Un alt fel de programare

Sper să am timp să încerc așa ceva:



1 Like

AVR-urile începuseră să fie la modă pe la mijlocul anilor 2000 și erau concurenți cu Pic; ambele deschideau noi și noi oportunități de automatizare & co. Îmi cumpărasem câteva bucăți din fiecare, începusem să-mi construiesc propriul programator dar mi-am schimbat locul de muncă iar pasiunea electronicii s-a cam spulberat.

Cred că mai am și acum o carte despre Pic-uri și câteva microcontrollere :slight_smile:

La momentul respectiv era extrem de dificil (și pentru că erau foarte scumpe[1] dar și pentru că nu le găseai) să achiziționezi componente mai… exotice. Acum există aliexpress unde găsești, la prețuri infime, orice.

Fun fact: Arduino este făcut cu AVR.


[1] Dacă îmi aduc aminte bine, am dat vreo 80 lei pe un Pic. Pe Ali costă 10$ un lot de 10-20 bucăți.

2 Likes

Problema cea mai mare cu ATmega e că nu ai Direct Memory Access, cu un PIC32 poți să faci operațiuni din memorie direct, adică nu îți vei folosi procesorul să afișezi ceva pe un LCD sau să trimiți date spre ceva. Nu numai că așa poți salva din consumul de curent, dar poți de exemplu afișa pe un ecran color un video la 60 fps de pe un card sd fără să folosești procesorul.

Vezi playlist-ul

ATmega-ul în schimb e practic fiindcă îl poți programa cu un programator de 1$ (eu recomand CH340 cu switch de la 5V la 3.3V) și arduino ide. Un ATmega8 îl iei la 0.5$ și se pot face câteva chestii cu el, în special dacă nu folosești arduino (dar ai nevoie de usbasp tot de 1$ și nu mai e așa practic de programat în AVRStudio față de PIC32). Găsești atmega328 cu tot cu microusb, ch340, arduino deja pus pe el la 1.5-2$ și doar îl legi la orice are usb și îl programezi cu Arduino IDE. E ok pentru lucruri simple.

Ar fi și STM32-urile, consumă extrem de puțin, ușor de programat, compatibile cu arduino, ieftine și puternice cu un arm cortex de 72Mhz, dar eu înca nu le-am folosit, probabil sunt mai bune ca PIC-urile și arduino.

Totuși ce ți-aș recomanda eu și cu ce mă joc în ultimul timp e ESP8266. E un microcontrollor care rulează la 80-160Mhz cu wifi inclus pe care îl găsești la 1.5$ în volum mai mare sau 2$ pe bucată pe ebay/aliexpress. (recomand modulele ESP12F și un module plate pe care să îl pui, după îl programezi cu 2 breadboard-uri și un CH340. Există și nodemcu, wemos d1 la 5$, dacă iei nodemcu vezi 1.0 (nu îl lua pe cel vechi).

Lucrez cu cineva și la un programator mult mai bun, o să îl vindem și în România.

La 5$ ar fi și alte opțiuni, raspberry pi zero (acum a apărut cu wifi și bluetooth la 10$), orange pi zero, chiar Omega2 care are un procesor Mediatek.


Mi-am comandat unul zilele astea să mă joc cu el, rulează un linux întreg, pot rula orice rulează pe arm cu el, nodejs/php… Problema e că are un consum mai ridicat, nu e chiar 100% pentru IoT (probabil 50-100mA e cel mai mic consum)

M-am mai jucat și cu un Orange Pi PC Plus, trebuie să te știi puțin cu linux-ul să îl faci să meargă frumos dar e extrem de puternic pentru banii lui, dar iarăși consumă în jur de 200 mA constant și 1A la full load, se și încălzește, dar se rezolvă oarecum cu armbian nightly și un radiator pe procesor.

Cu 128 mb ram în sus și procesor de 500-1000Mhz, sistem de operare realtime poți să faci deja și câteva chestii mai inteligente, gen un alexa, ceva cu OpenCV. La cei 1Gb pe care îi are un Orange Pi chiar mi-e greu să îmi dau seama ce aș putea face cu el să îmi folosească mai mult de câțiva Mb înafară de un server.

3 Likes