Startup - Cum să încep crearea unei aplicații împreună cu alți prieteni?

Salut. Long time lurker aici :slight_smile:

Background:
Suntem 3 developeri angajați cu CM și ne dorim să încercăm să creăm o aplicație.

Ne gândim că ar fi bine să deschidem un SRL în care sa avem toți un procent egal de părți sociale.
Cel mai probabil, în anumite stagii ale proiectului, va trebui să plătim:

  • design UI
  • domeniu
  • resurse in cloud
  • App Store / Google Play fees

Din experiența voastră, în ce moment ar trebui să înființăm firma? Ar trebui să așteptăm momentul în care ar trebui să facem prima plată (de exemplu cumpărarea design-ului)? Ar trebui să cumpărăm pe persoana fizică? Cum este procesul de a cumpăra un design pe o firmă?

Este cineva care a dezvoltat o aplicație aflându-se în aceeași situație ca noi? Ați putea sa ne spuneți care sunt pașii pe care i-ați urmat?

Firma o puteti deschide in momentul in care vreti sa facturati clientii. Vei avea un cost si cu contabilitatea, aici intreaba inainte de tot ce ai enumerat tu … sunt destui contabili care se pierd cand aud de App Store, etc.

1 Like

Ah … si vedeti cu procentele alea, nu impartiti la 3 doar pentru ca lucrati 3, mai tarziu pot aparea discutii.

1 Like

Din experienta va spun ca deschiderea SRL-ului e un subiect mult mai putin important in comparatie cu altele la care trebuie sa va ganditi serios, cum ar fi:

  1. Sunteti compatibili sa lucrati impreuna? De cat timp va cunoasteti si ce ati facut impreuna? Banuiesc ca nu ati mai avut o afacere impreuna, dar macar un proiect de orice natura, din care sa va dati seama cum reactionati in conditii de lucru efectiv si ce se intampla cand apar probleme/discutii, cum le gestionati.
  2. Sunteti toti 3 aliniati pe aceeasi viziune a proiectului? Daca acum aveti cele mai mici diferente de viziune, s-ar putea mai tarziu cand lucrurile devin serioase, diferentele astea sa duca la adevarate razboaie.
  3. Cum ati construit aceasta echipa de 3? Daca v-ati adunat toti 3 si v-ati gandit ce puteti face cu resursele pe care le aveti (se intampla frecvent), nu e tocmai abordarea corecta. Ideal ar fi sa ganditi proiectul si apoi sa vedeti ce nevoi are, el proiectul, nu voi. S-ar putea sa constatati ca cineva e in plus si/sau ca aveti nevoie de alti oameni. Stiu ca suna un pic urat, dar mai tarziu va fi si mai urat daca nu tratati serios de la inceput aceste probleme.
  4. Tebuie sa stabiliti de la inceput roluri. Nu doar la modul “eu ma ocup de x si tu de y” ci sa fie foarte clar inteles de catre toti ca daca cineva se ocupa de un anumit aspect al proiectului, el e responsabil de acea zona. Sigur ca veti discuta si schimba idei permanent, insa cineva trebuie sa aiba ultimul cuvant si sa isi asume acel aspect. Stiu ca o sa va fie greu, dar va trebui sa stabilit de la inceput un CEO. O sa spuneti ca e prea devreme, dar s-ar putea mai tarziu sa fie prea tarziu.

Toate lucrurile astea ar trebui sa le puneti pe hartie si sa le semnati sub forma unui contract de asociere cu drepturi si obligatii.

Sunt multe de povestit si avem tendinta sub entuziasmul inceputului sa trecem peste aceste aspecte, insa daca proiectul devine serios si problemele nerezolvate devin serioase.

11 Likes

Vă mulțumesc ca v-ați făcut timp să scrieți aici sfaturile voastre.

@Tudor_Fratila
Am un grup destul de larg de prieteni developeri cu care am facut proiecte extra / prezentări (facultate / muncă) și ei sunt singurii cu care aș mai colabora în viitor pentru că știu cum lucrează și că pot avea încredere in ei.
Iar în legătură cu celelalte puncte, vom ține cont de ele și vom discuta la următoarea întalnire.

Vă sunt recunoscător pentru mesaje.

Buna Florin,

Din punctul meu de vedere, un startup are nevoie de 3 oameni (roluri):

  1. omul de business (cel care stie domeniul, care are conexiunile si care poate sa se duca dupa investitie)
  2. omul tehnic (cel care poate sa puna rapid in picioare un mvp si sa-l scaleze)
  3. omul de vanzari (cel care in momentul in care mvp-ul e pe picioare poate sa aduca o gramada de clienti)

Nu aveti nevoie de firma. Aveti nevoie de mvp si de primul client. Dupa va stabiliti voi daca vreti sa continuati, cum impartiti equity-ul, etc.

In principiu, la inceput TREBUIE sa vina cineva cu banii (acea persoana dupa, va avea equity mai mult). Acea persoana va plati chestiile pe care le-ai amintit mai sus. Din nou, daca ai fi avut o persoana de business probabil ca ar fi facut deja deal-ul acesta si nu ar mai fi trebuit sa intrebi asta :stuck_out_tongue:

Am deja la activ vreo 3 startupuri (1 so-so succesful, 1 horrible-failure, 1 super-duper-it-works-we-got-investment) si in toate cele care au mers am urmat aceleasi principiu de baza: Valideaza ideea repede, preferabil inainte sa scrii o linie de cod.

Ca sfat final: Nu va incurcati in detalii minore, faceti ceva (orice) sa mearga, validati, creeati-va un model de business, vindeti, luati bani, munciti, vindeti si, cel mai important, daca la orice pas validarea va esueaza: renuntati. Nu are rost sa va pierdeti timpul pe un produs muribund.

Mult noroc! :slight_smile:

5 Likes