Sfaturi cariera IT


(Alex) #1

Salutare!Am intrat in domeniul IT pe partea de Front End acum un an, pe cont propriu,fara alta experienta anterioara.Am invatat in acest an HTML/CSS/JS si framework-uri ale acestora cu care am creat mici aplicatii si portofoliu personal.Acum, am inceput sa aplic cam la tot ce tine de front end,dar m-a prins ideea de a stii o alta limba sau ceva pe partea de back end pentru o mai buna sansa in a-mi gasi ceva ca junior.Am inceput sa invat Python si m-am gandit la Django dupa pentru a conecta front end-ul cu limbajul asta, dar de cateva zile ma simt pierdut,pentru ca am observat ca cererea de Node.js este mare aici in Romania.Intrebarea ar fi: Cum nu m-ar deranja sa lucrez si pe partea de back end si neavand cunostinte multe intr-un framework de JS, in care limbaj ar fi cel mai avantajos sa imi investesc timpul momentan? M-am gandit la Vue ca framework sau Node.js/Python pe partea de back end pentru a completa cea de Front End.As dori sa ma axez doar pe una din cele trei si nu stiu care mi-ar oferi mai multe avantaje in gasirea unui loc de junior intr-o firma.
Orice opinii/critici sunt bine-venite.
Multumesc anticipat!


(Ovidiu Grigoras) #2

Nu conteaza foarte mult sau cel putin n-ar trebui sa conteze intr-o firma sa stii un framework indiferent ca e FE sau BE. Sfatul meu e sa te tii ori de FE ori de BE, cel putin pentru inceput, pana stapanesti calumea una din ele, apoi rand pe rand adaugi in tolba alte cunostinte. Nu ma pot exprima pe BE dar pe frontend ca si junior ar trebui sa fie destul sa stii html css(sass) js (es6 stuff) - cand ma refer sa stii, macar la nivel mediu primele 2 iar JS cu cat mai mult cu atat mai bine. Arata si noua ce portofoliu ai poate te putem ajuta cu imbunatatiri


(Alex) #3

Multumesc pentru raspuns, problema ar fi ca nu prea am gasit joburi de junior pe FEā€¦de aceea m-am gandit sa incep cu Python, mai ales ca se poate folosi in legatura cu FE-ul.
alexpoputa.github.io


(Ovidiu Grigoras) #4

din ce am aruncat un ochi pe portofoliu + codul de pe github eu zic ca ar trebui sa te descurci sa gasesti ca si junior la o firma. Vad ca esti din Cluj, mi-e greu sa cred ca nu ai reusi sa gasesti. Daca nu ca junior poate ceva internship de 1-2 luni si apoi sa ramai la ei ca si junior. La cate firme ai aplicat de curiozitate ? Btw - gj pentru certificarea de FE pe freecodecamp - nu conteaza foarte mult la interviu dar cu siguranta te-a ajutat in learning path


(Alex) #5

Am aplicat cam la tot ce am gasit pe ejobs,bestjobs,linkedin,etc. ce aveau incluse entry-level/junior/intership. Ce-i drept, doar de doua-trei saptamani am inceput sa aplic,de obicei dureaza mai mult sa primesc un raspuns?


(Ovidiu Grigoras) #6

uite cum am facut eu acum vro 2 ani - am luat la rand firmele marisoare care mi se pareau ca mi se potrivesc mie si ca m-ar ajuta in cariera, am cautat pe linkedin HR-ii lor si le-am scris in privat cine sunt ce doresc, aici poti adauga si portofoliul tau. Unii o sa vorbeasca cu colegii lor de pe FE sa zicem, unii nu. Eu sunt aproape sigur ca din 10 firme cu care ai lua contact macar 5 o sa te cheme la o discutie.
LE - eu sunt adeptul discutiei 1on1, sa fiu sigur ca ma fac inteles si ca cineva ma baga in seama.


(Alex) #7

Interesant, nu m-am gandit la asta. Ma tem sa nu-i spamez acum cu CV + pm, sa nu creada ca-s prea insistent :)) ,deoarece probabil as contacta HR de la firmele la care am aplicat deja, din moment ce am cam aplicat la tot ce am gasit/


(Ovidiu Grigoras) #8

In 2018 majoritatea apreciaza ca ii abordezi direct. De aici ei pot intelege mai multe lucruri cum ar fi ca iti doresti cu adevarat sa inveti si nu doar ai aplicat si cine stie, poate pica ceva sau mai pot intelege ca nu ti-e frica sa comunici si ti-e usor sa iesi in fata cand ai ceva de zis. Sunt multe intepretari pe aceasta abordare, depinde cine este la celalt capat al firului. Cand ii abordezi nu fi prea rigid, priveste ca pe o discutie coleg-coleg.


(IstvƔn F.) #9

Am vazut ca ai terminat cursul de frontend de pe freecodecamp, care imi amintesc ca era destul de stufos si acoperea destul de multe din basics. Daca chiar l-ai terminat poti sa te bagi la un interviu tehnic fara mari probleme si cu putine cunostiinte de algoritmica vei trece de ele.

Totusi din ce ai scris si cum iti structurezi scrisul este destul de ciudata situatia in care te aflii. Sugestia mea este sa nu inveti nici un limbaj/framework, ci cauta-ti prima data un job pe baza cunostiintelor pe care le ai si dupa iti gasesti tu ceva de invatat in functie de proiect/firma.


(Alex) #10

Deci pana primesc un raspuns de la ceva firma pe FE, sa continui aprofundarea in JS? eu zic ca sa invat Vue nu strica, practic toate firmele la care am aplicat vad un framework din React/Angular/Vue ca fiind un plus.Dar, probabil aveti dreptate, inca mai am multe de invatat pe JS.


(Ovidiu Grigoras) #11

Un framework nu e greu de prins daca stapanesti limbajul de baza. Noi de exemplu niciodata n-am pus accent ca un junior sa stie un framework, indeed e nice to have dar nu ma pot baza ca daca imi zice ca stie, chiar il stie. Fiecare junior ce ne-a trecut pragul a trecut printr-un proces de invatare/recapitulare.