Tailwind CSS vs Bootstrap

Salutare! Am scris un articol unde compar cele doua framework-uri de CSS. Voi ce folositi si de ce? Sunt curios de opinia voastra :slight_smile:

Link catre articol:

3 Likes

Desi eu nu sunt cel mai bun reper pentru CSS, facand mai mult aplicatii tehnice, pentru frontend folosesc W3CSS de la W3Schools pentru ca e foarte simplu, light si bine documentat. Altfel am pus si putin Bootstrap pe ici pe colo. De celalalt nici nu am auzit.

3 Likes

E un nou framework cu o alta abordare. Adica in loc sa ai o clasa unde scrii toate stilurile pentru un buton, construiesti stilul butonului direct din clase de utilitate, precum .bg-gray, .py-2 (padding top si bottom) samd. Am facut un site in Tailwind CSS (https://tailwindcdn.com) si sincer mi-a placut procesul de development.

1 Like

Am vazut destul de multe articole referitoare la Tailwind pe Twitter. La fel ca si @geosoft1, nu sunt nici pe departe un reper in css, darr… :smiley:

Am folosit si Bootstrap. Dar nu la un nivel avansat. Suficient ca aplicatia la care am lucrat sa arate decent.

2 Likes

Pentru cineva care toata viata lui a fugit de CSS mi se pare foarte interesant Tailwind. Nu l-am folosit in nici un proiect, dar am tot urmarit screencast-urile lui Adam Wathan si de fiecare data am ramas impresionat decat de usor poti sa construiesti ceva. Daca respecta termenul promis, luni, pe 24 februarie, ar trebui sa se lanseze Tailwind UI, o colectie de componente cu ajutorul carora poti construi rapid o interfata.

4 Likes

Tailwind clar. Insa mult mai bun decat tailwind pe react e https://styled-system.com/.

Eu am lucrat foarte mult cu bootstrap (cam de cand a aparut si era scris in less). Am inceput sa folosesc utility classes generate in sass dinainte sa devina ceva popular (nu eram singurul, doar ca nu era ceva mainstream). Bootstrap a facut pasi in directia asta, dar cu siguranta nu va ajunge niciodata ceva ca tailwind, chiar as putea spune ca tailwind preia stafeta acum.

Insa tailwind e inferior lui styled-system si https://theme-ui.com.

2 Likes

Interesante resursele pe care le-ai impartasit, Victor. O sa le studiez :slight_smile:

2 Likes

Le folosesc pe ambele, insa pentru proiecte mari raman la Bootstrap.
Componentele si faptul ca nu trebuie sa folosesc peste 5 clase la un anumit div, ma ajuta mult mai mult.

Cat despre: In comparison, Tailwind CSS only requires the base stylesheet file which amounts up to 27kb., vezi ca poti sa ajungi MULT mai bine: https://tailwindcss.com/course/optimizing-for-production :wink:

1 Like

pare super misto. aproape la fel de misto ca a scrie css inline.

2 Likes

Cred ca avantajul este lejeritatea de a nu tot interschimba in editor fisierul html & css. Poti sa compari cu inline styling, dar daca te folosesti de fisierul de configurare + post-css poti sa combini clasele si valorile cum vrei tu. Cu cat mai bine stapanesti framework-ul, cu atat mai mult iti dai seama de avantajele pe care le ofera.

1 Like

Destul de misto aceasta propunere Tailwind. E cumva fast forward.

1 Like

Cred ca principalul avantaj oferit de utility classes frameworks ca tailwind e ca scapi de acel efort mental de a incerca sa vii cu nume de clase care sa fie unice si sa aiba sens (BEM style). Iar inafara de asta, poti sa vii cu variatii (normal vs dark theme) sau sa faci schimbari care sa se propage cu usurinta peste tot.

1 Like

Nu cred ca abordarea Tailwind e mai buna decat boostrap din simplu motiv ca BS a avut success scutindu-i pe programatori de a scrie peste tot “buton rotund cu font bold si alb”, asa cum e in exemplul tau in Tailwind. Daca vine clientul si vrea toate butoanele patrate ?
Iar dimensiunea pachetului, e oarecum un criteriu care e insa discutabil din moment ce exista CDN-uri de pe care browserul incarca resursele o singura data. Plus mimificarea lor si transmiterea arhivata.
Pe de alta parte, a luat-o si BS4 razna cu clasele care sunt un pic prea flexibile (deci multe), dar deh, la cererea publicului, voila!

Edit: Optimizing Bootstrap - Excerpt from Jump Start Bootstrap

2 Likes