Tips&Tricks ca sa scriem corect gramatical

Chiar daca esti exceptional la ce faci, oamenii o sa isi faca o parere despre tine din interactiunile pe care le au cu tine. Un soft skill pe care il consider esential pentru un programator este abilitatea de a scrie corect gramatical, in romana si engleza.

Nu sunt expert in gramatica, imi mai scapa si mie lucruri, dar am invatat de-a lungul timpului mai multe trucuri. Trucuruile nu sunt perfecte, dar o sa va scoata din 99% din situatii (o sa tratez mai jos cateva situatii pe care le-am vazut pe forum):

1) Cati i pun cand conjug a fi? Dar a sti?
Una dintre cele mai grele probleme pe care le-am avut a fost sa imi dau seama cati i trebuie sa pun cand conjug verbul a fi.

Regula de baza e destul de simpla, in teorie: se foloseste forma fi cand, in constructie, verbul se foloseste in forma lui la infinitiv. De exemplu, imperativul negativ se formeaza din cuvantul nu si forma verbului la infinitiv (nu fi). Problema e ca sunt foarte multe situatii care fac regula simpla … sa nu mai fie simpla.

Ce poti sa faci cand nu stii daca a fi se pune la infinitiv este sa il inlocuiesti, in aceeasi constructie, cu un alt verb, ale carui diferente intre forma de infinitiv si formele conjugate sa fie destul de mari. Chiar daca noua constructie nu are sens. Eu folosesc a veni. Daca atunci cand inlocuiesc a fi cu a veni in textul meu, daca creierul imi spune ca forma corecta e veni, atunci fi are un singur i; daca creierul imi zice ca forma corecta este vii sau _vino), atunci e fii:

Nu fi rau <-> Nu veni rau. <- verbele sunt la infinitiv
Sa nu fii rau <-> Sa nu vii rau. <- verbele nu mai sunt la infinitiv
Fii mai precaut <-> Vino mai precaut. <- verbele nu mai sunt la infinitiv

2) Cati e pun cand conjug a crea?
Fix la fel ca mai sus, se inlocuieste a crea cu un alt verb. In cazul asta cel mai bun verb este a lucra. Sunt verbe de aceeasi conjugare. Daca, atunci cand conjugi a lucra, apare un e, inseamna ca verbul a crea, la aceeasi conjugare, aceleasi timp si persoana, va avea 2 e.

Creez un proiect <-> Lucrez un proiect
El creeaza un proiect <-> El lucreaza un proiect
Creăm un proiect <-> Lucrăm un proiect

3) Nu zi sau Nu zice?
Aici n-am niciun truc. Corect e Nu zice, ca Nu zice nimic si pleaca!.

Forma de negativ/imperativ a verbului a zice. Confuzia apare pentru ca forma de imperativ simpla este zi, dar, cum la negativ imperativ se foloseste, in constructie, forma la infinitv a verbului, iese ce e mai sus.

Atat deocamdata. Daca aveti forme de care sunteti nesiguri, bagati aici si hai sa le discutam.

7 Likes

Ortografia este un mister pentru mine. Numărul iiiii-lor puși la sfârșitul cuvintelor este, de cele mai multe ori, instinctual; habar n-am de ce este așa și nu este altfel. :smiley:

Zilele trecute am dat peste un articol care tot așa, încerca să explice cât de simplu este numărul de iii-uri de la sfârșitul cuvintelor. Dădea exemplu: „uite, «roșii» se scrie întotdeauna cu doi i la sfârșit”, după care, două paragrafe mai jos, „spre deosebire de «albaștri», care se scrie cu un singur i”. Logic, nu? :smiley:


PS1: Evident că toate regulile și motivele din spatele acestor reguli au fost predate în clasele V-VIII, dar deh, cine să fie atent la detalii de genul ăsta?

PS2: „nu face sens” nu are sens în limba română…

1 Like

ia spune cu voce tare “Azi am cumparat un kg de rosi”.

Când substantivele şi adjectivele, la singular, nu se termină în i, şi nici nu au penultima literă un i, cum sunt: maistru, socru, roşu, ministru, codru, negru, arbitru etc., se scriu cu un singur i când sunt la plural şi nearticulate: maiştri, codri, socri, roşi, miniştri, negri, arbitri, şi cu doi i, atunci când sunt articulate cu articol hotărât (articolul hotărât arată că obiectul denumit de substantiv este cunoscut vorbitorului): codrii de aramă, socrii mei, miniştrii competenţi.

1 Like

Nu am spus că nu înțeleg partea aia ci doar că exemplul ales nu a fost chiar cel mai potrivit, mai ales că a venit imediat și cu ceva asemănător care era invers decât explicase :smiley:

1 Like

Decât se folosește doar in construcții cu negație.

Nu am decât 3 mere. - VS - Am decât 3 mere.

When in doubt, folosește Doar sau Numai.

Problemele vin de la faptul ca Limba Romana are mai multe exceptii decat reguli :slight_smile: vezi pluralele.

2 Likes

pentru cine e interesat, exista http://cum-se-scrie.ro/ si de asemenea si aplicatia pe mobil cu acelasi nume, foarte utila celor care nu se descurca cu gramatica.

