Un designer ar trebui să știe HTML/CSS? (și viceversa)

În continuarea discuției Boboc care are nevoie de indrumare:

Am tot primit întrebări de genul ăsta: un designer ar trebui să știe HTML/CSS? Dar un frontend, ar trebui să știe design?

Fac frontend de prin 2005-2006 și am tăiat/implementat câteva sute de layout-uri. Prin urmare, am să expun mai departe ce am învățat de-a lungul anilor. :slight_smile:

Designer vs Frontend

Anumite lucruri nu sunt ușor de transpus din design în html/css. Iar un designer „pur”, care nu are nici măcar minimum de noțiuni HTML/CSS nu va avea habar unde să se oprească. În anii în care IE6,7,8 aveau un marketshare uriaș, primeam layout-uri de implementat ce implicau umbre, colțuri rotunjite, PNG-uri transparente șamd. Chestii ce se puteau implementa OK-ish, dar necesitau exagerat de multe resurse (timp, nervi etc). Puteam diferenția lejer designerii care știau HTML/CSS de cei care nu știau.

Pe de altă parte, faptul că mintea nu ți-e îngrădită de modul în care randează browserul, poate genera niște rezultate foarte… out of the box.

Desigur, aici vorbim despre design, nu despre bootstrap & co care poluează internetul de câțiva ani…

Frontender vs Design

Pot număra pe degete situațiile în care am fost dezavantajat de (diz)abilitățile mele de designer. De obicei, este suficient să ai ceva noțiuni de bun simț despre usability, IA & co: o idee despre contrast, puțină teorie a culorilor, puțin typography și ar trebui să fie suficient.

Ce ar trebui să faci?

Din fericire, nici o cale nu este exclusivă. Nu e ca și cum ai vrea să fii și astronaut și chirurg. :slight_smile:

Poți încerca oricând cealaltă cale. Cum? Îți faci un blog. :wink: Motivul pentru care a apărut blogul meu este tocmai acesta: să pot experimenta diverse, atât din punct de vedere al HTML/CSS cât și al PHP, WordPress sau design.

6 Likes

Parerea mea e ca daca excelezi cu adevarat in web-design , nu ai neaparata nevoie de cunostinte de codare a layout-urilor.

Consider ca cele doua trebuie impletite in momentul in care ai propriile proiecte individuale , sau in momentul in care nu esti suficient de bun la nici una dintre cele doua laturi. Cu siguranta insa , e mai avantajos sa angajezi un om care le poate face pe amandoua , decat sa angajezi doi oameni pentru acelasi lucru.

Insa , eu tind sa imi mentin parerea ca sunt oameni facuti pentru design si oameni facuti pentru cod ( daca iti doresti cu adevarat un produs final de calitate superioara) , dar desigur exista si exceptii. :slight_smile:

1 Like

Alte discipline care se ocupa de partea de design pentru un efort ingineresc au nevoie de ceva cunostinte ale respectivului domeniu. Ma gandesc aici la design auto, design industrial sau arhitectura. In special pentru design auto sau arhitectura, unde numarul de artefacte distincte produse este mic, lumea are in general asteptari ridicate de la designer, astfel incat, un arhitect de exemplu, are cunostinte de constructii, rezistenta materialelor etc. [1]

Why would IT be different?

[1] Desi, dupa cum nota si @iamntz si ignorarea aspectelor de implementare poate duce la rezultate interesante

1234567Da.

2 Likes