Twitter vs Instagram Threads: two different approaches to throttling

Daca nu ati trait intr-o pesterea :smiley: , Meta a lansat o noua aplicatie, Threads care seamana cu Twitter si aparent a pornit un razaboi intre Mark si Elon.

PS: Nu este disponibil (inca in Europa)
PPS1: Instagram imi da notificare ca cineva a postat pe Threads si nu pot citii :facepalm:
PPS2: Niste destepti s-au gandit ca daca vrei sa iti stergi contul de Threads, nu poti, fara sa il stergi pe cel de Instagram :facepalm:

1 Like

Au fost anunțate planuri conform cărora vei putea șterge contul de Threads și să păstrezi doar contul de Instagram, dacă dorești.

Am o întrebare mai tehnică: în Ianuarie 2023, Meta a început să lucreze la Threads și prima versiune (Beta) a fost lansată după 7 luni de dezvoltare (Adam Mosseri a menționat că mai multe funcționalități lipsesc, dar vor fi implementate în viitor). Așadar, de ce a fost atât de dificil să construiască o rețea de socializare? Meta dispune de resurse financiare, centre de date, experiență și mulți angajați…și totuși, 7 luni pentru o versiune Beta?

E știut că un programator face o aplicație în 3 luni, iar o echipă o face într-un an.

E și ineficiența dar din experiența proprie e vorba că pur și simplu fiecare are felul său de a rezolva o problemă. Si atunci trebuie să aduci pe fiecare la structura pe care o vrea programatorul central - și aici intervin orgoliile.

Probabil nu realizezi ce înseamnă să faci o aplicație care va servi zeci de milioane de utilizatori în același timp, împrăștiați pe tot globul.

Nu e ca și cum instalezi un wordpress, cumperi o temă și gata site-ului :slight_smile: Probabil partea de frontend a fost cea mai mică problemă a lor. De fapt 7 luni mi se pare uimitor de rapid.

3 Likes

Nu e adevarat, e un mit perpetuat, ca multe alte, am vazut ce aplicatii considera programatorul singur ca “le-a facut”, unde putea sa te loghezi cu empty string, sau dadeau crash la 10 useri concurenti din cauza sutelor de query scrise peste tot.

Am zis programator, nu hobby-ist.

Sunt zvonuri că Threads a fost realizata doar de 10 ingineri. Au avut 30 de milioane de sign ups doar în prima zi. Probabil fiind vorba de Meta au încercat să rezolve și partea de compliance, dar văd că nu au reușit la timp. Probabil s-au grăbit să capitalizeze pe baza celor mai recente restricții/gafe ale Twitter. Restricții la numărul de postări vizionate într-o zi/imposibilitatea de a vedea un tweet dacă nu ai cont.

Cum ati face voi arhitectura backend a unei astfel de aplicatii?

Numai specificatiie si testare si design-ul iti i-a luni de zile, sau in fantezia ta altcinva iti da mura in gura specificatiie si iti testeaza si iti face graficele, eventual si infrastructura?

Asta e o noua întrebare de System design la faang :joy:

Hai sa ne gândim. Avem cât sa zicem 500 mil users, din care s zicem 10% activi care postează un thread pe zi.
Deci cam 50 mil posturi pe zi. Fiecare post de cam 50k cu media deci 25 x 100 miliarde kb de stocare pe zi.
Probabil o infrastructura dedicata ca cloud te rupe la bani. Dublam pentru dr.

Băgăm și cdnuri pentru media localizate pe zone Geo.

Băgăm și niște redisuri care sa tina timelineurile cachuite, și le generam în avans pentru userii activi.
Ce e user popular inseram direct în feed async.

Ca compute niște servere cu autoscale care generează feedurile și separat niște servere la fel care procesează noile posturi, adica salvează într-o baza kv ceva postul, media pe ceva stocare și trigger la toate timelines care trebuie regenerate, dacă nu ești user popular.

O face @RedGuard in 3 luni! :stuck_out_tongue:

1 Like