Teste la angajare

Salutare,

Ma intreb de ce sunt oamenii atat de deranjati cand aud ca posibililul angajator doreste sa-i supuna unui test (indiferent cat de banal sau complex ar fi).

Eu vad testele ca fiind ceva normal, astfel ii demonstrezi angajatorului ca ceea ce ai scris in CV este cu adevarat real, iar el se convinge daca esti (sau nu) persoana potrivita pentru echipa lui. Uneori ai sansa ca in urma unui asemenea test… sa-ti dai seama ca nu stii atat de multe pe cat aveai impresia.

Cu toate astea… am auzit explicatii de genul:

  • pai ce? CV-ul nu-i de ajuns?
  • cum? sa muncesc pe gratis pentru ei? pai ei sunt pusi de catre clienti sa faca pe gratis prima lucrare? cum sa-mi ceara mie asta?

Voi ce parere aveti?

1 Like

Mie nu imi plac testele fiindca in 99% din cazuri nu sunt relevante si mai bine imi vad de treaba pe bani de nimic decat sa stau sa invat diferenta dintre NBA* si Dijkstra ca sa trec de un interviu la ceva firma de apartament fiindca un idiot a vazut ca Google Maps foloseste A* greedy/NBA* si poate e necesar la frontend. (in cel mai bun caz te intreaba daca Dijkstra e un algoritm greedy sau DP) Repet, daca as stii sa iti spun as incerca sa ma angajez la Microsoft/Oracle/Amazon, nu la tine.
Sau de obicei te intreaba chestii total generale si dupa iti pun o intrebare de te uiti la pereti.

Sunt si firme care se uita la ce ai facut si daca chiar au nevoie de tine te vor la vreun proiect similar, ma intereseaza doar aceasta categorie. Altfel daca deja stau sa invat teorie nu ma mai intereseaza firme de astea mici. + usor usor imi fac rost si eu clienti carora nu le mai pasa oricum de ce fac doar sa vina banii.

Adica inca n-am gasit o firma prin Cluj care sa angajeze cu un interviu relevant pe ce vrei sa faci (adica cum faci tdd pe frontend/cum faci un api rest/ cum lucrezi de exemplu cu ceva api dupa documentatie, principii de securitate/indentare/planuire/design, arhitectura pentru cloud).

Sunt si firme care isi fac cursuri si teste din ele, aici e mai ok dar iarasi deja au aere sa stai ani la ei ca te-au invatat sa folosesti ceva baza de date/o platforma de ecommerce folosita doar de ei.

Iar partea si mai proasta : Eu iti scriu in CV ca am realizat o aplicatie desktop, un excel/un pivot table IN JAVASCRIPT si dupa la interviu tu ma intrebi din Windows Forms/Python.

3 Likes

Nu pot zice ca mi se par ok testele in scris insa poate ca uneori is ok, chestia cu algoritmi mi se pare ceva ok desi e putin ciudat ca daca e un algoritm care nu ai auzit nu poti decat sa incerci sa adaptezi cunostiintele pe care le ai .

Eu ma simt super confortabil cu testele practice, fa aia ori faci pe loc pana la finalul zilei ori ai cate zile vrei tu ca tema pentru acasa sa faci urmatorea mini aplicatie.

Eu cel mai mare fail am avut la un test practic pe loc pentru un script ce folosea curl si regex pentru a prelua datele dupa un site, (nu mai vazusem in viata mea metodele parsare in acel moment).

Cele mai interesant interviul tehnic pe care l-am avut a fost la telefon(hr-ul era in dreapta mea), a fost interesant ca au fost doar intrebari insa am fost socat ca unii iti explica si in timpul interviului unde ai gresit sau cum ar intelege ei.

Eu daca ar fi sa fac o ordine de la eficient la ineficient cred ca ar fi , testul practic, verbal(gen iesitul la tabla) si testul scris(Mda eu sunt stangaci si mai scriu si urat pe o foaie).

Eu cred ca conteaza efectiv caracterul canditatului sunt unii care sunt genii , inteleg tot felul de algoritmi , sunt alti care prefera sa faca ceva practic, alti care stau bine “teoria”.

P.s de unde aceasta nemultumire GeorgeJipa , ai facut angajari recent sau prietenii tai se mai plang ?

Ma refeream mai mult la testele practice… si mai putin la cele scrise, ori verbale.

@LevelCoding in ultima vreme am tot intalnit persoane cu pareri negative si eram curios daca este o parere generala a celor din industrie… sau doar cazuri izolate. :slight_smile:

Asta pentru ca probabil si testele sunt concepute prost, unele chiar absurde :wink:

Un test interesant pe care mi l-a trimis o firma de prin afara mai demult a fost o mini aplicatie practica cu un server si un client care schimbau ceva date. Numai ca asa cum a descris tipul problema nu iesea ceva,nu se potriveau lucrurile. In fine i-am facut-o cum am considerat eu ca trebuie sa mearga si i-am spus cand i-am trimis-o, prietene, problema ta pare…gresita. Stiu, mi-a raspuns :sunglasses:

3 Likes

offtopic
Ce asemănător este Go Forum cu DevForum ! :joy:

