The Future of JetBrains Space

Am încercat Space fix când a fost lansat; nu mai știu dacă nu cumva era încă în private beta. Atunci mi-am format o părere mixtă, avea anumite funcționalități unice (de exemplu issue tracker-ul era un soi de canal de chat), dar pe de altă parte aplicața de windows era lentă. Era o unealtă all-in-one (avea git repo, CI runner, chat, issue tracker etc) dar integrarea cu editoarele lor era la nivel global (i.e. dacă erau autentificat în storm, erai autentificat în toate proiectele).

Oarecum Space a fost de la bun început o unealtă în care JetBrains nu au părut că sunt extrem de dornici să investească.

În fine, în articolul în care dau marea veste mi-a sărit în ochi următorul comentariu:

Every single of our commits links back into Space issues, thousands of them. They are linked to documentation, checklists, other projects. Every merge request, every release, every release candidate is in boards as issues and linked and connected. We even need all this data in the future to continue developing out products. When Space is gone, when the issues and

Și m-a pus puțin pe gânduri: cât de des stocăm informații vitale despre un proiect în locuri pe care nu le controlăm? În unele echipe cu care lucrez sunt lucrurile împrăștiate în toate zările: tichetele pe jira, docs pe confluence, codul pe github, hosting și CI pe aws etc. Este o adevărată plăcere să cauți referințe de ceva…

În final, nu înțeleg de ce varianta on premise nu poate rămâne pentru clienții existenți. O dau la liber, minimum/zero support și aia e. Cel puțin nu se supără oamenii…