Scutiri impozit

Buna, stiti cumva daca IT-isti care au terminat o facultate in domeniu, si-au luat toate examenele, dar nu si-au dat licenta beneficiaza de scutirea de impozit?

Nu contează dacă ai facultatea în domeniu; contează doar dacă ai terminat-o… cu licența dată, bineînțeles.

NU. Daca urmezi cursurile unei facultati in domeniu (esti student) ai reducerea .

Initial se dadea scutirea doar pentru absolventi ale facultatilor din domeniu. Apoi au mai mai largit criteria si au mai adaugat facultati. Apoi au zis pentru toate facultatile acreditate. Apoi au zis ca e ok si pentru studenti la acele facultati.

Si te contrazici putin. Nu poti spune ca ai terminat facultatea daca nu ti-ai luat licenta. Diploma respectiva e simbolul absolvirii primului ciclu de facultate. Cel mai probabil cat esti student in fata legii, poti beneficia de scutire.

1 Like

https://adevarul.ro/news/politica/ludovicorban-mie-nu-pare-normal-it-istii-scutiti-plataimpozitului-venit-1_5cf2a020445219c57e5359a2/index.html?fbclid=IwAR3TLzxrdM_UMxIA1ym8wW0PIPRPVTTBbKX2-4bPam_1TDq40XJ8y5yvMx4

m*ie PNL

De dreptate are dreptate si daca nu lucrezi pentru o firma din SUA sau tarile nordice tot ti se renteaza mai bine in Romania si cu impozitul de 10%, in special daca ai casa ta. Nu scrie nicaieri ca PNL-ul e partid socialist.

Au trecut vremurile cand iti gaseai un job bine platit pe afara. Degeaba ai salariu de 4000 de euro daca 3000 dai pe mancare, transport, internet, curent, bilete de avion ca sa iti vezi familia/prietenii si chirie.

Partea proasta e ca multi ar trece pe PFA/SRL si raman fara nici o siguranta la acelasi venit, in plus studentii nu ar mai avea nici o motivatie buna sa termine facultatea cat mai rapid.

Problema mea e cu asigurarea de sanatate, conditiile proaste oferite de spitale la costul de 30% din venit. Daca ai nevoie de ceva interventie sau ceva materiale mai scumpe nici o sansa sa iti deconteze CNAS-ul. Inclusiv transportul cu ambulanta ti-l platesti daca nu e urgenta. Daca ai un venit mare incepe sa fie un business foarte prost. Impozitul e fix pix, daca nu mai e PSD la guvernare probabil e cam singurul mod in care cei care vin ar mai putea schimba ceva.

3 Likes

Eu cred ca multe companii s-ar retrage din România si, pe cale de consecinta, multi ingineri IT vor pleca din tara. Ar distruge un sector economic care are sansa sa devina unul dintre contribuitorii major in PIB.

Orban a dat cu mucii in fasole ca sa aiba un mesaj populist si sa incerce sa atraga electorat invrajbind segmente ale societatii plecand de la tradiția romaneasca a baladei Miorita. Curat PSD.

1 Like

O sa imi permit sa las acest comentariu al lui Moise Guran

Măi, potoliți-vă cu taxarea IT-iștilor. Discuția nu e serioasă.
Am dubii că Sică Mandolină are habar despre valoare adăugată și despre cum funcționează în cadrul unei firme (sau al economiei) transferul ei dinspre salariul mare spre cel minim.

Cativa i-au cerut demisia lui Orban

S-ar retrage companiile care dezvolta produsele in Romania si dupa ce e gata MVP-ul le predau la indieni. Eu zic ca e o mutare buna sa scoata scutirea de impozit acum, firmele care se respecta vor creste salariile cu 10%. Proiectele trebuie sa vina de pe urma brexit la cei care stiu ce fac si nici vorba sa plece din Romania, e o mina de aur la noi. Doar ca atunci universitatile posibil raman fara clienti si nu mai pot cere 1000 euro pe an.

Cei care fac nearshoring n-au unde sa se duca, ungurii, polonezii, chiar si turcii lucreaza mult mai scump (lucreaza in principal pentru nemti) si nici nu vorbesc asa bine engleza, doar lituanienii sunt aproape de costurile noastre. Ucrainienii si rusii nu pot sa ne ia clientii din cauza GDPR-ului si birocratiei necesare, daca doar costul ne-ar diferentia am pierde oricum.

