Vechime, CAS, CASS la SRL - 2020

Salut,

Am vazut in Romania in ultima vreme tot mai multe firme care accepta colaborarea pe SRL (PFA) sau pe CIM.
In cazul SRL :
3% impozit pe venit platit trimestrial (ianuarie, aprilie, iulie, octombrie)
5% impozit pe dividende pe care la fel, le poti scoate trimestrial.
Daca scoti dividende cu valoare mai mare de X (daca stie cineva suma, sa imi spuna sa fac edit aici), platesti inca Y RON / an CASS (asigurare de sanatate in sistemul public).

In contextul in care nu vrei sa te angajezi pe propriul SRL tu practic ce rol ai in acel SRL?
Cum ramane cu “vechimea” in munca? Pensia la sistemul public? (da, stim cu totii, nu te baza pe asta. dar chiar si-asa…)
Daca vrei sa iei un credit cat esti de eligibil?

Am cautat prin topicurile de pe forum si n-am gasit ceva pertinent. Iar pe net nu stiu daca informatiile sunt outdated.

Mersi tare mult

1 Like

12 salarii minime brute e limita aia.

Impozitul pe venit se reduce la 1% daca te angajezi pe firma, doar ca in realitate platesti mai multe biruri, pentru ca munca e pedepsita drastic.

Totusi daca nu esti angajat in alta parte, e bine sa te angajezi, din vreo cateva motive (asigurari, etc).

1 Like

Eu lucrez pe SRL și îți pot zice.
3% pe venit dacă NU ai nici un angajat. Presupunând că te angajezi pe tine, o să ai 1%.
Dacă scoți dividende peste 12 salarii minime pe economie plătești o taxă fixă de 2458 ron cas, că scoți 5 mii euro, că scoți 1 milion, e o singură taxă fixă.

Poți avea ce rol vrei tu, e firma ta, faci ce vrei. De la director, la femeie de servici, dar preferabil ceva conex cu IT.

Dacă te angajezi, vechimea și pensia e în concordanță cu salariul pentru care ești dispus să plătești taxe.

Dacă nu te angajezi și rămâi doar administrator, și trăiești doar din dividende, poți uita de vechime și pensie.

Creditul poți să uiți. Puține firme vor da credit unui angajat la propria firmă. Sunt și care dau, nu zic nu, dar trebuie tare să te rogi de ei. Eu n-am reușit.

Clar, asa poti scuti impozitul pe venit pe salariu.

Nu de aia.

Eu am avut probleme cu finanțele pe motiv că am lucrat cu o firmă și firma aia nu avea angajat pe domeniul de activitate care mi l-au facturat, deci cum mi-am permis eu să deduc facturile alea.

Aparent e treaba mea să verific toți furnizorii cu care lucrez ce carte de muncă au angajații lor, practic să fac treaba lor. Îs niște escroci fără margini, nu mă porni că nu mă mai opresc :))

1 Like

Acea taxa fixa la CASS (asigurare de sanatate) nu este practic pt mine ca si administrator al SRL-ului? (administrator, nu angajat). Cu alte cuvinte eu sunt asigurat din punctul asta de vedere la sistemul public de sanatate.

Concluzia fiind :
Daca ai SRL si te angajezi pe el ca si programator, iti dai un salariu si platesti taxe pentru tine cum o face oricare alt angajator. Ai vechime, ai pensie, ai asigurare de sanatate, ai salariu, poti aplica pentru credit. Pe langa salariu mai scoti si niste dividende ca si administrator din cand in cand.

Daca ai SRL si nu te angajezi pe el, traiesti doar din dividende dar nu ai vechime, nu ai pensie, ai asigurare de sanatate (acea taxa fixa la CASS), nu ai un salariu propriu zis, nu prea poti aplica pentru credite (va depinde mult de banca).

Daca ce am scris mai sus e corect, atunci avantajele unui SRL sunt ca poti factura la mai multi clienti si platesti mai putine taxe decat un angajat (daca nu esti angajat pe propriul SRL). Corect?

