Solutii e-commerce

Ce solutii cunosteti / folisiti pentru realizarea unui shop?

Inafara de magento / opencart, nu prea-mi plac ca si structura.

Avand in vedere ca lucrez cu din astea de vreo cativa ani am ajuns la niste concluzii.

osCommerce - niciodata sa nu incercati. Poate e bun pentru incepatori pana se acomodeaza cu structura unui shop dar cand vine vorba de cod / securitate etc e praf.

magento - e bun pentru magazine foarte mari care isi permit sa foloseasca un serviciu de hosting dedicat si nu shared. Documentatia e atat de stufoasa incat nimeni nu cred ca o stie pe dinafara. Am lucrat doar pe un singur proiect cu Magento.

opencart - nu am incercat niciodata.

Prestashop - Acum lucrez cu asta. Sincer imi place foarte mult comparativ cu restul. Daca ai un shop maricel, duce cum trebuie. Pro: usor de intretinut, setari pentru orice, open source. Contra: trebuie sa inveti limbajul de templating pe care il foloseste si poate fi frustrant uneori.

WooCommerce - Daca ai nevoie de un shop micut in care ai putere absoluta asupra la aproape tot (daca instalezi ACF in WP) atunci asta e ok. Il folosesc in acelasi timp cu Prestashop pentru proiecte mai mici.

And I can go about this things forever, dar ma opresc aici. :slight_smile:

3 Likes

Prestashop - Acum lucrez cu asta. Sincer imi place foarte mult comparativ cu restul. Daca ai un shop maricel, duce cum trebuie. Pro: usor de intretinut, setari pentru orice, open source. Contra: trebuie sa inveti limbajul de templating pe care il foloseste si poate fi frustrant uneori.

Vin si eu cu o completare. A trebuit o data sa imi bag nasul intr-un shop deja existent, si sa implementez niste features custom, pe care preshashop nu le oferea, iar plugin-uri ori nu existau ori erau prea scumpe.

  • E destul usor sa scrii module de Prestahop, iar documentatia e clara. Mi-am mai prins urechile pe ici pe colo, dar am m-am prins repede ce si cum.
  • Comunitatea fiind dezvoltata, gasesti plugin-uri pentru toate prostiile, chiar si pentru chestii aplicabile la noi, gen modul de PayU, etc. Unele pe bani par chiar profi, iar timpul in care ai dezvolta tu un plugin este clar mai valoros decat sa dai cateva zeci de $ pe unul bine facut.
  • Smarty. FFS, astia inca folosesc Smarty. Am lucrat multa vreme pe Smarty in trecut, asa ca nu mi-a fost prea greu, dar il urasc cu multa pasiune, iar daca nu ai lucrat cu el pana acum, o sa fie frustrant la inceput.

Acum, mai nou cand vine cineva si ma intreaba de ecommerce, intai il intreb daca nu il coafeaza mai bine una din multele solutii hosted. Stiu ca in felul asta imi fur singur painea de la gura, dar na, eu il consult pe om referitor la toate alternativele pe care le are, si ii explic avantajele si dezavantajele fiecareia:

3 Likes

Sa incerci neaparat OpenCart, il vei pune rapid in fruntea listei.

2 Likes

Recomand si eu OpenCart pentru shop-uri normale (pluginuri destule plus usurinta de a dezvolta cu VqMod) si Magento in cazul in care aveti magazine imense care necesita diverse integrari mari (gen Microsoft NAV) sau tooluri de reporting super custom.
Si cand zic magazine mari, ma refer la magazine mari (vezi eMag, de exemplu).

Cu Prestashop am lucrat o singura data (acum cativa ani) si atunci nu era prea interesant, motiv pentru care nu l-am mi folosit vreodata. WooCommerce e ok daca ai un blog si vrei sa vinzi un ebook sau ceva minuscul, fara integrari cu CRM-uri &co, dar cam atat - am avut probleme mari cu cineva care avea un WooCommerce si s-a trezit ca vrea feature-uri de sisteme mai avansate (gen Magento).

