Sublime Text 4 - First stable version

Sigur mai sunt fani :smiley:

Ca si highlights:

  • License Changes - Sublime Text license keys are no longer tied to a single major version, instead they are now valid for all updates within 3 years of purchase.
  • Apple Silicon and Linux ARM64
  • Refreshed UI
  • TypeScript, JSX and TSX Support
  • GPU Rendering

Si este backward compatible cu versiunea 3 :slight_smile:

3 Likes

L-am folosit demult (desi nu la puterea lui maxima). Intre timp am trecut la VsCode, yay. :sunglasses:
Ce avantaje are versiunea asta fata de VsCode?

1 Like

Super, cred ca o sa ma intorc la Sublime. Poate nu reusesc eu sa configurez VSCode bine, dar tot timpul parca ma lupt cu el sa scriu HTML&CSS. Nici un plugin de autocomplete sau formatare nu e ok, in schimb pe Sublime aveam cursorul,parantezele si identarea unde trebuie tot timpul.

In urma acestui articol nu sunt sigur daca mai prelungesc PhpStorm si cumpar mai bine Sublime 4.

Are debugger ? Integrare cu git? Plugin de Symfony? Code review?

Am fost hardcore pe sublime ani de zile, de la primele beta de v2. Cu greu m-am lăsat convins să folosesc PHP Storm (a fost un cumul de factori: proiect legacy măricel, mi-am impus să folosesc exclusiv Storm cel puțin o săptămână, toți cunoscuții mei erau fani declarați Storm, o mică frustrare legată de actualizările rare și lipsa de comunicare a lui JPS etc).

Acum mi se pare crunt să mă întorc la ST pentru orice altceva decât cod simplu (e.g. proiecte cu câteva sute de linii de cod maximum).

Chiar dacă editarea efectivă de text este o mizerie[1], compensează din plin cu restul: refactoring, code inspection, code hints, debugging etc.

Din punctul meu de vedere întoarcerea la ST ar fi un pas (măricel) înapoi.


  1. Undo bazat pe timp, nu pe acțiuni; unele operațiuni nu au undo deloc (e.g. select text); alteori undo/redo se… strică; este imposibil să selectezi textul inteligent (e.g. între paranteze și între ghilimele) etc ↩︎

1 Like

click pe text-ul din paranteze si folosesti shortcut “Extend selection” si iti face extend la selectie progresiv, la fel si intre paranteze si intre ghilimele si intre acolade, pana selecteaza tot fisierul.

Nu am spus că nu există posibilitatea, am spus doar că nu există o selecție inteligentă.

Este ATÂT de inconsistent încât eu nu pot spune ce se va întâmpla când apăs expand. Contează unde este cursorul, contează dacă-i paranteză sau acoladă, contează dacă sunt nori afară sau dacă s-au aliniat planetele cum trebuie.

Bonus: este imposibil de selectat ce este în paranteze. Dar asta uneori. Alteori merge OK.


Pentru undo am deschis tichet. Acum doi ani.

Daca faceti treaba serioasa folositi WebStorm, eventual VSCode.
Nu stiu pe nimeni sa mai foloseasca Sublime.

Ehhh, cred că exagerezi aici. Am folosit ~zece ani Sublime. E-text înainte de asta. Ce spui tu acum este că timp de ~15 ani nu am făcut treabă serioasă? :slight_smile:

Știu pe cineva care folosește Notepad++. Altcineva folosește Vim. Și zău că n-aș putea spune despre ei că „nu fac treabă serioasă”. (sunt convins că sunt inclusiv ciudați care folosesc Emacs și fac treabă serioasă).

Până la urmă editorul te ajută să-ți faci treaba din mai multe puncte de vedere:

  • editarea propriu-zisă, în care apeși pe butoane și apare text pe ecran (care în phpstorm este o mizerie abisală!)
  • navigarea în proiect (quick peek, goto definition/file etc)
  • analiza codului (inclusiv inspecții, hints, javadoc & co)
  • refactoring
  • debugging

etc.

Dacă nu lucrezi la un proiect suficient de stufos sau poți „încărca” în creier toată aplicația, te descurci bine și fără unde IDE. Dar dacă este un proiect la care lucrezi singur timp îndelungat ajungi să știi practic toată app pe de rost și nu vei ajunge să observi beneficiile unui IDE.

Cei care nu folosesc un IDE vă provoc la următoarea chestie: încercați unul la următorul proiect legacy. La un proiect nou nu-și va arăta valoarea pe deplin, dar la unul legacy o să fie mind blowing :wink:

1 Like

Eu tot foloseam la fel Sublime, pana am invatat de la ceilalti colegi ca muti un fisier si IntelliJ iti reface bine toate referintele cu path-urile care trebuie fara sa faci ceva.

Dupa vine rezolvarea de conflicte, butonul ala de magic wand din IntelliJ mi-a salvat viata de vreo 50 de ori pana acum. Sa nu mai zic nimic de local history, cand mi-am stricat ceva si am putut dovedi ca am lucrat o saptamana intreaga chiar daca n-am facut nimic.

1 Like

ummm…
acum 15 ani (sau 10… nu mai stiu exact) citeam chestii interesante la tine pe blog. js, world press, etc.
in prezent citesc la tine pe blog js, world pres, etc :slight_smile:

1 Like

Apropo de saltul la definitia functiei, mi se pare imposibil sa programezi fara asa ceva. Si refactoringul inteligent, un must-have. Merita 50eur/an licenta la JetBrains.

Sublime are de la V3 go to definition care merge rezonabil de bine.

Înainte să trec la Storm am încercat să fac LSP să meargă, dar fără succes (practic ăsta a fost motivul pentru care am trecut la Storm)

Am încercat acum, totul a mers super simplu.

Xdebug se bazează în continuare pe o extensie destul de veche. La momentul ăla era de multe ori hit or miss și niciodată nu mă puteam baza că se va opri la breakpoint. :confused: