Am câteva întrebări cu privire la posibilități de a monetiza / vinde un produs sau un serviciu (fiind o persoană fizică autorizată).
Cât de simplă e facturarea și plata taxelor pentru venituri obținute din aplicații de pe Google Play, Windows Store, Chrome Web Store? În ce fel se eliberează facturi în astfel de cazuri - către cine? „Google Payments Merchant Account” e privit ca un fel de contract de către Codul Fiscal din România? Ce fel de contract? Oare singurele lucruri importante din punctul de vedere al Fiscului ar fi declarațiile 201 și 390?
Dacă realizez o aplicație (pentru telefoane sau desktop), dar nu vreau să o public în vreunul din magazinele specializate, ci vreau să o distribui de pe un site propriu - cum procedez cu facturarea? Emit factură pentru fiecare cumpărător al aplicației? Există restricții în acest sens? Voi cum procedați? Plata prin PayPal simplifică lucrurile?
Dacă realizez un serviciu web și pun preț pe anumite funcționalități (sau un preț pe durată de folosire, să zicem), procedez cam ca la punctul 2, nu?
Orice indicii și opinii sunt binevenite. Nu am nevoie de informații prea precise (deocamdată).
Am mai citit pe net una-alta. Am găsit niște informații legate de înregistrarea în Registrul Național al Programelor pentru Calculator - O.R.D.A. V-ați lovit de așa ceva?
Pentru punctele 1 și 3 de mai sus bănuiesc că nu e nevoie de înregistrare. În cazul 1, drepturile de autor se cedează marketplace-urilor din câte știu. În cazul 3 nu se pune problema (fiind vorba de un serviciu online).
Totuși, pentru cazul 2… Aveți experiență cu O.R.D.A? Sunt persoane care s-au înregistrat?
Nu te complica, o data ce ai o suma de afaceri de 100 de mii de euro platesti 5000 amenda si iti angajezi un contabil… Oricum nu poti evita amenzile daca nu ai un contabil specializat si legea se schimba de pe o zi pe alta, daca iti permiti iti angajezi un contabil oricum.
Daca nu ai un venit semnificativ oricum nu te verifica nimeni daca nu te pui direct in linia lor de actiune (iti faci srl si incepi sa te inregistrezi peste tot) si amenda tot mare e indiferent daca esti la inceput sau nu.
Ai nevoie de un PFA pentru un cont/plati cu cardul si cam atat ca sa nu fie evaziune fiscala clara. Daca vrei sa te folosesti de ceva drepturi de autor pe software in Romania oricum visezi. Google/Apple/Paypal/companiile mari de procesare de carduri vor verifica absolut tot ce tine de tine si iti vor cere toate hartiile necesare lor si vor factura pentru tine in tara in care sunt inregistrati. (Irlanda, Belgia…) Chiar poti sa il suni pe ala care iti primeste dosarul sa discutati detaliile. (in engleza desigur)
Problema cu paypal e ca o sa iti iei teapa (daca cineva face frauda cu cardul pe site-ul tau tie ti se duce pe minus contul) si ti se va inchide contul rapid daca il folosesti direct si nu prin braintree.
Totusi nu inteleg cum ai putea vinde o aplicatie de telefon fara magazinul oficial si sa ai mai mult de 10 clienti.
Da, am văzut asta. M-am bucurat în schimb să văd că paymill are sediul în Germania. Adică UE, adică e de bine. Convenabil d.p.d.v. legislativ cred / sper
Stiu de Atlas, practic iti infiinteaza un offshore in Delaware. In conditiile in care se vaneaza tot mai mult offshore-urile, crezi ca ar fi o solutie legala pe termen lung?
@iamntz cred ca ar trebui sa deschidem un thread nou despre Stripe Atlas ca sa nu stricam thread-ul lui andrew.
Offshore company = Firm registered or incorporated outside the country where it has its main offices and
operations, or where its principal investors reside.
Cat despre taxe, “problema” apare cand faci tranzactii cu entitati de pe teritoriul SUA… pt ca atunci platesti taxe precum orice alta companie de la ei.
A nu se intelege ca sunt vreun specialist in domeniu, insa acum ceva vreme (1-2 ani) m-am intalnit cu un avocat care se ocupa cu asta (inregistrare companii in afara Romaniei) si mi-a dat ceva mai multe detalii. Privind din exterior… suna bine, dar in realitate lucrurile nu stau chiar asa.