3 Likes
  1. Ia-ti un laptop calumea cu un procesor i7 de desktop, un ssd samsung de 250-500gb si cu monitor ips de 1080p, respectiv mai faci rost de un monitor secundar de 21.5 inch de 1080p cat mai portabil (sau eventual un monitor corean de 27-30 inch) si nu mai depinzi de echipamentul nimanui. Ma mir ca exista oameni care lucreaza pe pc-urile angajatorului, eu ori lucrez de acasa ori am tot pe laptop, care bate mai toate pc-urile la orice firma. Nu primesti de la toti pc cu ssd de 500 gb, 16 gb ram si core i7 intradevar. Atentie la faptul sa ai procesor de desktop in laptop, exista o diferenta foarte mare. De multe ori ma trezesc, am o idee si lucrez cateva ore din pat ca n-am chef sa stau la masa si e ceva sa ai puterea intregului desktop in pat.

  2. Daca stii engleza vezi forumurile de pe internet din ce se pot castiga bani seriosi in IT in ziua de azi si fa-ti propria afacere, eu iti pot sugera machine learning-ul, experienta cu amazon aws, windows azure, apache spark-hadoop/amazon lambda/google compute (vor fi din ce in ce mai multe proiecte care se ocupa cu date inca neutilizate ). IoT nu cred ca va avea vreodata o miscare destul de importanta, eventual doar daca statul nu se apuca sa faca obligatorii inregistrarea datelor pe internet a echipamentelor comerciantilor (gen cum a impus fiscul la cazino-uri trimiterea din ora in ora a incasarilor aparatelor la un server central sa se impuna si la magazine cu vitrinele frigorifice obligatia ca sa se puna senzori pe mezeluri/etc si sa fie trimise la OPC automat datele din ora in ora), dar cand vor deveni obligatorii dispozitivele IoT in situatii comerciale se vor putea face bani buni. (ma refer la peste 15-20000 de lei lunar) Ne putem astepta la IoT la mentenanta, sisteme climatizare, hoteluri, iluminat, baruri, magazine, advertising, curatenie, educatie si servicii publice. Mai ramane webdesign-ul, din webdesign si app design poti face bani buni daca ai clienti care trebuie sa scape de bani. (in general startup-uri cu finantari generoase) Problema e ca trebuie sa fi la un nivel mai ridicat decat indienii si cei de pe freelancer. Daca esti foarte bun poti incerca sa intrii pe toptal sau site-uri de recrutare exclusiviste si o sa ai clienti care vor cheltui o mica avere pentru un site de o pagina, o aplicatie simpla, respectiv clienti care vor cere treburi serioase si te vor impinge la limitele cunostintelor tale intr-un proiect.

  3. In Romania nu se inoveaza, adica nu stiu nici un programator de a dreptul bun care sa lucreze in Romania. Toti care castigau concursuri, aveau proiecte de ramaneai cu gura cascata s-au dus prin Germania, Elvetia, Anglia, SUA si au salarii de 5-7000 euro pe putin (dar nu uita de taxe si costuri), ar fi o idee sa te muti din Romania.

1 Like

Buna,
Ai fi interesat de o pozitie de PHP Developer in Galati?
Daca este de interes pentru tine, te rog sa imi trimiti un link catre profilul tau de LinkedIn, sau poti aplica direct pe adresa: [email protected].

O zi frumoasa.
Alina