Vlang - păreri și discuții

Răsfoiam internetul și m-am împiedicat de: https://vlang.io

Este un limbaj de programare care seamănă foarte mult cu Golang. Nu știu ce să cred despre el, mi se pare că prea se umflă în pene cel/cea/cei/cele din spatele limbajului că limbajul V e un limbaj foarte rapid, sigur, ș.a.m.d.

Voi ce credeți?

1 Like

Asa incep mai toate. Simple, apoi mai trebuie aia, si aia, si aia, mai imprumutam si din limbajul X ca chestia aia e cool, apoi si din limbajul Y…

Sigur ca toate limbajele ce apar ca ciupercile dupa ploaie ca sa rezolve probleme reale sau imaginare, introducand altele in loc… sunt gloante de argint. NOPE.

xkcd: Standards

1 Like

Nu a ajuns la versiunea 1, mie mi se pare suspecta viteza de compilare.

De obicei cu cat ai viteza de compilare mai mare, cu atat face mai putin compilatorul pentru tine, deci cresc riscurile de probleme in timpul rularii.

Rust de exemplu are un timp de compilare mare/foarte mare, dar garanteaza ca nu vei avea erori de memory overflow sau de locking la ceva resursa.

3 Likes

Am aruncat si eu o privire si as avea urmatoarele observatii:

  • suspect de mic atat compilatorul cat si executabilele (sub 10% din dimensiunea oferita de competitorul Go)
  • la compilarea exemplelor trebuie sa instalezi diverse librarii deci necesita dependente la nivel de sistem de operare ceea ce nu imi place
  • exemplele cu care vine sunt banale si pare destul de sarac in librarii, nu stim cum s-ar comporta in scenarii complicate sau computational/concurent intensive :man_shrugging:
  • introduce elemente de limbaj multe si interesante (dar in acelasi timp si ne-idiomatice preluate din diverse limbaje) ceea ce poate fi avantajos in rezolvarea unor probleme pe termen scurt dar nu si pe termen lung
    Go are o abordare mult mai sanatoasa din punctul meu de vedere, adica in loc sa extinda permanent limbajul, il simplifica si aduce functionalitate la nivel de standard library ceea ce asigura continuitate pe termen lung
  • cross compilarea pe Ubuntu de exemplu cere instalarea MingGW for Debian (fun fact: asa aflam ca exista portarea inapoi pe Linux a unui compilator portat de pe Linux pe Windows :facepalm:)
  • nu am testat partea de GUI dar am oarece rezerve in legatura cu cat de completa ar putea fi :thinking:
  • poate fi util in proiecte mici sau chiar experimentale, servicii web care lucreaza cu baze de date unde vad ca au ceva suport nativ

Nu am pierdut mult timp cu el dar concluzia mea e ca baietii s-au spart in figuri la nivel de limbaj dar produsul pare inca imatur pentru implementari sensibile sau proiecte noi, complicate.

3 Likes

Am aceeasi parere ca si @anon31094663 , nope.

In alta ordine de idei, nitpickul meu este ca daca mai vad abrevieri de genul: ‘fn’ in limbajele acestea noi, jur ca imi iau campii.
Pentru mine e ca si cum ai scrie ‘k’ in loc de ‘ca’ in sms doar ca sa mai salvezi niste caractere. Ori nu pui deloc (C/C++) ori scrii function ca oricum dai tab in IDE si ti se completeaza automat.

1 Like