Vreau să fiu mentor!

@bucur m-a pus pe gânduri cu discuția asta: Mentorat basic stuff

Ce înseamnă mentor? Că de fiecare dată când ai nevoie de ajutor, va fi acolo și te va scuti de căutat?Nu chiar; în viziunea mea, un mentor te va ghida spre ce trebuie să citești, te va ajuta ori să înțelegi un concept sau, dacă ești norocos, îți va face review la bucăți de cod. Nu îți rezolvă temele, nu îți traduce documentația șamd. Greșesc?

Simon Sinek are și el un punct de vedere tare interesant:

2 Likes

probabil ca singurul raspuns oficial / de necombatut ar fi asta:

(pe scurt, simplu si sec: educator)

acum… in ce forma de face acea educatie si ce fel de relatie se asteapta de la asa ceva… cred ca tine de cei implicati sa defineasca in detaliu.
o sursa majora de probleme in relatiile de orice fel e intelegerea diferita a unor termeni agreati, a asteptarilor in general.

ps. cred ca in loc sa filozofam despre definitia unui termen… e mai eficient sa folosim cateva cuvinte in plus prin care sa definim si sa comunicam ceea ce dorim, chiar daca in loc de mentor il numim elefant mov sau stejar albastru.

ps2. e un raspuns general, o observatie / completare la cele doua topicuri mentionate, fara sa insemne ca descrierea de aici nu e de ajutor

1 Like

In viziunea mea un mentor iti ofera lucruri pe care:

1)Nu le gasesti NICAIERI in alta parte.
sau
2)Le gasesti foarte greu sau dupa foarte multa munca/timp/experienta.

Problema e - unde sa gasesti un mentor? :slight_smile: Dat fiind ca eu inca n-am gasit unul banuiesc ca iti gasesti mentor printre oamenii cu care lucrezi intr-o capacitate sau alta.
Speri sa vada in tine ceva potential si tu sa vezi in el o bogatie de experienta - nu?

Ar fi misto sa auzim mai multe de la oameni care au avut mentori - cum s-au gasit, unde, etc?

1 Like

cred ca e mai plauzibil sa gasesti lucrurile alea in mai multe locuri / persoane.
daca ai prietenii / colegii potriviti cred ca poti beneficia de experienta aia greu de gasit in alta parte.

Mentori se pot găsi la hackathoane.

mentor = o persoana pe care o intalnesti pur si simplu si care iti schimba traiectoria prin viziunea si cunostintele ce le detine.

Exemplu: acum 6 ani am intalnit prietenul unui prieten ce tot repeta intre fraze, cand imi explica de programare, cateva cuvinte: angular, node.js si couchDB. Dupa aproximativ 3 ani de studiu intens, am inteles la ce se referea, si usor usor am inceput sa inteleg ce face cand vedeam parti din codurile lui.
(programa din liceu si era f bun in Delphi, si multe alte tehnologii si limbaje). Imi amintesc ca a creat app-uri iOS in Delphi, si nu prea intelegeam eu cum.

De exemplu, iata lista mea de mentori in general:
https://mymodels.access2.ro/

De gasit, ii poti gasi si pe canalele de youtube, pe medium, pe acest forum, etc. Sunt destul de raspanditi, si devin mentori doar cand ii vezi tu asa, altfel, just simple people. “Guru” e doar o idee :wink:

3 Likes

Eckhart Tolle - ah, cineva care a citit The Power of Now presupun. :slight_smile:

Multe persoane de care n-am habar acolo. :thinking:

Citesc mai putin, vizionez in schimb seminarii pe youtube, tin mult sa le aud vocile :wink:

Tocmai ce am terminat de ascultat un podcast marca Lex Fridman, ce m-a dat de spate, radeam singur prin casa :))) Cu Manolis Kellis.

E mind blowing in the true sense.