Stabilire preturi pentru modificari proiecte existente

programare
preturi

(Remus) #1

Salutare. As avea nevoie de un sfat in legatura cu modalitatea in care stabiliti pretul pentru proiecte pe care le preluati pentru modificare functionalitati existente sau adaugare functionalitati noi. Mi s-a intamplat sa estimez gresit volumul de munca si as vrea sa gasesc o modalitate de a propune un pret corect atat pentru mine, cat si pentru client. Si nu as vrea sa ofer pretul “dupa ureche”.

La un proiect nou este simplu, estimez numarul de ore si il inmultesc cu tariful meu orar. Dar in cazul unui proiect existent, realizat acum 5 ani se intampla sa modific un modul care depinde de alte module care la randul lor trebuie modificate si poate nu pot observa acest lucru in etapa de analiza a proiectului. Cei mai multi clienti vor sa stie de la inceput ce buget aloca pentru modificarile site-ului/aplicatiei.

Voi cum procedati?


(Ionuț Staicu) #2

La un proiect legacy nu poți tarifa eficient altfel decât la oră, altfel una din părți își cam ia țeapă.

Dar poți să estimezi vag și pe bucăți. :smiley:

O estimare poate fi de trei feluri:

  1. Optimistă (dacă totul merge extreeeem de bine);
  2. Realistă;
  3. Pesimistă (dacă totul merge extreeem de rău).

Să zicem că ai de implementat 5 features noi și 10 bugfix-uri. Dacă ai minimum de experiență în domeniu, vei știi, de exemplu, că implementarea unui fuzzy search - unul din cele cinci features de care am zis mai sus - ar putea dura între două și douăzeci de ore (mergând pe modelul optimist/pesimist de mai sus).

Îi dai clientului estimarea pesimistă și cât va costa, dar precizezi și că, în cazul în care va dura mai puțin, nu vei încasa toți banii.

Repeți pașii pentru fiecare bugfix sau feature nou.


S-ar putea să te ajute episoadele 44 și 47-49 din Clean Coder.(Remus) #3

Multumesc pentru sfaturi si resurse.


(Adrian Tufă ) #4

Destul de tricky ideea cu incasarea partiala insa am intalnit conceptul de procent maxim de incertitudine. Adica am convenit la un pret de baza care poate varia in marja unui procent stabilit, cauzat de diverse probleme posibile.


(Pildit) #5

Servus,
as vrea sa intreb care ar fi o rata orara acceptabila pentru un job de senior full-stack dev ?

Merci.