Tiling window manager

Din cate am gasit cele mai folosite ar fi: i3, awesome, dwm si xmonad.

Incerc sa incep sa folosesc si eu unul cat mai “user friendly”.

Voi ce folositi / recomandati?

2 Likes

Despre ce vorbești? :smile:

Despre: http://en.wikipedia.org/wiki/Tiling_window_manager

1 Like

Nu știu cât de „user-friendly” ar fi față de celelalte, dar eu am folosit xmonad în trecut. Când l-am ales, l-am ales oarecum aleatoriu dintr-o listă în care pusesem și eu awesome și dwm; aleatoriu dar și pe bază de Haskell - pe ăsta îl mai văzusem, dar Lua nu am pupat niciodată. Câțiva colegi de-ai mei erau pe awesome și erau mulțumiți. Deci cred că poți să alegi pur și simplu unul și să mergi cu el. Te obișnuiești cu el, oricare ar fi.

Acum sunt pe Windows :< și una din chestiile care îmi lipsesc cel mai mult de pe Linux este „virtual desktops” și posibilitatea de a avea un „tiling window manager” :smiley: Cred că e o combinație foarte faină dacă vrei să nu îți distragă atenția un milion de alte briz-brizuri sau alte lucruri.

@iamntz Pe scurt, un TWM îți pune ferestrele așa încât să nu se suprapună, cum fac majoritatea WM, e.g. Windows, etc. Uite un exemplu aici: Archlinux Custom Xmonad Xmobar URXVT and ZSH
(am luat o înregistrare la întâmplare)

2 Likes

Multumesc frumos! :smiley:

Awesome si i3 suna cel mai bine vad conform: http://www.slant.co/topics/390/compare/~i3_vs_awesome_vs_gala

So many good possibilities, heh :sunny:

Eu folosesc xmonad de câțiva ani fără probleme și e foarte rapid și foarte stabil, dar faptul că trebuie să știi haskell ca să-l configurezi e un mare dezavantaj pentru mine.

Acum câteva luni am încercat și awesome pentru câteva zile și “out of the box” vine cu “defaults” mult mai rezonabile după părerea mea. Și deși nu știu nici lua am reușit să-l configurez după gusturile mele fără absolut nicio problemă.
Partea care nu mi-a plăcut la awesome e că nu e la fel de “snappy” ca xmonad (are un mic lag uneori la anumite operatii). Probabil că dacă în trecut ai folosit doar Gnome/KDE/LXDE/etc nu cred că o să simți vreo diferență. Dar după câțiva ani de xmonad în care fiecare operație pare că se întâmplă instant, o să se simtă o mică diferență.

Prin urmare, dacă știi Haskell aș recomanda xmonad. Altfel, awesome.

1 Like

@tachyean: ai descoperit managerul de vis? Sau ai rămas la i3?

De câteva zile lucrez pe un singur ecran și câteodată simt nevoia de a împărți ferestrele astfel încât să rămână tot timpul vizibile.

Ar fi de preferat un manager care se împacă direct cu unity, Am pus awesome și când am intrat nu mai reușeam să fac nimic. Abia am găsit butonul de log out… :blush:

Am intrat în i3 și nu am reușit să lansez altceva în afară de terminal. Or fi ele minimaliste, dar poate că sunt prea minimaliste?

Well, din pacate, nu.

Nu m-am putut acomoda deocamdata si am preferat sa folosesc ceva care sa imi nu imi afecteze productivitatea :slight_smile:

1 Like

Man, eu cred ca-s niste porcarii. Dupa o perioada ai sa te saturi de el.