Web developer junor in Cluj

Buna sunt un programator incepator,am parcurs pirmul an in cadrul ACADEMY PLUS din Cluj Napoca in urma caruia am obtinut o diploma de Analist Programator,ulterior in timpul verii am inceput sa invat web development prin tutoriale pe codecademy si coursera,din moment ce in cadrul academiei am invatat sa lucrez in C si sa utilizez un shell UNIX plus notuni de baza pentru VCS-ul GIT.
Intrebarea me este,cu aceste cunostinte as putea sa ma angajez ca junior web developer sau cel putin ca intern?
De asemenea sunt curios ce firme angajeaza web developer in Cluj la momentul de fata,mentionez ca am aplicat deja la cateva firme.
La momentu de fata am cunostinte,pe langa C,de baza in HTML,CSS,JS, si am lucrat cu framework-urile Bootstrap,jQuery si AngularJS 1.x.

2 Likes

Intrebarea majora e daca ai doar acel curs + coursera ca si tangenta cu acest domeniu sau ti-ai facut site-uri, un forum, teme, jocuri si/sau mici proiecte. (inainte sau dupa)

Totusi fiindca nu ai precizat PHP imi sugereaza ca mai mult ca sigur nu. Eventual cum stai cu Photoshop, Illustrator si arta in general ? Ai facut vreodata vreo animatie/joculet in Flash/CSS sau ai facut vreo modificare la vreun joc (mai mult decat schimbarea unei texturi/teme) ?

Pozitia ta ar fi pe frontend, problema e ca nu prea e nevoie de incepatori pe frontend deci doar cei mai buni sunt in cautare. (e o munca mai mult creativa, deci nu prea o poti invata dar poti sa devii mai bun prin practica)
O alta problema e C, nu ai precizat de ce ai ales sa faci acel curs (eu presupun ca au predat algoritmi de baza si structuri de date). Eu cel putin am invatat Pascal cacalau in liceu, dupa C si C++ cacalau la facultate si singurul lucru la care folosesc C-ul e programarea microcontroloarelor ocazional.

Am incercat si eu pozitiile de intern acum un an cu un prieten dar nu pe frontend, te lupti cu aia din anul 2 de la facultate si nu prea ai sanse pe hartie daca n-ai pe cineva care sa te recomande fiindca ei sunt obligati sa faca practica. (cel putin nu daca vrei sa fi si platit, nu te plateste nimeni ca intern fara contract cu facultatea)

Daca iti place sa faci cursuri vezi SAP, ai avut deja o introducere si daca continui pe SAP ai 1000-1300 de euro ca si consultant, pe arhitectura si mai mult. In comparatie pe frontend nu iei 2000 de lei daca faci teme cu bootstrap pentru wordpress sau modificari.

Site-uri am facut doar ce era prezentat in curs in mare,cu PHP am avut tangenta putin(xampp local and stuff),si despre cursul de C…nu s-a predat nimic totul se face pe o platforma interna unde ne alegem ce proiecte dorim,eu am lucrat la proiecte de infografie(de aici si ideea ca as vrea sa lucrez pe web) acum dupa cum a vazut cam ce presupune PHP in mare mi se pare asemanator cu C-ul(doar ca folosesti $ pe tot locul) eu cred ca ar fi mai indicat sa fac parte dintr-o echipa de backend,unde mai pui faptul ca nu ma pricep cu Ai sau Ps desi ma descurc ok la responsive design.Momentan fac tutorialul de pe FreeCodeCamp(web developing,dar banuiesc ca stii despre ce e vorba).
Ce ar trebui sa fac in continuare ca idee,pe langa posibilitatea de a invata SAP?

Ca intern nu castigi mai mult de 2000 lei daca faci template-uri wordpress ?Adica fara php in ele doar html si css ca nu inteleg?

