Sugestie headless CMS

Salutare, vreau sa construiesc un/o website/aplicatie care are in principal nevoie de suport pentru post-uri, comment-uri, user roles si tag-uri. Cum nu prea as vrea sa scriu un backend de la 0 si sa reinventez roata, ma gandeam sa folosesc un CMS headless pentru a usura tot procesul.

Daca are cineva vreo sugestie (din experienta personala as vrea, pentru ca pe net m-am interesat deja) ar fi super daca ar putea sa o impartaseasca.
Ca limbaj/tech stack prefer in Python/Node/PHP, dar astept si sugestii exotice daca ati fost multumiti, dar ce mi-ar placea ar fi sa fie open source sau macar nu prea piperat la pret :)))))

Multumesc!

1 Like

Wordpress, strapi, prismic

Daca vrei doar DB abstractizat atunci Firebase, Parse, Hasura, Prisma.io, Next.JS

Grija cu hasura si prisma.io, vezi ce limitari are, ca nu e chiar magie.
Daca stii PHP si nu vrei ceva mai special atunci cel mai bun CMS headless ramane wordpress.
In rest Firebase e super cu rxjs si angular de exemplu, poti sa lucrezi foarte rapid cu el doar ca va deveni scump cum cresc utilizatorii.

3 Likes

Daca ai sa dai $299, Craft CMS, are cam tot ce ai nevoie, alternativ Directus, ambele PHP.

2 Likes

De strapi am tot vazut ca se plangea lumea ca e inca in alpha. Plus, n-are suport pentru internationalizare si mi-era un requirement foarte important (am uitat sa-l mentionez initial). Am incercat sa dau deploy la dockerul pus la dispozitie si n-a mers, asa ca toate astea 3 adunate ma fac sa las strapi pentru proiectul urmator poate :)))

Wordpress inca il consider versus Directus, dar nu m-am hotarat.

Mersi de restul sugestiilor, dar voiam putin mai mult decat un DB abstractizat.

Directus arata grozav (m-am uitat si pe Craft, dar o sa fiu zgarcit de data asta), am ramas in cumpana intre el si Wordpress (la wordpress nu prea-mi place ideea ca nu e headless by default, dar mna, e good old solution).

Probabil o sa fac o incercare cu Directus si revin cu ce impresie mi-a lasat.

2 Likes

poate găsești ceva aici: https://headlesscms.org/

3 Likes

Revin cu impresii despre Directus. Interfata e foarte clean si bine organizata, suporta cam tot ce ai putea avea nevoie pentru un CMS, e bine documentat si pare ca are performante ok.

Probabil ca as fi ales sa-l folosesc daca nu avea un mare minus pentru mine: nu pune la dispozitie nicio functionalitate de deploy din dev in productie, singura varianta fiind sa copiezi DB-ul si fisierele manual, iar asta e anevoios si complicat de folosit cu un sistem de versionare. :frowning:

Optiunile urmatoare sunt Strapi si Wordpress. Sper sa am noroc.

Nu stiu Strapi dar stiu ceva frameworkuri PHP si ceva Wordpress si iti pot spune ca e cam dezamagitor ce optiuni avem azi pentru un CMS decent. Recent m-am uitat cu speranta prin Bolt si Drupal pentru o alternativa la batranul WP si am fost dezamagit de optiuni. Inca nu avem acel CMS care sa detroneze WP, care la randul lui reprezinta 75% din ce trebuie sa fie un CMS modern.

2 Likes

Daca inca nu e prea tarziu pt raspuns, atunci recomand CraftCMS. Il folosesc din 2015, e foarte versatil, poti scrie ce pluginuri vrei sa iti satisfaca nevoia. Versiunea 3 are o componenta sa poti migra schema din dev pe prod.

2 Likes

Am instalat azi Strapi ca sa vad cat de matur e ca si headless CMS. Faptul ca e bazat pe componente symfony mi-a dat sperante, dar cand am ajuns la creerea de continut ca si fisiere markup, am lasat-o moarta. Ma indrept spre Sulu acum, sa vad ce stie, ca din reclama promite.
Am o idee despre urmatoarea generatie de CMS-uri si vreau sa vad ce unelte exista deja.

Mersi de sugestie, o sa ma uit si pe Craft, desi pentru moment am folosit Strapi si si-a facut treaba.

Cred ca faci o confuzie. Symfony nu e framework de PHP? Strapi e scris in JS.

exact: https://github.com/strapi/strapi

Daca vrei unul php neaparat, Robert Lemke e “the guy”. A facut typo3, apoi Neos, acum ultimul e rebranduit ca Flownative.

Da, mea culpa, ma refeream la
Sculpin

Sculpin is a static site generator written in PHP . It converts Markdown files , Twig templates and standard HTML into a static HTML site that can be easily deployed