Ubuntu VMs on demand for any workstation

Foloseste cineva Multipass pentru development? Mie mi se pare extrem de util insa oarecum instabil in functionare dar fiind la inceput probabil intr-un viitor apropiat problemele se vor corecta. Totusi, pare o solutie mult mai utila decat WSL sau masini virtuale, in special pentru ca permite rularea simultan a mai multor masini Ubuntu ceea ce poate fi interesant in dezvoltarea de microservicii, noduri, etc.

1 Like

Folosit noi la munca pt a rula microk8s pe Mac
Mananca memorie ca nesatulul.
Danduse sufucient de multe bind-mounts, I/O is shit si duce usor la blocarea masinii gazdă

Eg, aveam un proiect de php si unu de angular, si vedeam in mod constant ~12gb ram ce nu se mai eliberau decat daca omorai procesul.
node_modules si codul erau bind-mount ca sa poata ide vedea toate dependintele. Un simplu webpack watch ne cam punea in c*r iMac 2017 i7/32gb
(încercat multiple versiuni de multipass)

In contrast, WSL2, are fix aceleasi probleme.
Singur mod in care ne-am rezolvat problemele a fost sa trecem pe linux nativ, iar pentru colegii care nu se descurcau cu Linux ca main OS, le-am facut un VM in cloud si lucreaza cu VSCode + remote ssh

2 Likes

Nu l-am exploatat foarte mult dar momentan problema care ma deranjeaza e faptul ca din motive inexplicabile uneori instantele intra intr-o stare suspend din care nu mai ies si nu le mai poti opri sau porni :scream:. Rulez nativ pe Ubuntu 20.04 desktop, pe alte sisteme nu am incercat. Nu am constatat un consum mare de resurse ca folosesc Go si acolo consumul e mic.

E puțin ciudat, din câte înțeleg e o alternativa la docker. WSL e ok, n-am avut probleme cu el in sine. Îți setează cloud de Canonical local, nu am nici un interes să folosesc așa ceva.

Am probleme in schimb cu docker și docker compose. K8s mănâncă multă memorie, mici excepții sunt kind si k3d.

Eu acum ma uit la skaffold și Tile pentru local development cu k8s.

Am in plan un config de docker/podman cu k3d și tile/skaffold in loc de docker compose.
Trebuie sa ruleze pe WSL/Linux/Mac M1.

Problema veche si cunoscuta la multipass
In afară de re inițializare VM nu prea ai ce sa faci. Sau cel puțin eu nu am reușit să ii gasesc solutie

1 Like

In esenta idea de a avea la dispozitie, la cerere, un mic cloud instant fie el si pe Ubuntu ,nu e rea pentru ca in development dar si in productie e mai util decat o singura instanta (WSL) si mai rapid decat o virtualizare clasica (VBox, KVM, Hyperv) sau alocare de resurse in cloud real. Probabil utilitatea maxima ar fi in dezvoltarea si testarea aplicatiile multinod, cu baze de date distribuite sau replicate, etc (dar nu ma refer aici la containere sau kubernetes care ar veni on top). Dar din pacate observ ca stabilitatea solutiei inca pune probleme serioase.

Pe un singur nod (o mașină), Docker compose merge f bine… just saying