Poti incerca ASP.NET Core, ce avantaje are:
-o documentatie bine pusa la punct https://docs.asp.net/en/latest/intro.html
-un limbaj puternic C#, sintaxa de C, a luat tot ce era mai bun din Java si C++
-un framework puternic .NET
-dependancy injection integrat in framework
-ruleaza sub Linux
-un editor puternic daca vrei sa dezvolti sub Linux cu suport pentru aceasta tehnologie: Visual Studio Code

1 Like

De ce nu ar invata direct Java?

Eu personal,daca as fi incepator in sensul ca cunostiintele mele, experienta mea este foarte mica,m-as orienta catre Python sau JavaScript(datorita faptului ca mi se pare promitator) si nu mi-as mai bate capul cu Php.
Daca ar fi sa aleg intre Php si Javascript as alege Javascript.

Pot sa ii dau un sfat din experienta mea, asta am lucrat in ultimi 10 ani, Java am facut in facultate, dar nu am castigat bani din Java, m-a ajutat doar sa invat rapid C#.

1 Like

Dintre colegii mei de facultate prieteni, cunostiinte am ajuns la urmatoarea concluzie :

Pentru Php sunt firme care iti acorda perioada de proba de 3 luni la angajare sau intership(platit) pe o perioada de 3 luni,mie asta mi s-a propus din partea unui angajator.

Pentru Java se ofera perioada de intership platit direct de 6 luni, cunosc cateva cazuri.
Am un prieten care cred ca are cont chiar si aici la noi pe forum iar in strainate pe Java ti se ofera 12 luni postul de intern.
Nu pot afirma ca orice firma face asa, unele poate ofera mai putin timp.
Nu stiu cum e pe C#, bag mana in foc insa cred ca povestea este asemanatoare.

Concluzia este ca Java/C# este mai complex si ai nevoie de mai mult timp ca sa il inveti comparativ cu alte limbaje.

Daca vrei sa te angajezi iti recomand sa faci un proiect tot mai complex :slight_smile: … de asa natura in cat sa intelegi cat mai mult si bine tot ce ai facut in el.

Cam cum îți poți închipui că ai cum să câștigi 2000 lei ca intern? :smiley:

Înainte să veniți cu tot felul de presupuneri și îndoieli despre ce salariu puteți cere, puneți-vă o întrebare simplă: cât produceți pentru firma aia?

Veți avea o sumă - măcar estimativ. Puteți cere liniștiți ~20% din suma aia.

Da, se aplică și internilor.

Buna ziua tuturor,as dori in primul rand sa va multumesc pentru raspunsuri.
Acum, ca idee deja ma descurc binisor cu JS si am o baza solida in C,asadar daca ar fi sa lucrez as alege fie sa lucrez cu JS fie cu C#,Java am facut un training(in care am invatat si OOP) si nu a prea fost pe placul meu,de asemenea mentionez ca sunt dispus si sa lucrez pe gratis ca intern in primele 3 luni sau pe un salariu sub 1000 RON ,la momentul de fata nu ma intereseaza sa fac bani ci doar sa imi gasesc o cariera si sa incep sa lucrez in domeniu.
De asemenea as avea o intrebare legata de back-end facut cu Node.JS,nu e cumva o idee mai buna decat sa invat sa fac back-end cu PHP sau C#?

Subscriu la ceea ce s-a scris deja și mai vreau să adaug și eu niște puncte ușor părtinitoare (deci a se savura cu precauție… de fapt ca și în cazul oricărei păreri a unui developer puternic-opinionat [1] :slight_smile:).

