Voi cum procedati sa va vindeti serviciile

Salutare DevForum. In prezent am acumulat o experienta in ceea ce priveste web developmentul am contribuit la proiecte si site-uri ale unor prieteni, am realizat cateva site-uri ca voluntariat si am reusit din prieteni si alte cunostiinte sa am 4 clienti insa nu am inteles cum pot da nastere unei cariere de freelancer in acest domeniu facand exceptie de la site-urile bine cunoscute care ofera un proiect la 100 de biduri. As vrea daca aveti rabdarea necesara sa povestim aici despre cum a inceput drumul pentru voi si cum a evoluat pana in punctul de a reusi sa fiti stabili financiar bazandu-va pe abilitatile voastre si ale ulteriorilor colegi pe care i-ati angajat sau cu care ati colaborat.

Daca sunteti curiosi ce experienta am las o lista mai jos:
Wordpress, HTML & CSS, JQuerry, AngularJS, Firebase, AnglarFire, PHP (sunt incepator aici), Ionic 2. Mentionez ca inca ma lovesc de erori care imi ocupa timp in a le rezolva desi nu cred ca sunt developeri care nu intampina circumstante de genul si nu revizualizeaza documentatia dar accept contrariul daca este bine argumentat cu cea mai mare placere.

Am 23 de ani si nu doresc sa imi iau elicopter ci doar sa beneficiez de un trai decent ca freelancer in Romania fara grija zilei de maine.

1 Like

Salut mistere :slight_smile:

Eu am început cu anunțuri pe olx și pe alte site-uri. Am creat site-uri și am învățat pe parcurs, creându-le și chinuindu-mă să le duc la bun sfârșit. Așa au stat lucrurile în cazul meu.

Îmi aduc aminte și acum cum făceam site-uri la fabuloasa sumă de 50 de lei. No’, ai auzit bine. Puțin peste 10 €.

Pe deoparte erau puțini bani, dar pe de altă parte, bucuria pe care o trăiam că pot face bani creând site-uri web era de nedescris.

Cu timpul am zis să-mi fac un site de prezentare a serviciilor.

Am peste 10 ani de când fac site-uri web și nici la ora actuală nu am un site web personal. Nu mai spun de proiectele care le am în cap pentru mine.

Motivul ? Nu am timp.

Dacă prinzi o experiență suficient de mare încât să inspiri profesionalism și mai presus de toate, încredere, atunci fiecare client nou care știe cu ce se mănâncă web-ul, o să vină din nou la tine.

Uite așa am clienți de ani de zile.

Am un client cu care lucrez de 3 ani de zile. Nu l-am văzut niciodată la față. Nici contul de facebook nu i l-am găsit. Dar nici nu mă interesează.

Deci, în alte cuvinte, fă rost de experiență, aruncă un anunț, două, pe olx și lasă timpul să treacă. Dacă faci bine ce faci, atunci acei clienți or să revină.

A, și dacă are cineva impresia că pe olx nu se găsesc clienți serioși, vă înșelați. Uneori, de unde nici nu te aștepți vin.

Eu și în momentul de față am anunțuri acolo. Dezactivate, pentru că nu am timp de ei. Acum o săptămână m-au sunat 3 potențiali clienți. Unul din ei voia un site de la 0, de anunțuri, cu sistem de plată și tot tacâmul. Bugetul lui era de peste 3000 de €.

I-am zis că dacă termin cu clientul actual, îl sun, dar nu văd să termin treaba prea curând. Deci, pa.

Repet. Prinde experiență, exersează. Și vine totul de la sine.

PS: Asta nu înseamnă că nu duc grija banilor! Așa cum îi fac, așa aștept să ia nevastă-mea salariul. Banii n-au valoare. Te c*ci în ei…

5 Likes

Scuza-ma ca ma bag peste discutia ta, insa as avea 2-3 intrebari.

  1. Ai avut job inainte sau… ai fost direct freelancer?

2)Pe ce numar de zile estimezi un proiect de 3000 euro?

  1. Mi se pare tare ca… atragi clientii fara portofoliu, am un prieten care nu are portofoliu, are experienta dar… nu ii merge prea bine, care sa fie secretul tau?
1 Like

Pe mine mă întrebi, da ? Nu văd să mă fi citat…

Job ? Nu. N-am lucrat niciodată de la alt birou, decât cel de acasă. Sunt freelancer dintotdeauna.

Nu atrag clienți fără portofoliu. Eram batman dacă făceam asta. Am un mic portofoliu. Chiar foarte mic având în vedere că mai mult am făcut scripturi care au fost integrate în proiecte existente. Sau care pot fi văzute doar de clientul respectiv, gen crm.

Depinde de proiect. Dacă vorbești despre clientul care am vorbit mai sus, atunci în cazul meu îmi lua o săptămână și jumătate, două maxim. Pentru că am deja un site de anunțuri creat. Și mi-era ușor să-l modific. Chiar dacă n-aș fi avut, am un mic framework pregătit să accepte un site de anunțuri.

Nu e nici un secret. Am încercat întotdeauna să nu-mi las clienții baltă și să le fac exact ce vor. Oamenii văzând asta, s-au întors înapoi. Au toate motivele.

Dar dacă vrei, avantajul meu este că … în timp ce majoritatea anunțurilor sună în genul “Creez magazine online, forumuri șamd” urmat de un portofoliu cu site-uri pe wordpress, joomla etc, al meu sună “Programator php. Creez site-uri web și scripturi de la 0”, urmat desigur, la cerere, de un portofoliu modest, dar cu site-uri de la 0.

