Scrum folosit pe termen lung

Am avut un mic debate recent legat de Scrum si cum “promite” ca dupa n-luni poate genera un flow care defineste o echipa in sensul de ceea ce poate fi realizat in timpul unei iteratii.

My question fiind daca cineva foloseste de ceva timp (6luni+) scrum si cum functioneaza in the long term and whether it delivers what it promises.

1 Like

In opinia mea, nu. Ori nu am avut eu de a face cu oameni experimentati pe metodologiile astea.

La inceputul dezvoltarii unui produs se seteaza asteptari mai mari decat se poate duce si in general asta vine datorita optimismului si energiei pe care orice greenfield project o degaja.

Apoi intervin probleme minore. Echipa nu mai livreaza 20 de story points per sprint, ci 10. Ce se intampla? Programatorii sunt de vina? Story-urile nu sunt suficient de detaliate? Stakeholderii isi schimba opiniile des? Poate fi orice.

Urmatorul pas considerat normal de “specialisti” e sa se miscoreze story point-urile promise. Insa se dovedeste dupa 1-2 luni ca nici asta nu este suficient. De ce?

Dupa parerea mea, Scum pleaca de la o presupunere gresita. Si anume ca un programator va lucra la fel azi, maine si peste ‘n’ luni. Si nu e asa. Programatorul este in primul rand un om care astazi poate lucra la 100% iar maine poate cadea intr-o usoara forma de depresie ce ii va afecta productivitatea.

Imi pare rau ca o spun, dar in Romania nu am vazut niciodata, la niciun angajator, preocuparea asta: ca un angajat direct productiv poate avea probleme. Vorbesc in special aici de depresie(si burnout, dar cred ca si aia e o forma de depresie).

Nu imi sta in fire sa laud alte tari, insa situatia e la celalalt pol in Spania, de exemplu. Sunt convins ca si in alte tari e la fel. In Spania la cel mai mic indiciu de burnout, team leader-ul te trimite la medic iar acesta din urma iti da cel putin 1 saptamana de medical.

Hai ca am deviat de la subiect destul de mult. Poate e cazul unui alt topic pe tema asta, nu?

9 Likes

Ar fi bine sa intelegi ce inseamna SCRUM, ce avantaje ar trebui sa-ti aduca, si daca metodologia asta e potrivita scopului tau. Si sa urmezi principiile lui asa cum sunt. De la primele abateri, deja esti pe duca. SCRUM inseamna X + Y + Z. Daca elimini Z pentru ca… ti se pare ca te incurca, nu mai ai SCRUM, nu mai poti avea niste masuratori relevante.

De exemplu, in outsourcing trebuie sa-i dai clientului ore, nu story points. Daca tu te concentrezi mai mult pe ore, foarte probabil ca programatorii sa ajunga intr-o cursa continua de a termina la timp, nu de a oferi calitate, deci SCRUM nu iti va fi chiar util. Insa, daca faci masuratori continue ale rezultatelor efective ale echipei (nu grabite de estimari) si tii constant cont de asta (in special la sprint planning), vei avea niste statistici relevante, care fie te vor duce la productivitate, fie iti vor arata punctele mai putin forte ale echipei si vei putea sa actionezi incat sa ajungi la productivitate.

Concluzie: SCRUM-ul te poate ajuta, dar nu-ti duce munca in spate.

1 Like