1 Like

Corect.

Dar de la 50% la 1% + 5% e diferență mare dacă câștigi bine. Mie mi se merită cu vârf și îndesat, chiar dacă nu pot scoate credit. Mi-am luat apartamentul cu banii jos, asta e. Dar și dacă plăteam totul pe salariu, mai dura mult și bine.

Sub o anumită sumă nu merită părerea mea. Peste o anumită sumă merită.

Fă-ți un Excel și vezi de la cât ți se merită, luând în calcul și costurile lunare cu contabilitatea.

Incerc acum sa imi dau seama care e suma aia de la care se merita. Ca toata lumea va zice…“pai gandeste-te cat castigi in plus si vezi daca esti multumit”
Dar e discutabila treaba asta. Poti sa iei cu 5000 ron in mana mai mult pe SRL dar…nu stiu care-s toate downsides si daca merita. sau pt ce suma ajunge sa merite.
Avand in vedere ca firmele accepta acum colaborare pe SRL, practic tu nu-ti bati capul decat cu 1 factura pe luna. In acelasi timp poate si ANAF sa zica ca e un fel de angajare deghizata.

Pot sa te lamuresc eu cu creditele.

  • unele banci accepta veniturile din dividende pentru credite, insa doar un procent din ele (50% la ING de ex) si trebuie sa ai avans mai mare pentru credit.
  • accepta si pe PFA, insa doar daca ai clienti din Romania (ceea ce e o stupizenie) si tot asa, un procent din venituri.

Nu stiu daca e valabil si la SRL. E sigur la PFA, dar la SRL n-am auzit pana acum. Stii ceva?

1 Like

Principalele probleme ar fi:

  • bataia de cap cu contabilii, infinit mai multa daca te si angajezi
  • firma cu care ai contract poate oricand sa zica “stop”, n-ai nici macar preaviz
  • scoti bani mai rar, nu lunar, tre sa ai un buffer mai mare
  • asigurare de sanatate tre sa iti platesti tu separat daca nu te angajezi

Teoretic, venitul net e macar cu 50% mai bun cand tragi linie la aceeasi suma cheltuita de clientul final. Probabil merita la orice suma de la minimul pe economie in sus. Dar na, vine cu batai de cap, mai multa responsabilitate.

1 Like

Exista niste criterii pentru asta in lege. Nu e dupa ‘zicere’.

Aia cu scrie in lege e doar în instanță.

În realitate ANAF se comportă ca în proverbul ăla: 1 nebun aruncă o piatră în apă și 100 de înțelepți nu o pot scoate.

Ei vin și fac ce vor, și îți zice să contești dacă nu îți convine. După care da, câștigi.

Dar asta cu angajare mascată e extrem de rar controlată. Sub 50,000 eur pe an și neplătitor tva nu te controlează nimeni in veci.

3 Likes

O sa las link-ul asta aici ca mi s-a parut tare folositor : https://gestiunepfa.ro/optimizare-fiscala-pfa-sau-srl/

Legat de angajarea “deghizata” presupun ca daca din cand in cand mai tai factura si pt alt client, deja esti un pic acoperit. Din ce am mai vazut pe alte topic-uri, pare ca multe lucruri sunt interpretabile in lege si ANAF le va interpreta intotdeauna in favoarea lor.

Legat de acel CASS din dividende, ala il platesti pt tine sau ce e cu banii aia? Cine beneficiaza de acele contributii? (vorbesc doar de cazul in care nu te angajezi pe SRL)

Cu mentiunea ca ‘norma de venit’ ca PFA e deosebit de riscanta si lasa loc abuzurilor prin re-incadrare ulterioara. Si nu cred ca vrea cineva sa i se calculeze dobanzi si penalitati dupa x ani pe toata suma.

2 Likes

Am observat pe forum ca mai toata lumea recomanda SRL in detrimentul PFA oricum.
Daca cineva considera ca PFA-ul ar avea niste avantaje fata de SRL, le poate pune aici in caz ca intereseaza pe cineva pe viitor

Daca folosesti simulatorul ala, o sa afli ca merita PFA doar daca veniturile sunt mici.

