The 2020 Developer Survey results are here! - Stack Overflow Blog

Cat de valid considerati un astfel de poll?
Cu self selection bias & crap?


Nigeria e comparabila cu Romania la raspunsuri. Desi la vizite sunt diferente mai sesizabile.

Si eu am fost entuziasmat acum cativa ani cu privire la GO, dar am tot cautat info despre el, am facut testele comparative pe care le fac oamenii pe net, etc. Una peste alta este tot un limbaj care gestioneaza singur memoria. Si probabil sta mai bine la concurenta, dar nu este cu mult peste .NET Core sau Java. Acum s-au mai optimizat si ultimele doua limbaje si s-ar putea sa fie pe acelasi nivel. Cu ce am ramas din perioada respectiva? Cu impresia ca inca nu este de folosit pentru web in locul PHP, C# sau Java, pentru ca inca nu are tractiunea celor 3 in randul programatorilor.

Si un benchmark foarte interesant din anumite puncte de vedere :slight_smile:

2 Likes

Nu este vorba doar de tractiune ci si de bariera de intrare. Php si js sunt 2 limbaje foarte usoare si foarte permisive cu greselile, iar aceasta usurinta le face sa fie limbaje de lansare iar asta se vede si in nivelurile salariale (in special la php).

Un al doilea motiv in favoare php-ului a fost modelul sandbox foarte apreciat de hosteri.

Le stiu foarte bine pe ambele si inca cateva compilate. Nu cred ca sunt mai usoare fata de cele compilate gen Java/C#/Kottlin/Go. Cu C/C++/Rust este alta discutie. Consider ca un compilatorul te ajuta foarte mult la inceput daca vrei sa inveti sa codezi. Daca vrei doar sa faci ceva functional pe baza de exemple din doc si copy & paste de pe stackoverflow atunci poate va dau dreptate. Nu ca ar fi rau sa faci copy & paste. Si eu fac la greu :slight_smile:

In ultimii ani s-a mai schimbat treaba cu limbajele php si js pentru ca de exemplu WebStorm sau PHP Storm fac cam treaba unui compilator :slight_smile:

Cu partea de sandbox asa a fost de cand lumea. Dar, daca ai VM-ul tau poti sa pui ce vrei acolo. La nivelul de Docker si serverless nu am ajuns inca :slight_smile:

1 Like
1 Like

Alexandru Radovici mi-a fost profersor in timpul facultatii. Si daca tot este Rust in trend :grin:

In recent years, RTOSes have become more and more popular among IoT developers. Though not as capable or feature rich as Linux, RTOSes provide a great framework for developing complex IoT applications that run on low power devices. Most of these systems, work as a single piece of software, with no clear separation between kernel, drivers and user space. All of them are written in C/C++, which makes them susceptible to the most common security bugs like dangling pointers, buffer overflows and memory leaks.

TockOS is a new RTOS entirely written in Rust. We believe that what started as a “Stanford & all” research project has the potential to a game changer in the IoT environment. In this talk, we will describe the “crossover” architecture of TockOS, as it has separated kernel, drivers (capsules) and user space, and our ongoing journey of porting it to crossover MCUs based on i.MX RT series. In our quest to build a development environment around TockOS, we will present our experience to run a ported version of JerryScript on top of it and provide a simple SDK for peripherals.

1 Like