A fost o initiativa pe vremea lui Dacian Ciolos, numita Gov IT, prin 2016, dar nu a prins, e o idee buna sa faci softul open source, dar atunci anumite firme, STS nu ar prinde contracte grase cu statul.
Nu e neaparat adevarata treaba cu “nu ar prinde contracte grase”.
A se vedea exemplul dat de Suse in Germania. Le merge destul de bine.
Este pur si simplu o schimbare de mentalitate, aici este problema cea mai mare la nivel de guvern.
Probabil open source este calea corecta de digitalizare a romaniei, celebrul software de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu ar avea probabil atatea probleme, mers greu, outage, stiu ca s-a discutat si rasdiscutat pe devforum de software-ul de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Aha, pai si cum ramane cu… in Microsoft we trust…
Nu cred că “open source” înseamnă nepărat că softul ar fi dezvoltat de comunitate. Nici nu văd cum anume un grup random de persoane ar putea dezvolta un soft guvernamental, care trebuie să respecte niște cerințe foarte stricte.
Mai degrabă entitatea care a câștigat proiectul ar fi obligată să facă publice sursele, ca să vedem pe ce aruncăm banii publici.
Deși… probabil din punct de vedere al securității ar fi un dezastru. Se spune că “securitatea prin obscuritate” nu asigură niciun fel de securitate, dar în practică ar putea face un target să fie mai puțin atractiv dacă trebuie investit timp și muncă pentru reverse-engineering.
Exista un ONG Code for Romania, au multe proiecte open source interesante care sa ajute societatea din Romania, printre care si Monitorizare Vot.
Ma gandesc ca chiar daca un proiect e open source exista un maintainer, administrator care face code review, accepta pull request-uri, decide ce intra in ce sprint.
Chiar si Microsoft are o gramada de proiecte open source, limbajul C#, .NET Core, ASP.NET MVC, Angular, TypeScript, Visual Studio Code, etc.
Am avut discuția asta cred că cu patronii pe discord: open source NU înseamnă open contribution. Un exemplu bun de proiect care urmează filozofia asta este SQLite:
SQLite is open-source, meaning that you can make as many copies of it as you want and do whatever you want with those copies, without limitation. But SQLite is not open-contribution.
Același lucru se întâmplă în multe alte proiecte. De ex. majoritatea plugin-urilor de WP, premium sau nu, sunt teoretic GPL. Dar succes în a patch-uri…
Altfel spus: chiar dacă există un maintainer, nu înseamnă că acceptă PR-uri
Sunt de acord, un avantaj pe care il vad ar putea fi ca s-ar putea crea niste solutii care sa fie folosite in mai multe țări din uniunea europeana.
Cred ca ideea de fapt e folosirea unui sistem de operare bazat pe Linux si a unei suite Office open source. La nivel de aplicatii interne nu cred ca e necesar sa fie neaparat open source.
In felul acesta s-ar putea evita cele mai multe probleme comune de functionalitate si securitate inclusiv deja celebrul blackout.
Treaba buna este ca Elvetienii fac toate softurile multilanguage. Daca e ceva dragut poti sa adaugi romana si bam, ai software bun, platit de elvetieni.