Apropo, a se neglija concluziile economistului, ala concluzioneaza pe baza sumei bagate de el, care bineinteles ca nu e la fel la toata lumea.

Aici e riscul major la PFA părerea mea. Ca și cel care dorea să facă magazin online pe PFA.

Eu am prieteni care au lucrat pe PFA. Le-a venit din senin CAS recalculat așa random, câte 350 ron, apoi iar vreo 500 ron, fără nici o explicație. Cred că au plătit câteva mii RON pe parcursul anului tot așa decizii de recalculare.

Și culmea nesimțirii, o parte din ele erau dobânzi și penalități de fapt, cum că i-auzi, acum 3-4 ani n-ar fi plătit corect, deși și atunci a întrebat tot la ANAF dacă e totul ok, și aveau foaie că sunt cu tot la zi.

I-a zis că ANAF îți zice că ce ai de plătit conform declarației tale, nu dacă e corect cât ai declarat sau nu. Aia se face după și nu la toată lumea.

Deci concluzie, dacă nu aveți talent în a citi în stele, PFA-ul e relativ riscant, mai ales că răspunzi cu toate bunurile personale. La SRL în cel mai rău caz bagi insolvență și adio.

2 Likes

Eu tot zic asta, dar lumea care nu a taiat 1 factura in viata asta nu intelege!

1 Like

Ca PFA se poate constitui un patrimoniu de afectatiune care limiteaza raspunderea generata prin exercitarea profesiei la respectivul patrimoniu.
S-a modificat legislatia si s-a scos limitarea?

Eu unul zic ca nici la SRL nu este mai roz situatia. In caz de pagube, la un SRL cu angajati raspunderea, legal, o poarta salariatul cu patrimoniul propriu pentru pagubele create angajatorului. Nu as fi asa sigur ca un SRL fara angajati scapa basma curata.
Daca datoriile nu pot fi acoperite prin patrimoniul SRL-ului se ajunge la instanta, unde sunt chemati si creditorii si se analizeaza motivele pentru care s-a ajuns in acel punct si cum se pot despagubi creditorii.
Nu as fi asa sigur ca nu se extinde raspunderea la cel care a creat prejudiciile. In fata legii interesele SRL-ului sunt diferite fata de cele ale celui care a creat prejudiciul in numele SRL-ului.

Noul cod civil Garanţia comună a creditorilor Dispoziţii generale
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale

Art. 2324

Garanţia comună a creditorilor

(1) Cel care este obligat personal răspunde cu toate bunurile sale mobile şi imobile, prezente şi viitoare. Ele servesc drept garanţie comună a creditorilor săi.

(2) Nu pot face obiectul garanţiei prevăzute la alin. (1) bunurile insesizabile.

(3) Creditorii ale căror creanţe s-au născut în legătură cu o anumită diviziune a patrimoniului, autorizată de lege, trebuie să urmărească mai întâi bunurile care fac obiectul acelei mase patrimoniale. Dacă acestea nu sunt suficiente pentru satisfacerea creanţelor, pot fi urmărite şi celelalte bunuri ale debitorului.

(4) Bunurile care fac obiectul unei diviziuni a patrimoniului afectate exerciţiului unei profesii autorizate de lege pot fi urmărite numai de creditorii ale căror creanţe s-au născut în legătură cu profesia respectivă. Aceşti creditori nu vor putea urmări celelalte bunuri ale debitorului.

Eu lucrez cu PFA la norma de venit de 1.5 ani :slight_smile:
Stiu ca e prematur, dar n-am avut niciun fel de probleme cu ANAF pana acum. Va tin la curent in caz de ceva vizite de curtoazie de la ANAF :joy:.
Bonus, luna viitoare depasesc pragul de TVA si va trebui sa incep sa facturez cu TVA, chiar daca va fi 0 pentru ca facturez in UE.