Threaded replies pe forumuri și alte platforme

ba nu stiu, ti-as raspunde ceva. Dar e foarte greu de urmarit o discutie pe forumul asta. Poate vad ceva modz si iau ceva decizie de redesign la UI/UX. Toate comenturile unu sub altu, inclusiv reply la reply, in loc sa fie tree sub reply-ul initial

1 Like

Așa funcționează discourse. Creatorul(Atwood) are opinii destul de strong despre cum ar trebui să arate un forum. El consideră că discuțiile se văd mult mai ușor în stilul ăsta, nu cu un tree de replies. Că o fi mai bine sau nu nu știu, sunt avantaje și dezavantaje, dar nu se poate schimba, ăsta e discourse. Se poate schimba doar dacă se face un fork la discourse sau se migrează pe altă platformă dar niciuna din variante nu e trivială. (Nu sunt mod aici btw, doar ziceam)

@std.bless @cocomarla Îmi puteți arăta un exemplu pe o altă platformă (Vbulletin, phpBB, Flarum etc) care implementează ce ziceți voi?

În afară de reddit/fb/hn nu am văzut prin alte părți.

Sunt de acord cu Atwood, am administrat mai multe forumuri și thread-urile oricum trebuiau despărțite.

Ce funcționează în schimb e să dai avertismente pentru off-topic.

pai nush :))) eu mi-am dat parerea subiectiva, poate sunt mai multi de acord, poate nu :))) da nu-mi va fi schimbata ca prin faptul ca platformele nu o implementeaza. Inca o chestie, pe alt thread acuma cineva mi-a dat reply cu text selectat, atunci imi apare iconita stanga sus cu tot cu textul citat. Si cineva mi-a dat reply cu butonul “raspunde”, atunci apare iconita in dreapta sus langa minute. Da oricum, am deraiat de la subiectul threadului, si nici nu vreau sa fiu hater sau ceva

https://lobste.rs/

Dar repet, eu nu zic că e mai bine în vreun fel. Se poate vorbi până mâine de design-ul unei platforme pentru comunități online. Mai există și încercări de a le combina cumva pe toate, de exemplu talkyard: https://www.talkyard.io/, dar nu l-am folosit ca să știu dacă chiar e un hibrid bun sau e doar spaghetti.

Mai există și o variantă interesantă, e un hibrid între email, discourse și slack/discord (în viziunea mea): https://zulip.com/. Este instant messaging, nu cu tree de replies, dar oricine poate crea un topic într-un stream, iar aceste topic-uri sunt easily-searchable, discuțiile sunt structurate ok. Are și foarte multe features, și se aseamănă și cu forum-urile tradiționale, de exemplu poți muta mesaje dintr-un topic în altul. Are și latex, tabele, export, bots etc. Sunt multe features, dar ideea e că, deși e instant messaging, se poate folosi ca un forum, doar 2 probleme rămân:

Mie imi place designul Discourse. Pe reddit acel tree de raspunsuri il vad obositor si mai ales ca tre sa dau click ca sa le citesc pe toate

Vad ca-i un raspuns pt @iamntz

vad raspunsurile la reply-ul lui


parere personala de om care abereaza pe aici de vreo 5 ani :grin:
si ii offtopic :laughing:

1 Like

Da, eu o să mă orpesc cu acest mesaj, eventual facem un topic nou pentru design-ul devforum și alternative, nu știu, dar eu aș putea să vorbesc depsre asta o grămadă (defect dezvoltat din a fi moderator).

Chiar legat de off-topic, un avantaj la un threading model ca pe reddit e că dacă vezi un reply care nu atinge puncte care te interesează poți să îi dai hide ușor. Dar evident că sunt și dezavantaje cu grămada, poate cel mai mare fiind că e foarte greu să stai la curent cu reply-urile ce se pun într-o discuție. Mai e și chestia că s-ar putea ca ce vezi prima oară să fie influențat de ce au apreciat alții, dar asta e mai mult o problemă reddit nu neapărat a modelului de threading în sine (și oricum poți sorta cum vrei).

Dar ce pot să zic sigur, e că pentru o comunitate de genul devforum aș sta departe de:

  • discord, singurul lui avantaj e că e foarte popular
  • slack

Nu cred că s-au coalitizat toate platformele să nu implementeze threaded replies :slight_smile:

Cred că mai degrabă ține de alte lucruri, printre care UX.

Eu găsesc mult mai dificil de urmărit o discuție pe Reddit sau Hackernews față de un forum (nu neapărat Discourse). De fapt, cred că ăsta este și motivul pentru care Reddit nu m-a prins prea tare[1] :slight_smile:


  1. asta și comunitatea super toxică, din interacțiunea mea acolo, cu mici excepții, toți se credeau mici dumnezei, indiferent de sub sau dacă erau români sau nu. ↩︎

da da da

asa simt si eu :))

Perfect, avem topic nou. Comparat cu reddit sincer și mie discourse mi se pare mai ok, în ultima vreme reddit e mai mult o rețea socială (gen facebook) decât un forum (nu că nu s-ar putea considera și un forum o rețea socială, mă refer la cum s-a schimbat design-ul reddit, acum pare din ce în ce mai clar că a luat-o pe calea mainstream-social-media-app). Un mare avantaj la discourse e că e open-source și poți face self-host, pe reddit ești limitat.