De atunci folosesc OpenCart si la chestii mai mici pentru usurinta in dezvoltare: e un MVC micut, standard, usor extensibil si decat sa ma pierd prin WooCommerce + WordPress prefer sa am ceva straight-forward la care pot sa scriu un plugin foarte rapid.

1 Like

Codul OpenCart mi se pare cel mai curat din toate pe care le-am incercat pana acum. Mi se pare cel mai ok.
WooCommerce mi se pare cea mai cheap si usoara varianta pentru un magazin mic.

3 Likes

prefer solutii custom. cu care m-am jucat pana acum ori faceau prea putin din ce ma interesa ori mult peste ce ma interesa. ca sa nu mai spun ca majoritatea-s scrise cu picioarele.

1 Like

Imi pare rau, dar nu te cred. In ziua de azi sa faci “solutii e-commerce” custom pe bune dureaza luni de zile si imi e greu sa cred ca iti ofera cineva timp pentru asta. Si cand spun “solutii e-commerce” nu ma refer la un shopping cart cu un checkout pentru un magazin care trimite ramburs si nu vrea reports.

Poti sa ne dai un exemplu de astfel de solutie pe care ai facut-o si cam ce feature-uri are? (import, export, integrari CRM, reports, integrare Google Shopping, sitemaps etc)

3 Likes

nu simt nevoie sa demonstrez nimanui nimic. da, are crm, are rapoarte, are import/export, are generator de csv-uri custom pentru diferite platforme, n-are google shopping, are diferite valute, are atribute pentru fiecare categorie in parte (care pot fi rescrise si la nivel de produs), e modular, pot sa arunc cateva fisiere in sursa si sa am functionalitati noi. nu, nu dureaza cateva luni. dureaza cat il mulez pe cerintele clientului si ii adaptez designul.

pentru ca-i ok sa livram clientului o solutie carpita in care nu vrem sa ne mai uitam dupa aia. sau sa-i spunem ca am muncit o saptamana pentru a implementa ceva extrem de simplu.

1 Like

M-ai inteles gresit.
Ok, acum inteleg ca tu poate ai dezvoltat solutia asta in ani de zile, adaugand noi functionalitati pe parcurs - asta ar fi clarificat lucrurile. Eu am inteles ca tu faci de la 0 (ma rog, de la MVC) o solutie pentru fiecare client care-ti cere e-commerce.
Si nu, nu sunt adeptul solutiilor “carpite”, tocmai de aceea nu mai fac e-commerce (fac doar maintenance pentru cele la care am lucrat).
Prefer oricand sa recomand Shopify decat sa-mi bat capul cu e-commerce, dar totusi afirmatia ca le faci de la zero m-a facut foarte curios.

normal ca nu stau la fiecare client sa-i fac de la 0. in principiu as ajunge sa folosesc bucati de cod din alte solutii facute pentru alti clienti.

nu, nu l-am dezvoltat in ani de zile. a durat cateva luni bune. am avut un proiect pentru un shop si initial am vrut sa folosesc opencart dar m-am lovit de codul scris cu picioarele. si am preferat sa incep de la 0 pentru ca domnul client avea niste cerinte mai specifice.

sa zicem ca “prefer o solutie custom”

Am facut un site de ecommerce pentru un proiect personal. Custom pe o solutie custom de site.

Aveam import de stocuri, export de rapoarte (raport gestiune, raport necesar,etc).
Feeduri si exporturi pentru diferite site-uri le-am facut manual
Payment - nu , dar am facut payment pentru alte siteuri.

Si eu cred ca e greu de facut un site de ecommerce complet de la de la zero. In primul rand iti lipseste knowhow-ul. Insa de multe ori nevoile unui client nu sunt atat de mari.

Problema mea cu solutiile on the shelf (si nu neaparat in ecommerce), este ca de obicei integratorul incearca sa inteleaga businessul prin prisma softului si nu invers.

