Interesant punct de vedere.
Revin si eu cu opinie după ce rumeg.
libertate.init vibes
fiecare e liber sa incerce pe cont propriu, ca sa-si poata lua masina visurilor, si sa fie el seful ala care imparte profitul cu angajatii.
here’s an idea: fa ceva ce-ti place ca sa nu te mai duci in sila la munca.
Sunt de parere ca nu toate companiile au ca singura prioritate banii. Sunt destule companii care au si alte prioritati, pentru unele banii nici nu sunt pe primul loc.
Sigur, poti dezbate mult si bine ce e prioritar pentru fiecare companie dar cred ca generalizarea astea este toxica, iti distruge complet motivatia si e clar falsa.
La ceva are dreptate.
Când e vorba de corporații angajatul este un “asset”. Sunt companii, așa cum spunea, precum Google, care concediază 10.000 de oameni și au profit de zeci de miliarde.
Pur si simplu e maximizarea profitului.
Blocarea in rutina 9-17 e vorba de incapacitatea omului de a-și controla programul fără a fi forțat de plata salariului.
Munca remote încă nu e tocmai agreată.
alea sunt miscari de mutat stock-ul. si de self cleansing, ca mai e nevoie si de asta la companiile mari.
I could argue that. Cred ca orice ai face, cand se transforma in rutina si in “trebuie facut asta”, tot apare sila. Oricat mi-ar placea programarea, am avut zile si perioade de “sila” sa deschid laptopul.
evident, ni se intampla tuturor, dar cand aia e situatia normala…
haha, este loc pentru toata lumea.
Sincer sa fiu, si eu ma gandeam sa fac un asemenea curs/training/etc, mai mult pentru ca amicii si cunoscutii m-au indemnat sa fac unul pentru ca, sa zicem ca mie mi-a reusit.
Eu ma regasesc in mare parte in ceea ce povestete tipul asta si ca experienta de familie cu presiuni pe scoala, depresie, anxietate. Banuiesc ca suntem multi in situatia asta, ba si mai multi care nu reusim sa identificam niste stari pe care le avem.
Dar, pentru ca este o fraza care place tuturor, eu sunt mandru ca am reusit sa ies din matrix. Revin peste cateva fraze asupra subiectului matrix.
Eu tot n-am reusit sa fac facultatea dorita de parinti si nici vreuna tehnica, dar dpdv profesional am ajuns mai departe decat ma gandeam eu vreodata si incredibil de departe fata de ceea ce isi imaginau fostii colegi, profesorii si partial prietenii.
Am stat si m-am gandit ce m-a adus in punctul asta, sa spunem sa reusesc dpdv profesional. Si stii care-i chestia? Nu-i nimic special. Eu am avut intuitia naturala sa urmaresc un proces similar cu ceea ce propovaduiesc oamenii astia prin training-uri. Bagajul personal, chestiile native care m-au ajutat pe parcurs, ar fi creativitatea, curiozitatea si indrazneala. Sunt departe de a fi disciplinat, rezilient, iar matematica nu este punctul meu forte (am lucrat in IT si lucrez cu software) - imi ia 30 minute sa fac o ecuatie de gradul 2. Nici nu sunt lovit de geniu. Ce stiu ca am este o cultura generala peste medie si identific usor oportunitati de tot felul.
De regula, munca mea efectiva - deep focused work, cum s-ar spune, este de maximum 20 ore pe saptamana, iar alte 10 le am pentru chestii administrative/operationale. Nici colegii mei nu muncesc mai mult, noi ne concentram doar pe a face lucrurile sa se intample.
Revenind la matrix, eu am iesit dintr-un job bine platit cu flexibilitate si libertate maxime, unde pana intr-un anumit punct aveam si satisfactii profesionale. Cum au disparut satisfactiile profesionale, am intrat in rutina si usor-usor in depresie.
Ca sa mai scurtez un pic, acum sunt antreprenor care se auto-limiteaza la 30h/ saptamana,. Am 3 colegi full-time, 100% remote (mai putin cand mergem on-site la clienti) care factureaza 40h pe timp de lucru de 30h.
De impartit profitul, nu facem asta. Durerea si trepidatiile pe care le-am avut atunci cand lucrurile nu mergeau bine m-au invatat multe. Atunci au plecat toti colegii, n-a avut niciunul rabdare sa se regleze situatia, ceea ce este de inteles.
–
Ce cred eu este ca in momentul de fata, daca esti un programator decent, in maximum 6 luni de zile de dedicare 100%, nu ai cum sa nu ajungi la venituri de 3000 EURO/ luna pe maximum 30h pe saptamana dintr-un produs propriu - nu sa-ti vinzi orele limitate ale vietii.
Intreg procesul este unul foarte simplu, numai sa ai disciplina de a-l urma. Si resursele financiare care sa te sustina in cele 6 luni. Ce se vinde in cursuri este informatie care exista deja. Mie mi-a luat 3 ani sa invatat niste chestii pe care cineva cu experienta putea sa mi le predea in 3 saptamani de curs. Zicea cineva pe forum ca ce mare chestie, intrebi chat gpt si-ti spune tot ce gasesti in cursurile de la libertate.init - ceea ce este adevarat. Numai ca partea cea mai dificila este sa adresezi prompt-uri si intrebari pe care nu le stii.
Cei mai multi sunt blocati la capitolul idee de produs, sa fie o idee originala, sa fie primii sau sa exceleze tehnic, vizual, etc., ceea ce este un mare blocaj. Produsul nu trebuie sa fie frumos, nu trebuie sa fie perfect, ci trebuie sa rezolve o problema oricat de mica ar fi ea.
Hai ca m-a luat valul, ma opresc aici ca altfel zici ca-i blog.
LE: Poate facem un grup din asta de mentorat sau support pentru cei care vor s-o ia pe calea antreprenoriatului sau sa devina mai liberi… pm daca este cineva interesat.