Părerea mea e că e imposibil să definești un threading model ideal, e ceva subiectiv. Pentru mine ideal ar fi un hibrid, ceva în care să poți sta ușor la curent cu ultimele reply-uri (email) dar care să nu se simtă ca email. Discourse chiar se apropie de asta. Pentru mine zulip se apropie un pic mai mult, dar e strict subiectiv și oricum, cum am zis, la zulip e dezavantajul cu cât de puțin cunoscut e.

Dar depinde și de thread în sine, de exemplu pentru întrebări, modelul din stackoverflow mi se pare foarte bun, replies ca pe discourse dar la care poți lăsa mici comentarii fără să apară lângă celelalte răspunsuri. Acolo chiar funcționează chestia cu upvotes și răspunsuri acceptate. Dar pentru altfel de thread-uri modelul ăsta nu prea ajută.

1 Like

cu mentinea ca StackOverflow este Q&A si daca te intinzi la vorba, poti sa te trezesti cu un flag :smiley:

aici, pe forum, poti sa te intinzi cat vrei. Flags included too :))

Also, o chestie pe care ar trebui să o aibă orice forum care se respectă este search foarte bun. Discourse eu zic că e ok din punctul ăsta de vedere. Ai search dar ai și tag-uri pentru postări. Pe zulip nu ai arbore de replies, în schimb ai un fel de arbore de topic-uri, și fiind foarte ușor să creezi un topic nou discuțiile se structurează foarte bine. Mai mult, ca moderator poți muta mesaje când discuția ar începe să se încadreze altundeva (pentru instant messaging e un feature pe care nu-l vezi prea des). Astfel, chiar dacă nu ai tag-uri, poți considera topic-ul în sine un tag, după titlu. Mai ai și opțiunea de a face export și poți implementa search și separat. Pe reddit ai maxim un tag per postare și nici ăla nu e obligatoriu decât dacă a setat un moderator asta. Și pe reddit e greu cu search-ul, pentru un search calumea trebuie să apelezi la site-uri făcute special pentru asta. Totuși nu e o limitare a threading model-ului, pe hacker news de exemplu eu sunt foarte mulțumit de search.

Da, stackoverflow e strict legat de ce se discută pe un thread, dar asta nu e neapărat rău, este filozofia lor. Acum sincer, când ai o întrebare ai vrea să ții discuțiile care nu sunt răspunsuri directe la minim, dar asta oricum ține mai mult de moderatori decât de platformă în sine.

Probabil pe reddit comunitatea toxică este o consecință a refacerii interfeței. Acum reddit pare să atragă oameni care urăsc facebook/instagram/whatever și care simt nevoia să își arate superioritatea datorită faptului că au intrat pe o platformă care nu e pentru “normies”. Ce vreau să zic e că atrage oameni care nu prea știu că există și forum-uri, și că reddit își cam pierde ADN-ul de forum. Dar asta e părerea mea poate o iau pe arătură. Pe reddit cu siguranță contează enorm moderatorii pentru a menține o comunitate healthy. Dacă tu ca moderator lași impresia că pe comunitatea ta se poate face caterincă, ai să primești zeci de postări pe zi numai cu caterincă. Un exemplu este la subreddit-urile de memes, se repostează memes în prostie, dacă nu intervin moderatorii atunci așa o să fie mereu și își pierde subreddit-ul orice fel de calitate. Dar acum intervine și dezavantajul search-ului pe reddit, nu cumva se repostează și pentru că nu e ușor să dai un search? Deși un motiv poate să fie și că lumea chiar n-are răbdarea necesară să și caute înainte

Și dacă tot suntem aici, puteți zice ce ați văzut toxic pe r/programare că nu mă supăr :laughing:

După ceva vreme în care am mai stat aici, am observat că e cu dus și întors. Nici eu nu-s cel mai mare fan al thread-urilor acelea în stilul Reddit, dar în același timp și cu stilul discourse e incredibil de ușor să ajungi la mesaje de genul „Ar trebui făcut split la topic”, „O dăm în off-topic” etc., când pe thread-urile acelea se poate face o discuție strict asupra unui reply, și dacă nu te interesează se poate ascunde ușor. Overall e vorba numai de trade-offs și design-ul perfect nu există…

La cate threaduri au fost in ultima vreme cu: “Merita sa ma apuc de programare/sa merg la o facultate?” e mai degraba a doua varianta. Cred ca din cauza ca e atat de usor sa postezi ceva si sa primesti o reactie si un raspuns, oamenii nu-si mai fac due dilligence-ul inainte.

1 Like

Multă lume nu realizează că e mai simplu să dai o căutare pe Google decât să cauți direct pe platformă (cel puțin pe reddit):

merită să faci o facultate site:reddit.com/r/programare OR site:reddit.com/r/robyte OR site:reddit.com/r/Romania OR site:devforum.ro

Creatorii Discourse s-au gandit si la treaba in care un subiect cu tenta asemanatoare este rostogolit

Uneori merge, alteori da rateuri.


Merita? :troll:

Pe mine nu m-a ajutat deloc chestia aia (probabil pentru că nu se mai puseseră subiecte asemănătoare), dar măcar pe discourse ai search ok.