Cum asa, la ce parte din cod te referi, te rog sa dai un exemplu ?
Banuiesc ca nu ai inteles codul, OpenCart e un MVC-L dar asta nu inseamna ca ca este scris prost, dimpotriva. Iata mai jos ce spun si alti forumisti:

MVC-Language? serios? au bagat posibilitatea de multi language si i-au spus MVC-L?? de ce nu MVC-LC?

da, corect. e cel mai ok cod. (presupun ca n-ai incercat magento). dacia 1310 e cea mai buna dintre daciile vechi.

Uneori prefer si eu solutii custom.

Am facut destule magazine online de la 0, unele mai mici, unele mai mari.

Cel mai mare pe care il intretin si acum l-am adus cam in 6 luni in stadiul care este acum: crm, importuri, feed-uri pentru alte site-uri/parteneri, 3 procesatori de carduri, solutie de rapoarte vanzari destul de stufoasa, integrare stocuri cu emag si multe altele.

Sunt foarte putine cazurile in care recomand clientilor o solutie de la 0 pentru ca sunt putini clienti care inteleg ce inseamna asta, care au nevoie de dezvoltare permanenta si, sa fim sinceri, au destule fonduri pentru a investi in asa ceva.

1 Like

Am folosit OpenCart, insa nu mi-a placut (unele motive sunt prezentate si aici).
Mi-au atras atentia Sylius si Speck, insa nici unul nu a ajuns inca la versiunea 1.

1 Like

si eu am propria mea solutie de cms e-commerce (oop/mvc - in sistem modular, instalez doar modulele de care are nevoie clientul) si da, am muncit la ea vre-o 2 ani :smiley:
are tot ce si-ar putea dorii clientul de la api-uri cu site-uri externe (gen profitshare/price.ro etc)
integrare cu procesatori de plata, customizare costuri transport pe zone/orase (integrare api pentru curieri si calculare cost transport automat), rapoarte de vanzari, integrare fb/google, widgeturi pentru referrali, sitemaps, import/export, agenda cu clienti, emitere proforme/facturi, newslettere automate la x zile de la o comanda, la x zile de la inregistrare sau custom, etc
as putea sa prezint toate facilitatile pe 2 pagini si tot nu as termina (de fapt la clienti le trimit o documentatie de 4 pagini in care descriu facilitatile si optiunile existente)

oricum ce e implementat in el e pe baza experientei cu clientii + ca se fac implementari lunare in el care ofera facilitati noi.

so, din ce vad aici nu-i chiar asa imposibil sa scrii un site mare de la 0. si din cate vad pe la unii e chiar profitabil.

da e profitabil daca reusesti ca convingi clientul sa iti ia produsul pe baza de abonament :wink:
asa, el primeste facilitati noi in fiecare luna si tu ai motivatie sa scrii cod in baza abonamentelor si cerintelor lor. (depinde si de strategia de marketing cum iti vinzi scripturile :smile: )

Sunt poate biased dar Magento FTW. Si OpenCart e foarte ok, dar, parerea mea e ca e departe de Magento, ca si ecosystem.

Daca ai un magazin mic, Prestashop poate fi solutia, sau una hosted mentionata de @victorstanciu.

Pentru orice magazin mediu pana la mare de genul Emag, altex, etc, Magento e solutia. Daca iti place Java poate ar trebui sa consideri si hybris.

Daca iti permiti 300k eur pe implementare si ai bani sa dai si pe hosting si pe o echipa de 20 insi pentru mentenanta direct de la vendor, poate ar trebui sa consideri Oracle ATG sau IBM Websphere commerce.

De ce sunt impotriva solutiilor ecommerce custom?
Emag e cel mai elocvent exemplu. Au peste 100 de programatori care lucreaza acolo si o galagie de resurse la dispozitie. Mi se pare un cost mult prea mare pentru mententanta pentru cat vand. Si da, sunt nr 1 pe online si vand o gramada.
Daca ar fi avut Magento, probabil ca o echipa de 10 oameni pe backend, plus inca 10 pe front, testare si sysadmin, ar fi fost suficient, iar ca resurse ar consuma jumatate din cat consuma acum.

1 Like