Trend-ul aplicatiilor desktop based

Banuiesc ca avem pe forum dezvoltatori de aplicatii desktop based. Cum se vede trendul acelstor aplicatii ?
In crestere, in scadere, constant ?

Ce combinatie de limbaj + framework + tooling folositi ?
Eu am dezvoltat in Windows Forms. Aplicatiile nu erau grozave dpdv al interfetei grafice, dat isi faceau treaba. Am observat insa ca in continuare se dezvolta controale pt Windows Forms|Presentation Foundation, Java (Swing si FX), Qt si altele.

Am folosit si cateva aplicatii in Electorn cum ar fi Postman, care intre timp au migrat pe nativ Slack, VSCode.

La ora actuala pt dezvoltare pe desktop avem:

  • Windows Forms
  • WPF
  • UWP
  • Java Swing
  • Java FX
  • Qt
  • wxWidgets
1 Like

singura mea experienta este de acu 8 ani cu java swing. Was ok, the client was happy, but now most of the people are on web.

1 Like

Am folosit si cateva aplicatii in Electorn cum ar fi Postman, care intre timp au migrat pe nativ Slack, VSCode.

Nativ inseamna Electron pentru postman, fiindca era o extensie de Chrome. Slack, VSCode iarasi sunt aplicatii care folosesc CEF, doar ca nu electron direct.

Eu nu prea am vazut aplicatii desktop noi care sa nu fie facute cu CEF/Sciter/Electron. Personal am folosit Angular si React (sunt ceva componente de Windows) cu Electron si e foarte ok din punct de vedere al debugging-ului. Design-ul il faci cu CSS Grid sau Flexbox.

2 Likes

Presupun ca toate aplicatiile pe care le rulezi tu pe desktop sunt ‘pe web’. Sau nu.

Aplicatiile serioase, care nu doar ‘sit there and look pretty’, ci si trebuie sa faca ceva, nu sunt ‘on web’. Nu in sensul ala. Nu se fac cu jaf-script.

Lucrez si pentru niste aplicatii folosite la ceva device-uri medicale. C++. UI, cu wxWidgets si OpenGL. Fac streaming video/audio la greu (si criptat pe deasupra, ca asta e, nu poti pune de-astea cu pacienti la liber). Achizitie de sute de frame-uri pe secunda, computer vision, mama dracului. Cine isi imagineaza ca asa ceva se poate face ‘on web’ in aplicatii scrise in javascript & php, e cam detasat de la realitate.

2 Likes

Alea sunt aplicatii specializate, mai mult embedded decat desktop. Poti prelucra fara probleme datele cu C/C++ in spate si sa trimiti datele ca si un stream UI-ului.

Qt e foarte ok, doar ca e mai greu de facut ceva frumos in el.

Am lucrat o perioada cu Windows Forms la greu, cu C# si cu C++.
Si Java cu Swing & FX. Daca trebuie, fac orice (chiar si web development :slight_smile: ), e adevarat ca nu trebuie sa-mi si placa.

Da, sunt multi nebuni pe lumea asta, unii cred intr-un fel, altii invers. Intotdeauna ei sunt cei care au dreptate, restul sunt niste prosti.

Nu te ingrijoreaza mai tare nebunii aia care cred ca stiu ei ce cred altii?