Problema e ca stim aproape sigur ca impozitul pe care l-am da statului ar disparea in afacerile unor baieti destepti, deci mai bine nu.

1 Like

Eu cred ca s-ar retrage cat ai zice peste. Sa luam drept exemplu toate companiile americane. Au deja experienta off shoring in India, care chiar daca nu a fost 100% fericita, totusi inca este optiunea de fuga pentru componenta de servicii.

India abia asteapta mai primeasca business care sa ceara angajarea a catorva zeci de mii de ingineri.

Daca diviziile de vanzari vor ramane, serviciile vor pleca. Iar putinul business care implica product development va muri in fasa. Dupa care Orban se va uita ca prostul la bugetul de stat si nu va intelege cum s-a contractat in 3 ani cu 5 - 7%.

1 Like

N-are treabă, cei care nu vor indieni vor rămâne, cei care vor indieni se duc oricum ușor ușor.

1 Like

Depinde cât de mare e firma.

Dacă ai 100 de angajați și dintr-o dată le crești salariile la toți, impactul bugetar e mare.

Dacă ai câteva sute, și mai mare.

Și culmea, companiile mari se mută mai ușor că au bani și își permit.

Eu zic că a fost doar o testare a pieței, vor politicienii să vadă reacțiile.

Iar dacă va fi impactul rezonabil se va acționa în consecință.

1 Like

Eu zic ca-i crezi prea inteligenti. Hanlon's razor - Wikipedia

3 Likes

Asta este o imagine mult prea simplista pentru ce se intample in lumea reala. In India te duci de nevoie cand vine vorba de servicii IT pe care trebuie sa le prestezi in EU. Din mai multe motive:

  1. Protectionismul UE fata de actorii economici din interiorul comunitatii.
  2. Proiectele mari de la CE care trebuie sa fie executate de entitati din Europa. Dar exista tertipuri pentru a executa de fapt cu entitati din India.
  3. Nevoia de a livra un anume EPS catre actionari, ceea ce te poate impinge sa te duci catre India chiar daca nu vrei asta. Cu riscurile de rigoare.
  1. Cei care isi muta dezvoltarea in India se vor intoarce cu coada intre picioare in cativa ani.

  2. Nu as avea o problema cu eliminarea scutirii de impozit, daca toti cetatenii ar avea aceesi contributie la sanatate. In conditiile in care platesc de 2-3 mai mult decat majoritatea si sunt tratat tot ca o carpa, le-as spune un “hai sictir” celor care ma trag de maneca pentru aia 10%.

  3. Orban confunda euro-parlamentarele cu parlamentarele, o sa aiba si el acelasi dus rece ca si PSD, la alegerile urmatoare.

3 Likes

Realitatea este ca inainte sa actioneze asupra scutirii de impozit pentru IT - software development, ceea ce are un impact relativ mic in buget versus veniturile pe care le aduce industria IT, sint multe altele care ar trebui sa fie adresate. DAR, este mult mai usor sa pleznesti IT-ul in numele egalitatii de tratament fiscal decat sa rezolvi problemele sistemice care duc la risipirea banului public si la o colectare sub-optima (ca sa fiu bland) a taxelor in circuitul economiei.

Ma gandesc aici la cateva elemente banal de identificat:

  1. Sanatatea - contributii la buget pentru servicii execrabile si atitudine inacceptabila a personalului, asta dupa ce li s-au marit salariile.
  2. Invatamantul public - need I say more?
  3. Reteaua de transpot rutier si feroviar - creata, refacuta dar cu costuri normale la cap.
  4. Strategia digitala integrata a statului in interactiunea cu cetateanul
  5. Reducerea personalului bugetar la jumatate prin implementarea punctului (4) si eficientizarea proceselor operationale, acolo unde interactiunea umana ramane necesara.
2 Likes

