Unde sunt developerii?

Salut,

Incerc de cateva luni sa caut developeri freelanceri/contractors/angajati si nu-i pot gasi. Nu-mi scrie nimeni la ofertele mele.

Imi scrie cate o persoana si a 2-a zi dispare. Mentionez ca am oferte atractive ca tehnologii,buget si nu am apucaturi de boss care încearcă sa exploateze brate de munca.

Ce se întâmplă? I-au mancat corporațiile mari? Au prea mult de lucru? Sau poate nu mai vor sa lucreze?

4 Likes

s-au reprofilat spre salariile/clientii din vest, lucrand remote

the perks of a global pandemic

7 Likes

În metavers.

Acum dacă nu era destul s-a pornit VR-ul și toți care sunt foarte buni vor migra aici fiindcă salariile sunt uriașe și proiectele foarte interesante.

2 Likes

Ti-au stricat piata aia cu fabrica de freelanceri.

10000+ euroi / luna pentru unul cu 3 ani ‘experienta’.

3 Likes

Not really. In the same boat as you. Mi se pare ca e o piata brutala de ceva vreme.

2 Likes

Piata e foarte competitiva momentan, si mie mi-au spus destui din hr. Dar poate e si legat de partea asta din anuntul tau:

" Modul de colaborare:
Plata se efectueaza saptamanal. Stabilim la inceputul saptamanii task-urile, iar la sfarsitul saptamanii revizuim ce s-a facut si efectuam plata."

Cumva exprimarea asta imi da unele dubii legat de ce s-ar intampla, daca un task dureaza mai mult, daca intr-o saptamana deliveruiesti doar 3 story points etc. , m-ar face sa imi pun unele intrebari legat de cat de amanuntit se face trackingul si daca asta poate impacta plata.

6 Likes

da, modul ala de colaborare e un red flag, parca vad situatia cand task-urile sunt subestimare, pt ca e “easy”, de fapt am observat ca totul e easy, simplu de facut, sau aproape facut…

Am patit si eu de multe ori, chiar recent, trebuia sa integrez un API, am zis 10 zile, dar credeam ca fac un 7, dar de unde a durat 1 luna, ce sa vezi API-ul ala nu functiona precum documentatia, care nu era la curent, cum niciodata nu e, si tot felul de errori si weird behaviours, si schimbari de model etc, dar din perspectiva PM, task-ul e easy, ce mare chestie, apelezi unele endpoint-uri.

6 Likes

Feminists ask “Where have all the good men gone?”.

Problema este în ofertă, în așteptări, în atitudine și în conținutul anunțurilor. Trebuie să te adaptezi la schimbările din piață permanent, angajator sau candidat.

3 Likes

Am inteles. Cum trebuie sa fie scris un anunt? Imi puteti da link-uri cu exemplu de oferta cu continut atragator?

2 Likes

Eu nu ti-am vazut anunturile dar banuiesc ca poate ai nevoie de o abordare mai delicata a candidatilor. Lucreaza cu un head hunter cu experienta si vezi ce iti recomanda. (Nu il pune pe el sa ii gaseasca! Costa mult! Consultate cu un expert sa vezi unde iti Scapa). Fa un plan de recrutare pe o nisa specifica pentru ce ai nevoie. Nu ii nisa dupa tech stack. Cauta un tipar care ti se potriveste. Cu siguranta exista.

Tin sa mentionez ca in perioada asta din cei pe care ii cunosc putini ar schimba jobul sau ar incepe proiecte noi. Poate ai ceva mai mult noroc dupa 5 ianurie cand se termina planificarile de vacanta.

1 Like

“Oferim 20000 euroi pe luna”. Ce n-ai inteles? :slight_smile:

1 Like

Presupun aceasta varianta. Doar ca nu vreau sa fiu rautacios.

Nimeni nu da vrabia din mana pe cioara de pe gard.

Ca sa iei un angajat fie:

  • iei un incepator
  • iei un om de la o alta firma (ceea ce va duce la alte lipsuri in industrie in general)

Acuma, de ce un om care are stabilitate ar vrea sa-si schimbe situatia cu un proiect despre care nu stie absolut nimic? Eu as cere o clauza de siguranta: daca in 10 ani ma concediati, imi platiti descendent de la 100.000 de euro. Adica daca nu mai au nevoie de mine dupa un an, imi sunt platiti 90.000 de euro. Daca renunta la mine in anul 9, imi platest 10.000 de euro. (Desigur daca nu da faliment firma sau daca eu o lalai pot sa ma dea afara fara nimic)

Stabilitatea e cea mai importanta, mai ales cand ai peste 30 de ani. Iar cu totii stim ca dincolo nu e mai bine. Proiecte haotice cu cerinte facute de persoane non-tehnice cu care 90% din timp trebuie sa te certi ca ei nu inteleg de ce nu e posibil sa faci un sistem automat, dar manual.

2 Likes

Am inteles mesajul tau. Doar ca eu nu intentionez sa fur angajatii. Eu cred ca exista freelanceri/contractori care cauta in fiecare luna proiecte iar cand eu vin cu oferta se dau toti intr-o parte.

Foarte straniu atunci cand prezint proiectul si incep sa le explic (uite aici trebuie un chat live, uite aici trebuie o integrare cu metoda de plata)… Observ cum se streseaza si retrage frumos. Pe de-o parte inteleg tendinta pshihologica a omului de a avea dorinta sa faca ceva mai usor insa tot pe atatia bani.

Ceva si mai straniu…daca am proiect simplu, feedback-ul este: noo mersi, nu-i interesant proiectul.

