The State of Developer Ecosystem 2020

  • Feedback de la 19699 de dezvoltatori
  • Java - cel mai popular limbaj primar
  • Javascript per overall
  • Go, Kotlin si Python tot 3 limbaje pe care cei din sondaj vor sa le adopte
  • Cei mai multi dezvolta pe Windows
  • Printre cei care dezvolta pt desktop, Windows - platforma principala
  • Pe zona mobile, cei mai multi dezvolta pt Android si ios luate impteuna
  • React Native cel mai popular pt cross platform urmat de Flutter
  • In zona de Big Data cei mai multi folosesc ca tool Apache Spark
  • Pt statistici → Editor de spreadsheet-uri :slight_smile:

Click pe limbaje, pt a vedea statstici pt ele.


Daca intreaba cineva de ce procentele fac peste 100%

2 Likes

TypeScript e mai popular decât C# :smile:

Populariteatea nu e neaparat un lucru bun.

Eu incerc sa invat TypeScript de vreo 2 saptamani si mi se pare interesant.

Atata vreme cat nu contin o paradigma noua, nu prea are ce sa fie interesant.
Doar un alt limbaj.

2 Likes

Mare hater… Plăcerea de a învăța ceva e ceva subiectiv. Mie îmi place să învăț Typescript și mai sunt mulți la fel. Îi învață pe cei care au lucrat doar cu JS multe lucruri utile care îi vor ajuta să învețe cu mai multă ușurință și alte limbaje de programare.

3 Likes

Da, e ceva subiectiv.

Uneori dupa ce treci de 15 limbaje incepi sa-ti dai seama ca sunt alte lucruri mai importante decat limbajele, de invatat.

Nu de alta, dar degeaba le stii perfect pe toate daca nu poti sa implementezi mare lucru cu ele.

1 Like

The right tool for the right job, JavaScript și TypeScript sunt legate de codul rulat în browser și se bazează pe infrastructura NPM.

Oare mai foloseste cineva Javascript pur cand incepe un proiect web mai mare?
Pana si proiectele scrise in ReactJS sau VueJS au inceput sa foloseasca Typescript din ce in ce mai mult, sa nu mai zic de Angular care au scris tot frameworkul in Typescript.
Just saying…

Am inceput un mic proiect la munca in Typescript. Mi-a placut limbajul. Am lucrat putin si cu partea de Obsevable si cateva lucruri au fost mind blow :slight_smile:

1 Like

fiind un forum, cred ca pot sa-mi spun parerea fara sa am cunostinte exacte despre asta :))) deci ar fi fost de preferat sa da :))))

un proiect web mai mare inseamna de la 1 an in sus, sa zicem, pentru o echipa de 4 devi? :grin: Typescript scurteaza timpul de dezvoltare al unei aplicatii cred eu (si de’asta am punctat fraza de mai sus) cam la jumatate. Deci daca pentru dezvoltarea unei aplicatii in Angular/ts ar trebui 2 ani, pentru dezvoltarea aceleiasi aplicatii in js pur cred ca ar fi nevoie de aproape 4. Clientii nu vor sa plateasca dublu si sa aibe produsul intr-un timp mai indelungat doar pentru ca este js pur. In plus, angular are o arhitectura la baza care e destul de respectata (sau ar trebui), deci noul developer care va sosi pe proiect nu va sta 3 luni sa-si dea seama de arhitectura aleasa de ceilalti intr-o aplicatie scrisa in js chior.

corectati-ma, cred ca sunt destule greseli :)))

1 Like

Eu am foarte mari dubii ca se intampla asa cu o echipa cat de cat pregatita si cu un proiect nu chiar trivial.

Te ajuta doar sa intelegi mai bine proiectul si la numarul de buguri, dar este super verbose si poti sa faci la fel de multe gherle si in TS, e suficient sa pui un numar potrivit de any si ? pe unde nu trebuie, sa faci ciorba niste interfete si BAFTA de acolo, ai ajuns la problemele JS, dar pe steroizi.

Visual Studio Code e aproape tot scris în TypeScript cu electron plus multe extensii pentru acesta, TypeScript e scris în TypeScript, Angular e scris în TypeScript, poți scrie și aplicații Angularjs în TypeScript dar de ce ai face asta. Ma uit printre picături la niște cursuri de TypeScript, Angular pe pluralsight.