1 Like

Probabil se referea la plural. La rosii ai un i din desinenta de plural si unul din radacina cuvantului, la albastri ai doar din desinenta de plural.
Un alt i poate fi de la articolul hotarat(the in engleza).

Copil - Copii - Copiii
Om - Oameni - Oamenii

Papuci pentru copii
Papuci pentru oameni

Copiii se joaca
Oamenii se joaca.

Daca ignori acel i din radacina cuvantului sunt la fel.

In primul rand, felicitari @ViorelSfetea pentru topic. Asta e un subiect care ma macina demult, dar am zis ca nu ma apuc sa fac observatii la oameni aici ca o sa zica lumea ca sunt carcotas.

Chiar e simplu, doar ca, articolul ala nu explica bine. Pentru cei care au problema cu asta, le sugerez urmatorul truc.
Pronunta in glas, sau chiar si in gand, cuvantul si iti vei da seama.
Daca pronunti “copii” si “copiii” vei vedea ca suna diferit, diferenta e chiar sesizabila, de aici iti poti da seama cand si cum sa scrii.
La fel si cu “a fi” / “sa fii”, “a sti” / “sa stii” etc.
Daca nu functioneaza, inseamna ca nici cand le pronunti, nu le pronunti corect.

Asta am vazut ca e o problema nationala. Toata lumea scrie gresit, si, respectiv, se invata unii de la altii.
De exemplu, la noi, in Republica Moldova, lumea sta mai prost la multe alte capitolele, dar nu prea are nimeni probleme in a scri corect cuvintele ce se termina cu “i”.
Daca s-ar face un studiu, cred ca 80% din populatie ar scri “fi atent”, in loc de “fii atent”, sau “sti ceva”, in loc de “stii ceva”, sa chiar “te aflii”, in loc de “te afli”. Am intalnit si directori mari de firme care tot nu stiau cum sa scrie. E grav.

Apropo, @Sapioit, acest topic e pentru tine.

Cred ca e momentul oportun pentru un bump la acest topic. Ce as vrea sa adaug:

Cum scriem “m-a, ma” si “mam, m-am”:

Scriem m-, cu cratimă după m, atunci când putem completa cu pe mine.

  1. M- + perfectul compus:
    M-AM

Se scrie întotdeauna m-am, cu cratimă. Poate fi completat cu eu … pe mine:

(Eu) m-am pregătit (pe mine).
M-AI / MAI

Se scrie m-ai când poate fi completat cu tu … pe mine:

(Tu) m-ai înnebunit (pe mine) de cap.

În rest, se scrie mai. Adică atunci când se referă la luna mai şi în structuri de genul mai vreau / nu mai vreau.
M-A

Se scrie întotdeauna m-a, cu cratimă. Poate fi completat cu el/ea … pe mine:

(El/ea) m-a dus (pe mine) la teatru.

Detalii complete (si explicatii) pe diacritica.com

du-te ma de aici.

Vezi că sunt și diacritice pe acolo.

Hai să înlocuim și “decât” cu “doar”. Ex: “Am codul decat aici!” Cu “Am codul doar aici”. Cand aud prin birou aberatiile astea imi sangereaza o nara:). “Codul care ti l-am dat” cu “codul pe care ti l-am dat”. Copii, copiii? Cand si unde? “Copii fiti cuminti ca nu va iese codul”:)) “Copiii au reusit sa duca proiectul pana la sfarsit”. Niciodata “aive”, “da-mi cheile dupa frigider”, “tigare” and so on…

Legat de partea cu buna impresia: nu intotdeauna conteaza gramatica. Graba si lipsa unei rigurozitati de a verifica ce ai scris poate crea creea mult mai multe probleme decat lacunele pe care le ai.

De multe ori mi se intampla ca din graba sau neatentie sa nu recitesti ce ai scris si astfel sa se strecoare: dezacorduri (ai pierdut ideea pe drum cand construiai fraza), i in minus, etc.

Cel mai mult ma deranjeaza greselile ce tin de noua ortografie: “sant” in loc de “sunt” si ampreuna in loc de “impreuna”. Apoi cratima - lipsa sau prezenta ei (a se vedea Printes-o"), Lipsa lui “pe” sau altele de acelasi gen, sunt fineturi.

p.s E o nare diferenta intre “Sa fi futut” si “sa fii futut”

daca nu ma insel “noua ortografie|” e din 94. si pot accepta sint daca e vb de cineva mai in varsta. dar sant sau ampreuna dovedesc ca discut cu un analfabet.

“Accept” ambele scrieri si cea veche . Cea de care ziceam e din neant …si ma cam zgarie pe creier. Si incep sa ma intalnesc din ce in ce mai mult (emailui de client, postari facebook,etc)

poate crea*

1 Like

sunt mereu corectat pentru că scriu “simpt” în loc de “simt”. Nici nu știu când și unde am prins a scrie astfel

Este regula ca care spune ca " â " niciodata nu se foloseste la inceputul sau sfarsitul cuvantului. Deci “ampreuna” nu va fi corect nici intr-un caz, indiferent de vechea sau noua gramatica.

1 Like

Timp de o săptămână, scrie de 50 de ori/zi pe o foaie “simt”. Vorbesc serios. Trebuie să îți schimbi mușchiul minții care s-a obișnuit cu “simpt”.