Eu daca ii propun un test practic unui candidat si imi spune ca el nu face din astea, atunci ii multumesc ca a venit si ii arat usa. In primul rand, HR-ul are datoria sa-ti spuna etapele interviului, deci nu poti sa zici ca ai venit crezand ca semnezi direct contractul. @isti37, tot HR-ul trebuie sa iti spuna pe ce tehnologie cautam, deci daca eu am nevoie de un developer Angular si tu stii/preferi doar React, atunci e alegerea ta daca vii la interviu sau nu. Firmele care nu te anunta din start despre ce e vorba nu merita sa fie bagate in seama, dar din pacate iti dai seama de asta doar cand ajungi la interviu. Asta e si metoda lor, au un proiect nasol, dar nu-ti dau toate detaliile decat la interviu pentru ca spera sa te convinga cu un salariu mai mare + abonament la sala si alte rahaturi care sunt comune acum dar lor li se pare ca sunt singurii care ofera asa ceva. In al doilea rand, CV-ul nu spune multe despre tine, pe mine nu ma intereseaza ca ai lucrat la Microsoft si ai facut training de public speaking, dar ma intereseaza cat de pasionat esti de programare, cat de bine te adaptezi la un proiect/framework nou, si ce cunostinte ai. Am vazut persoane cu multi ani de experienta dar pe acelasi proiect, facand aceleasi lucruri zi de zi, si mai dadeau si vina pe angajator ca nu e vina lor ca au lucrat pe un singur proiect. Daca esti pasionat, faci si in timpul tau liber, si daca vrei ceva nou atunci pleci mai repede la alte firme ca locuri de munca in IT sunt destule.

Eu am fost abordat acum cateva luni de o companie si am acceptat sa trec prin etapele interviului pentru ca eram un utilizator al produsului lor. Etapele interviului erau urmatoarele

  1. Interviu tehnic, discutie lejera despre ce am facut, ce vreau sa fac in continuare, ce imi place, de ce, etc. Fara intrebari de genul “zi-mi definita OOP-ului de pe Wikipedia”.
  2. Un mic proiect platit, 10-12h de munca, si ce faceam eu ii ajuta in proiectul lor, nu mi-au dat acces la cod, dar vroiau sa vada o abordare diferita legata de o problema de-a lor. E win-win.
  3. Interviu CEO

Mie imi plac interviurile de genul asta, si proiectelul le-a aratat mult mai bine ce stiu decat ar fi facut-o un simplu interviu de o ora.

14 Likes

Ar fi interesanta o perspectiva din partea cuiva de pe cealalta parte a baricadei. Si nu neaparat cineva care a efectuat interviul, ci cineva care a gandit sistemul de angajare de programatori pentru o companie. Nu toate “bubele” sunt accidentale sau “mers dupa turma”.

Nu cred ca exista one size fits all pentru procese de recrutare. Sunt niste chestii pe care oricine ar trebui sa le faca, anume interviu si cu oameni mai sus din ierarhie, intrebari despre product management, echipa tehnica este decidentul angajarii/neangajarii etc. Dar dup’aia poti avea rezultate bune si cu teste de acasa, si cu teste online si cu whiteboard etc. Si poti s-o dai in bara la fel de bine cu toate cele. Din fericire, nu exista vre-un monopol. Daca firma X are niste practici care nu-ti convin, sigur firma Y are unele care iti convin. Iar apoi, daca chiar vrei sa lucrezi la firma X, inghiti si asta din partea lor. Pentru ca oricum o sa fie multe de inghitit intr-o relatie asimetrica.

4 Likes

Testele și întrebările s-ar putea să te prindă pe picior greșit. Am fost întrebat la un moment dat cum rezolv o situație de many-to-many într-o bază de date, întrebare la care am rămas blocat. După interviu mi-am dat seama în 5 secunde cum se rezolvă.

Unul din clienții pe care îi am caută alți devi. Le dă să facă într-un framework un CRUD pentru diferite entităti (de genul listă de contacte). Ultimului i-a luat 2-3 zile să pună codul pe Bitbucket, cod generat de framework în câteva secunde. Eu din asta înțeleg că, fie:

  • omul trage de timp la greu;
  • lucrează la chestii mai bănoase.

Eu as accepta doar o evaluare psihologică. Altfel, as pica probabil orice test teoretic, pentru ca nu stăpânesc la perfecţie nimic. Desi am scris programe de mii si zeci de mii de linii in C++ si PHP, sunt convins ca nu cunosc suficienta teorie pentru a trece un examen.

Atunci de ce m-ar angaja cineva? Pai simplu, am un portofoliu. Vrei sa stii cat de bun sunt? Uitate-te pe ceva ce am facut deja. Consider ca e mult mai important sa vezi ca sunt creativ, disciplinat si eficient in scrierea codului, decât să ştiu sa implementez un algoritm de sortare sau un B-tree (sigur, cu exceptia cazului in care munca mea ar fi chiar implementarea unor astfel de algoritmi) dar sa scriu cod cu picioarele si plin de bug-uri :slight_smile:

4 Likes