Dar mai am și perioade în care n-am de lucru deloc. Atunci îi caut eu. Pe phpromania sau în alte părți în care aș putea găsi proiecte interesante.

Dacă atunci când apare o ofertă de proiect majoritatea își pun întrebarea “ce cms aș putea să folosesc aici”, eu îmi pun întrebarea dacă framework-ul meu e capabil de proiect.

Bine înțeles și că prețurile mele sunt mai mari. Dar cei care vin la mine știu asta.

2 Likes

Multumesc voi incerca si aceasta metoda cu olx.

Iti pierzi vremea cu clienti din RO. Daca nu dai de unul care sa castige zeci de mii de euro lunar, degeaba.
Am lucrat si cu romani, dar doar daca ofereau sume foarte mari de bani, si doar daca stiam ca pot sa mai trag de pe urma lor prin update-uri, implementare a noi functionalitati, etc.

In acest moment am proiecte numai de la clienti din afara (oameni seriosi, cat le ceri, atat iti dau).
Un client mi-a solicitat sa semnez un contract de confidentialitate a tuturor scripturillor, algoritmilor bla bla creati pentru el, pentru asta plateste omul mult mai mult.

Daca vrei sa nu ai grija zilei de maine ca si freelancer, iti faci un site (pe o nisa care atrage useri), ce exploateaza o librarie si in felul asta oamenii isi gasesc raspunsurile la intrebari. Nici macar nu ai nevoie ca ei sa se inregistreze la tine pe site. Cauti un VPS extrem de ieftin, aruba de exemplu (1$/luna), pui adsense si te-ai scos din foame. Am un astfel de site ce imi asigura venituri de 300 euro / lunar, in luni proaste. In 2008-2009 scoteam peste 1800 euro / luna din el. Cred ca in curand ma apuc sa-i fac un API, si sa schimb absolut tot codul.

1 Like

Multumesc pentru raspuns. Cum ai inceput si cum ai ajuns catre acesti clienti ? Care este your little story ?

https://www.fiverr.com/zshare

Am fost top rated seller, din pacate nu mai am timp de chestii mici, si au introdus un sistem nenorocit prin care am scazut la lvl 1. :slight_smile:
Am fost primul user care a avut gig-uri, Bootstrap Framework related. Aveam si 20 order-uri / zi.
Din pacate, Fiverr nu mai este ce a fost, dar poti da de clienti super OK.

Poti face public site-ul despre care zici?

Nu vreau sa dau idei de nise. Ti-am spus ce poti face daca vrei bani.
Nisa mea inca merge foarte bine, nu vreau competitori.

Ok. Poti da un exemplu cu altceva? Nu conteaza ce, sunt curios la ce te referi prin a exploata o librarie :slight_smile:

Poftim: https://botman.io/ :slightly_smiling_face:

Este destul de greu exemplul, eu mi-am ales ceva mult mai usor, aveam 14 ani.

La fel de bine poti sa-ti faci propriul SaaS care rezolva o problema de nisa. Ma asteptam la ceva mai simplu :slight_smile:

LE: botman nu foloseste adsense iar creatorul site-ul este si creatorul librariei. La asta te refereai prin exploatarea unei librari?

Poti realiza aplicatii/solutii pe care sa le vinzi ca si servicii, e cam greu sa fii freelancer in 2018.

Nu te baza pe solutii pentru romani, romanii nu au bani pentru modernizare si nici nu sunt deschisi pentru asa ceva chiar daca ai lucra gratuit.

In schimb exista nise care pot fi furate usor cu putin talent. (asta incerc si eu de cativa ani)
Actualizeaza-ti skillset-ul ca sa poti scrie cod cat mai pur si sa folosesti pattern-uri gen observabile, redux, one-way binding, SVG+Canvas, isolated components, shadow dom, css cu js (styled components si altele), TypeScript. Cel putin daca vrei sa te bazezi pe frontend. Cu AngularJS si PHP faci doar mentenanta la ceva produs cu cod expirat de prin 2015 si e mult mai greu decat sa faci development de la 0.

Probabil cea mai buna solutie pentru a face bani e sa vii cu un MVP pe o anumita nisa ca sa scoti bani (pentru development-ul aplicatiei reale) de la cineva care poate are nevoie de ceva similar. Aici te ajuta foarte mult cunostiintele de Firebase, poate chiar si Wordpress (pentru solutii headless), DAR ATENTIE, NU REALIZA TU PRODUSUL, realizeaza doar MVP-ul mai frumos ca si competitia, feature-urile dupa pot fi si pe hartie .

2 Likes

Aici ai fost amuazant, la modul cel mai serios.

Cred ca cel mai bun sistem e cel de recomandare, in 2018 mai plateste cineva pentru cod de la 0, ma refer la ce sare de 1000 de euro ca buget, fara sa ai tu un proiect deja facut…?

O mică sugestie: înainte de a începe cu sfaturi, puteți începe și cu „sunt freelancer/am firmă/SaaS/etc de X ani, peste Y clienți până acum”.

8 Likes

Multumesc in prezent la AngularJS sunt la zi. Acum folosesc Angular5 si ma gandeam sa merg catre react-native dar nu vreau sa investesc timp in ceva ce la noi nu se cere. Incerc sa nu migrez de aici.