Mentionez ca sunt si eu developer de 9 ani experienta. Ceea ce inseamna ca nu sunt o persoana fara cunostinte tehnice. Pot aprecia munca omului, cunosc nivelele de complexitate si pot intelege atunci cand un task dureaza ceva mai greu din cauza altor motive tehnice. Iar daca dureaza mai greu, ma implic ca sa rezolv impedimentul si mergem mai departe.

3 Likes

Eu nu cred ca exista de-astia care sa caute in fiecare luna si sa fie si cat de cat buni.

Nu vad cum nu ar fi prins unul bunicel in proiecte de ceva mai mare amploare si ar lucra doar pe proiectele de-alea minuscule de o luna.

10 Likes

Doua considerente:

  • acesti freelanceri de care vorbesti nu exista. Toti colaboratorii cu care am lucrat au fost pe perioada de ani de zile. Si cei prosti la care am renuntat, fiindca erau ieftini, au fost de fapt mutati pe alte proiecte ale unei parti din conducere
  • si eu am crezut ca din programator in manager nu e mare chestie. Dar realitatea a demonstrat ca felul cum gandesc eu solutiile, zero alti oameni le gandesc la fel. Ceea ce mie mi se pare simplu, altuia nu e neaparat asa. Plus ca in postura de gestionar, da, e simplu sa zici: vreau o pagina cu 3 chestii. Dar apoi iti vine omul cu 100 de situatii extreme la care tu nu te-ai gandit cand ti-ai imaginat pagina.
1 Like

Cum am mai spus mai in sus, nu sunt aici sa exploatez oamenii. Cu mine este foarte simplu, lucrezi? te platesc.

Daca un task dureaza, eu ca persoana tehnica ma implic si rezolvam problema ca taks-ul sa nu mai dureze atat.

Am intalnit persoana care spun ca nu lucreaza, ca nu stiu ce nu merge si cand am intrebat face-to-face:

  • ok, poti sa-mi spui te rog unde intalnesti problema?
  • pai…nu functioneaza API-ul.
  • mers, verific…Functioneaza!
  • aa da? zilele trecute nu functiona si nu am putut lucra
  • serios? De ce nu mi-ai comunicat? Am pierdut cateva zile degeaba.

API-ul pot fi sigur ca functiona. Este folosit de alte part terte si probleme nu au fost.

Deci ca sa evit asa ceva, eu analizez ce s-a facut saptamana, discutam daca e cazul sa intelegem de ce un task inca nu este finisat si efectuam plata si trecem mai departe la urmatoarea saptamana.

Sigur…nu e ca la salarii intr-o companie mare unde esti un pion si iti poti permite sa pierzi timpul pe alte chestii. Nu am o problema cu asa oameni, treaba lor, lucrati la acele companii, dar cu mine nu!

Eu vreu sa ne dezvoltam si sa facem proiecte de calitate cu care sa ne mandrim.

2 Likes

Ma refeream la masa de freelanceri. Nu zic ca dureaza toate proiectele 1 luna. Si nu toti lucreaza la doar un proiect care dureaza ani. Chiar daca ai lucrat cateva luni la un proiect sigur va fi necesar sa mai cauti si alte oferte.

Eu cunosc prieteni care au lucrat jumatate de an apoi cautau oferte (nu au gasit) si s-au angajat la companii.

Situatii sunt diferite si nu cred ca trebuie sa generalizam.

Pai in primul rand, vezi ca “ai spus mai sus” dupa ce am postat eu, asa ca nu aveam sa stiu in advance ce vei spune dupa mine. :slight_smile:

Iar legat de ce zici acum, mi se pare ca are sens, dar poate cumva te-ai face inteles mai ok ori mai pe larg (cum ai scris aici) sau la o discutie face 2 face. Clar, exemplul pe care l-ai dat, tipul a fost nesimtit.

Dar la prima vedere, partea aia cu evaluat taskuri si plata la sfarsit de saptamana in anunt, nu cred ca ajuta. Eu cred ca as mentiona-o doar la interviu si as face clar ca e un caz rar, gen in caz de nesimtire, nu in caz ca ceva chiar dureaza mai mult, fiindca sa fim sinceri, se poate intampla destul de frecvent. Dar strict din anuntul tau in celalalt topic, nu mi-as da seama cum se aplica faza cu plata si as da skip direct, fiindca’s sute de anunturi / recruiteri unde nu trebuie sa-mi pun intrebarea asta.

1 Like

Cel mai bine lucram pe varianta 3/3. Trei luni de munca, trei luni de stat si taiat frunza la caini. Asa ai timp si sa inveti, si sa imbunatatesti ce ai, si sa faci proiecte laterale. Asta cu iti verificam saptamanal munca duce la burnout. O luna-doua inteleg, dar zi de zi sa stai cu batul in fund ca trebuie sa justifici timpul, nu, multumesc.

Si in ce spui ai deja raspunsul. Au lucrat per proiect o data, s-au ars, niciodata din nou.

Cred ca te amagesti singur. Nu exista “sa facem proiecte de calitate” cum nu exista “bani gratis”. Proiectul si calitatea lui e dictata de cate resurse ai. Dar 90% e dictata de ce vrea piata. Degeaba ai cea mai tare aplicatie daca ti-o folosesc 2 oameni. Iar ce vrea piata nu e software de calitate. As putea zice ca oamenii normali urasc calculatoarele. Vad asta la clientii mei, mereu se plang ca ceva nu le merge chit ca intr-o mare plaja de situatii nu stiu ei sa foloseasca calculatorul. Si fac cu ochiul la pix si hartie pentru ca ele nu au dat niciodata Segmentation Fault.

4 Likes