Dar sistemul fiscal nu este construit pe principiul echitatii. Sunt multe alte categorii care beneficiaza prin lege de reduceri, scutiri, etc. Daca ar fi sa vorbim despre legalitate in ceea ce priveste sistemul fiscal insa, as adauga si situatia intreprinderilor de stat falimentare, care au avut parte necontenit de scutiri, gratieri, stergere a datoriilor, nu numai la bugetul de stat ci si la cel al asigurarilor sociale si de sanatate, total neproductive. Nivelul de pregatire al multor “specialisti” care au fost angajati fara urma de concurs sau criterii decente este sub limita suportabilitatii, dar isi iau in continuare salarii rusinos de mari pentru ca taie frunze la caini 8 ore pe zi (si stiu exact despre ce vorbesc). Cunosc o situatie concreta in care angajatii sunt trimisi pe teren ca sa citeasca contoarele consumatorilor de energie electrica, doar ca sa isi justifice (in fata cui) salariile de ingineri(da, de ingineri). Nu vi se pare stupid? Ei bine, e adevarat!Dar nu, la noi, toate lucrurile sunt cu josul in sus. Au dat in medici care si-au construit cariera prin sudoarea fruntii lor, pana au plecat ( si bine au facut). Acum urmeaza o alta categorie de oameni care isi castiga traiul prin munca: cei din IT. Eu nu mai am nici o speranta ca in tara asta va exista urma de corectitudine.

6 Likes

Ai dreptate, pe ideea asta, Iliescu ar trebui judecat pentru că timp de 5 ani a susținut artificial întreaga economie falimentară, doar ca să nu dea oamenii afară. Prețul în loc să-l plătească doar aceia, l-am plătit toți în hiperniflație. Și prin amânarea investitorilor străini (noi nu ne vindem țara, țineți minte?) s-a așteptat prea mult și Dacia a fost printre puținele care au mai putut fi salvate.

Discuția e mai complexă, mai ales prin prisma unei economii imature, IT-ul e nevoit să meargă doar pe outsourcing. Dacă faci produse software autohtone cui le vinzi în românia? Singurele firme capabile să le folosească sau cumpere sunt tot multinaționale, care vin cu soluții gata implementate oricum.

Poți număra pe degete companiile românești peste 50% care depind de soft (gen fancurier, dedeman, etc). De-asta suntem toți pe outsourcing.

Impozitul mic a fost gândit exact pe ideea asta, că dacă nu vin firmele străine de IT aici, pleacă informaticienii la ei, iar orașe gen Cluj sau Iași era doar o umbră a ceea ce e azi poate.

Discuția e mult mai complexă, dar cred că acel impozit 0 a ajutat mult.

Edit: Am uitat să zic, dacă vă gândiți că de ce nu concurează direct în străinătate, cam câtă credibilitate are o companie românească de soft în fața unui neamț? :slight_smile: Sau francez? Poate azi mai reușești, dar acum 10-15 ani cine te băga-n seamă? :slight_smile:

3 Likes

Vai dar ce se intampla, ala e domnul Orban, reprezentant al dreptei? Dreapta aia care cica salveaza Romania? Si eu care am crezut ca de cand a intrat Dragnea la racoare nu mai exista coruptie in tara si ca va fi bine si toate cele. :smirk:

Lasa ca un pic de dus rece nu strica inainte de prezidentiale. Trist e ca Romania va fi intr-o campanie electorala continua pana la finele toamnei de anul viitor. Suficient timp pentru inca 1 million de romani care vor sa paraseasca tara.

Eu personal inca incerc sa-mi dau seama ce mai asteapta romanii de la actuala clasa politica? Pentru ca mie mi se pare ca se promoveaza aceleasi lozinci politice fumate de dupa '89 cand FSN-ul juca un teatru formidabil in fata televizoarelor. Inca se aplica expresia lui Juvenal: circ si paine.

Da, cum zicea colegul de mai sus, sunt foarte multe companii romanesti care depind de soft si care cel mai probabil vor negocia in caz de nevoie scutirea asta de impozit. Asta in cazul in care se trezeste un Sica Mandolina sa calce stramb. Dar, sa nu uitam ca foarte multe dintre companiile acestea care depind de soft au si un management defectuos, ca urmare si un customer support de tot rahatul. Nu mai zic de HR, care e sub nivelul marii ca si nivel de satisfactie. Tot ecosistemul asta “profesional” inca sufera GRAV la noi.

Acuma nu stiu daca toate astea se intampla din cauza ca asa ne este “foaita” sau dracu’ stie, poate suntem blestemati, dar ca si mentalitate eu zic ca mai avem FOARTE MULTE de invatat si aplicat.

4 Likes

In Romania nu exista dreapta. Liberalii sunt de stanga de pe cand au introdus TVAul.

1 Like