Sfat - oferte de la companii din UK si Germania (pe SRL) si diferentele de TVA UE/non-EU?

Salut!

Am primit recent 2 oferte, de a lucra pe SRL fully remote din RO. Una este de la o companie din UK din Londra, alta de la o companie Germana, Berlin.

Ofertele sunt aproape echivalente financiar, insa eu nu am mai lucrat pe SRL pana acum si de ceva vreme fac research ca sa vad cum pot reusi.
Pe langa aspectele financiare, as prefera sa lucrez cu compania din Germania (echipa si produsul pare mai interesant)

Am ajuns la dilema cu TVA-ul, si nu prea inteleg care optiune ar fi mai benefica?
Practic, eu voi trece de plafonul de 30000k lei pe an, si va trebui sa devin platitor de TVA din ce inteleg.

Compania din Germania mi-a trimis un fel de draft a contractului care il voi semna dupa ce imi voi face firma, ei ma vor plati un flat fee de x RON pe luna (au luat cursul de Euro din ziua aceea si l-au specificat in contract) …si imi cer sa le emit factura in fiecare luna.

Din nou, inca nu sunt foarte familiar cum ar functiona asta…dar avand in vedere ca e un flat fee si nu am un hourly rate etc, nu pot adauga eu 19% in plus fata de cat vreau sa fiu platit…

In legatura cu oferta din UK, acolo as fi platit pentru fiecare zi de 8h care o lucrez o suma fixa (specificata si ea in draftul de contract) Si ei vor ca sa emit facturi, dar din ce inteleg cum UK nu mai e in UE nu trebuie adaugat TVA-ul pe factura? deci…as ramane cu mult mai multi bani daca nu ma insel pentru ca nu am dat de 19% la stat?

Orice sfaturi si pareri sunt apreciate! :slight_smile:

salut,
La compania din Anglia nu platesti TVA deloc.

La compania din Germania iarasi nu tu platesti TVA, dar asta trebuie discutat cu firma, ei trebuie sa iti dea codul lor VIES/TVA si trebuie sa specifici pe factura ca se aplica taxarea inversa. In acest fel compania pentru care lucrezi isi va plati TVA-ul in tara in care se afla. (sau il va deduce mai bine zis oricum)
Dacă nu îți aproba taxarea inversă/nu primești vies tu poți da doar factură cu TVA 19%.

Indiferent ca tu esti sau nu platitor de TVA, codul VIES iti trebuie si daca nu esti platitor de TVA.

Atentie, eu n-as semna nici un contract pe SRL in RON, ceva nu e in ordine acolo. Obligatoriu EURO/USD, chiar si in Romania.

La contabilitate iarăși contabilul tău trebuie să depună lunar o declarație pentru facturile care folosesc VIES-ul.

2 Likes

Hei, multumesc de raspuns!
Deci trebuie sa discut cu firma daca ei sunt de acord cu taxarea inversa a TVA-ului?

In legatura cu asta:
“Atentie, eu n-as semna nici un contract pe SRL in RON, ceva nu e in ordine acolo. Obligatoriu EURO/USD, chiar si in Romania.”

  • De ce nu e in regula? E ceva red flag?
  • Nu complica contabilitatea faptul ca incasez in valuta? (ma gandesc ca trebuie cont in EURO la banca, trebuie converitit in RON pentru cand trebuie sa platesti taxe, plus daca vrei sa scoti bani din firma trimestrial ma gandesc trebuie sa platesti ceva taxe la extragere in numerar in valuta, sau oricum pierzi datorita cursului mai slab care il au in general bancile daca ii transformi in RON?)
  • Compania din Germania foloseste https://www.deel.com/ pentru a face platile (ma gandesc ca ei transfera EURO si folosesc deel pentru ai transforma in RON?)

Iti faci cont in euro/usd și tii banii in euro/usd. Poți să îți dai dividende in euro/usd direct.
Schimbi doar suma necesară pentru cheltuieli/taxe.

Contabilitatea se face in RON la cursul BNR.

Problema ta e că dacă ții 100k euro în RON poți pierde mult la schimb înapoi sau inflația în RON e mai mare ca inflația în EURO, plus RON-ul îți cade mai rapid ca EURO dacă e ceva.

4 Likes

Cu 30000 ron pe an nu depasesti niciun plafon. Cu 30.000.000 ron depasesti sigur (asta inseamna 30000k). Nu e rau 500.000 eur pe luna ;
PS. Plafonul de TVA e 85000eur /an cifra de afaceri

PS. Plafonul de TVA e 85000eur /an cifra de afaceri

Calculați în lei la cursul din momentul aderării României la UE

Ca sa nu mai caute nimeni, cursul de la momentul aderarii este: 1 EUR = 3.3817 RON.

“k” de de după era un typo, din ce citisem pe net era vorba de 300.000 de RON plafonul cred?

In nici unul din cazuri nu se plateste TVA. Faci SRL, iei cod de TVA intracomunitar, facturezi cu TVA 0, cand ajungi la prag te inregistrezi si pt TVA in .ro, dar nu facturezi cu TVA decat daca tai facturi la firme din .ro sau la persoane fizice.

2 Likes