  • am lucrat pe proiecte enterprise, folosind C++, Java, și C#, plus - nu știu dacă se pune - câteva proiecte-școală în JavaScript (să nu fiu chiar total analfabet pe domeniul web) iar dintre acestea, C# mi-a lăsat impresia subiectivă cea mai “curată”, intuitivă, plăcută + facilități care fac limbajul foarte expresiv [2]

  • puțin mai obiectiv vorbind, C# a avut ghinionul/norocul, să fie creat mult după C++ și Java și, ca atare, adopția a rămas puțin în urmă (i.e. ghinionul) dar în același timp, după cum a spus deja @adavidoaiei , creatorii au avut ocazia să observe în practică neajunsurile celorlalte și să le evite [3] (i.e. norocul)

  • un alt mare avantaj al limbajului este excelenta integrare cu tooling-ul foarte puternic, ceea ce dpdv dev-experience e mană cerească (pe Java și C++ întotdeauna am întâmpinat dificultăti), dar în același timp (momentan) te limitează puțin la platforma Windows, dar nu cred să persiste

Pe de altă parte există - evident - și un revers al medaliei:

  • piața C#/.Net (momentan) este mai mică decât la Java și nu vei avea o plajă chiar așa mare de selectie
  • deși limbajul/platforma are foarte mare potențial, momentat este supusă unor riscuri cu privire la adopția în viitor (nu în sensul să dispără ci să rămână mai mică)… mai ales pe partea de mobile și web
  • în contrast, cu Java sau JavaScript probabil ai merge ceva mai la sigur în oricare subramură software

De aici niște concluzii personale:

  • pentru dev-experience și concepte de programare moderne, C#/.Net ar fi o alegere foarte bună
  • în caz că vrei să mergi la sigur și nu-ți surâde idealul din epoca de aur de a fi multilateral dezvoltat (deși ar fi chiar de recomandat în domeniul software), probabil celelalte ar fi niște opțiuni mai sigure
  • nu mă exprim asupra altor limbaje/platforme cu care nu am avut tangență, deci posibil să mai fie și alte variante care merită luate în seamă

[1] o tentativă mai mult sau mai puțin reușită de a traduce “strongly opinionated”… publicul decide :slight_smile:
[2] aici cel mai bun exemplu aș zice că ar fi Linq, care mi se pare una dintre cele mai tari facilițăți al limbajului
[3] un exemplu relevant, care-mi vine spontan în cap, ar fi sistemul stufos de excepții din Java, care s-a dovedit a fi mai mult blestem decât binecuvântare și nu a fost preluat

4 Likes

Pentru ca @Zionn13 e la inceput, se pierde printre tehnologii, si pare indecis ce sa faca de fapt.
Mie inca nu mi-e clar daca vrei sa lucrezi web sau altceva. De mentionat este faptul ca web frontend si web backend sunt 2 chestiuni diferite, si nu vei putea sa te specializezi pe ambele in timp scurt.

C si shell-ul sunt foarte bune daca vei face backend, iti recomand sa continui cu partea de comenzi linux, sa inveti cat mai multe din cele uzuale. 90% din cele de aici sunt de nepretuit in munca de zi cu zi.

Asa cum a spus si @isti37 e bine sa poti arata lucruri facute de tine. Cel mai probabil firma care te va primi in practica / internship te va directiona inspre ceva ce reiese din ce ai facut pana atunci. Daca vrei, te pot ajuta sa iti faci 2 proiecte pe PHP in 2 luni, ca sa ai ce sa pui pe masa sa impresionezi. De asemenea, te invit la urmatorul PHP meetup sa povestim mai multe. Vom stabili data pentru noiembrie, nu am ales inca exact.

4 Likes

Nu as putea zice ca sunt chiar la inceput in programare ci mai mult nu am o directie exacta, ideea e ca as dori sa lucrez pe web cel mai probabil pe back-end doar ca m-am indragostit de Angular si JS in general.
Ca idee as vrea sa lucrez cu un limbaj ce seamana ca sintaxa cu C, si care sa fie de web PHP and JS come to mind,desi nu stiu exact pe care sa il aleg,din cate am inteles si cu JS se poate face ceva backend nu doar front.
Cat despre site-uri pentru portofoliu sunt mai mult decat bucuros sa primesc proiecte,momentan fac un cursul de full stack web developer de pe freecodecamp care cuprinde undeva la vreo 30 de proiecte din cat am observat…

2 Likes