Nu am văzut niciun thread unde să ne mai lăudăm și noi! cu ce produse/soluții - cu adevărat interesante/inovatoare - se mai fac și prin România noastă (răs)calatogată ca 99,(9)% outsource-istă.
Profit de ocazie să popularizez și un produs (consider) interesant al unui startup apropiat de mine în oraș:
https://www.kickstarter.com/projects/1142394750/eyecloud-cam-the-smartest-ai-home-security-camera
Câteva detalii suplimentare, de după culise (cu o mică doză de partizanat):
- toată partea software, precum și tot design-ul hardware provin - în totalitate - din proiectare și dezvoltare autohtonă (deși nu este un startup pur românesc, sediile din US și din China se rezumă la front management, respectiv hardware manufacturing)
- software-ul cuprinde pe lângă partea embedded și o parte de algoritmi deep learning, customizați tot aici
=> nu doar folosit niște librării, cum fac unele firme care trâmbițează că “fac machine learning” - merită menționat/subliniat că, în timp ce toată industria se grăbește a strămuta totul posibil în cloud, produsul urmărește o abordare inversă (motivată de privacy, autonomie baterie și conexiune fluctuantă)
=> cu excepția procesării părții de face recognition (care până la următorul firmware update încă rulează în cloud) întreaga procesare software a fost “coborâtă” să ruleze pe un SoC dezvoltat parțial în România - dacă sunteți curioși puteți trage și un ochi peste concurența de la granzii Google/Nest, Amazon, etc. ce au de oferit, precum și peste abonamentele aferente care vin “la pachet” cu dogma cloud-first
- revizia actuală (aproape de mass production) a fost realizat de o echipă de ~15 oameni în < 1 an
Disclaimer: N-am niciun interes la mijloc și nu sunt implicat în niciun fel, doar am avut colegi de servici care acum lucrează la acest produs și mi s-a părut o realizare respectabilă, care merită distribuită. Consider că orice feedback/sugestii/întrebări ar fi utile/binevenite și - în ca vor exista - mă voi strădui să le transmit mai departe.
Mi-am amintit, căutat si găsit pe forum încă un produs interesant numit TypingDNA, dintr-o postare mai veche: