Chiar daca esti exceptional la ce faci, oamenii o sa isi faca o parere despre tine din interactiunile pe care le au cu tine. Un soft skill pe care il consider esential pentru un programator este abilitatea de a scrie corect gramatical, in romana si engleza.
Nu sunt expert in gramatica, imi mai scapa si mie lucruri, dar am invatat de-a lungul timpului mai multe trucuri. Trucuruile nu sunt perfecte, dar o sa va scoata din 99% din situatii (o sa tratez mai jos cateva situatii pe care le-am vazut pe forum):
1) Cati i pun cand conjug a fi? Dar a sti?
Una dintre cele mai grele probleme pe care le-am avut a fost sa imi dau seama cati i trebuie sa pun cand conjug verbul a fi.
Regula de baza e destul de simpla, in teorie: se foloseste forma fi cand, in constructie, verbul se foloseste in forma lui la infinitiv. De exemplu, imperativul negativ se formeaza din cuvantul nu si forma verbului la infinitiv (nu fi). Problema e ca sunt foarte multe situatii care fac regula simpla … sa nu mai fie simpla.
Ce poti sa faci cand nu stii daca a fi se pune la infinitiv este sa il inlocuiesti, in aceeasi constructie, cu un alt verb, ale carui diferente intre forma de infinitiv si formele conjugate sa fie destul de mari. Chiar daca noua constructie nu are sens. Eu folosesc a veni. Daca atunci cand inlocuiesc a fi cu a veni in textul meu, daca creierul imi spune ca forma corecta e veni, atunci fi are un singur i; daca creierul imi zice ca forma corecta este vii sau _vino), atunci e fii:
Nu fi rau <-> Nu veni rau. <- verbele sunt la infinitiv
Sa nu fii rau <-> Sa nu vii rau. <- verbele nu mai sunt la infinitiv
Fii mai precaut <-> Vino mai precaut. <- verbele nu mai sunt la infinitiv
2) Cati e pun cand conjug a crea?
Fix la fel ca mai sus, se inlocuieste a crea cu un alt verb. In cazul asta cel mai bun verb este a lucra. Sunt verbe de aceeasi conjugare. Daca, atunci cand conjugi a lucra, apare un e, inseamna ca verbul a crea, la aceeasi conjugare, aceleasi timp si persoana, va avea 2 e.
Creez un proiect <-> Lucrez un proiect
El creeaza un proiect <-> El lucreaza un proiect
Creăm un proiect <-> Lucrăm un proiect
3) Nu zi sau Nu zice?
Aici n-am niciun truc. Corect e Nu zice, ca Nu zice nimic si pleaca!.
Forma de negativ/imperativ a verbului a zice. Confuzia apare pentru ca forma de imperativ simpla este zi, dar, cum la negativ imperativ se foloseste, in constructie, forma la infinitv a verbului, iese ce e mai sus.
Atat deocamdata. Daca aveti forme de care sunteti nesiguri, bagati aici si hai sa le discutam.