Venituri din AppStore "pe persoană fizică"

Citeam acest articol și nu ajung la o concluzie dacă e musai nevoie de a avea firmă pentru veniturile aduse de o aplicație în AppStore.

Ar ajuta niște păreri bazate pe experiență.

Mulțam!

Eu as avea in vedere sa am venituri separate de salariu doar pe PFA (cred ca nu accepta Apple PFA) sau SRL. (sau similar ca mai sunt ceva optiuni putin utilizate)

Poti sa ai venituri pe drepturi de autor, atunci depui doar declaratia unica.

Dar esti in siguranta doar pe SRL sau PFA, asta fiindca e mai clar plafonul de TVA. Daca pe persoana fizica incasezi peste plafonul de TVA o sa fii luat in vizor si nimeni nu stie ce are ANAF-ul in cap, poate te trezesti cu 70% taxe.

Daca ai venituri mai mici scapi doar cu venituri individuale + CAS si CASS pe plafon, dar iti spun asta din amintiri citind legislatia, mai bine vorbeste direct cu ANAF si cere-le punctul de vedere in scris.

Legal, categoric ar trebui sa folosesti un SRL, daca cineva iti fura datele de acces/tokenul la App Store si publica ceva virus care afecteaza 10000 de utilizatori poate Google/Apple vine dupa tine pentru daune si nu vrei sa platesti pe persoana fizica daune la 10000+ utilizatori. Eventual incalci GDPR-ul cu aplicatia ta si vei avea probleme (pe PFA). Poate dai de un patent troll, iti scaneaza codul si vine cu cereri de dauna pe licente/drepturi de autor daca pui un mp3/filtre la camera etc.

Pare că e vorba despre autorizarea activității, indiferent de venit, ce se poate face doar pe SRL sau PFA. După trecerea de pragul TVA devine și mai complicat (pe PF)

Între noi fie vorba, Apple nici n-ar trebui să facă afaceri cu persoane fizice neautorizate (cel puțin nu în interiorul UE). Da’ se pare că și lor și irlandezilor le convine :stuck_out_tongue:.

Bani să iasă, vorba aia