Semnătura electronică pentru declarații ANAF

Salutare,

Sunt inregistrat in ROI pentru prestari servicii intracomunitare, in scopuri de TVA, si lunar trebuie sa depun declaratia 390 pe suport hartie si magnetic. Da, ați citit bine, în secolul XXI mama a primit azi o discheta de la doamna de la ghiseu, sa se intoarca cu ea completata in “PDF XML”.

In fine, ideea e ca vreau sa scap de acest drum complet inutil lunar, si aparent singura solutie este cu un certificat digital cu care pot semna declaratia si o pot incarca pe site-ul ANAF.

Are cineva experienta cu treburile astea? Ce provider recomandati? Am nevoie de un token din care sa pot eventual sa scot cheia privata pentru a o importa in OS X Keychain, tool-urile de windows nu imi sunt de prea mare ajutor, as vrea sa pot semna si alte chestii precum facturile PDF trimise pe email.

Lista furnizorilor de certificate autorizați si legile aferente:
http://www.mcsi.ro/Minister/Domenii-de-activitate-ale-MCSI/Tehnologia-Informatiei/Servicii-electronice/Semnatura-electronica

Multumesc anticipat!

2 Likes

Eu mi-am facut anul trecut semnatura electronica pentru ONRC (registrul comertului) de la CertSign. Functioneaza fara probleme, insa doar pe Windows (7, 10).

https://www.digisign.ro/utile/instructiuni/
Sau oricare contabil iti taie primul calea.
Din experientă, ala cel mai non-tehnic contabil iti face cea mai buna recomandare, ca daca a reusit el/ea, reuseste oricine :slight_smile:

1 Like

Ok, astea 2 aparent sunt pentru publicul larg, celalalte de la SRI sunt pentru uz propriu.

Stiti cumva daca root key se duce intr-un trusted authority, spre exemplu cineva care nu are “Digisign Trust Chain” vede in Acrobat Reader semnatura ca fiind “green”?

EDIT: http://ftp.ines.ro/test/DigiSign/Drivere_Aladdin_eToken/macintosh/Instructiuni_de_instalare_a_semnaturii_digitale_DIGISIGN_pe_Mac_OS_X.PDF

Aparent nu, root-ul nu provine dintr-un CA trusted de browsere, pacat, dar macar tokenul asta nou merge si pe Mac.

1 Like