Where are all the Rails jobs?

Eu cred că un pic confundăm mai multe lucruri aici.

Câte proiecte noi se încep azi folosind limbajul respectiv? Că e Ruby că e Fortran, proiect început azi, se leg limbajele astea?

E total diferit de businessurile care folosesc aceste limbaje pentru că au o infraustructură creată.

Puține limbaje pier cu adevărat, dar majoritatea intră într-un con de umbră în care se folosesc strict pentru chestii existente, nu pentru a începe ceva nou de la zero.

correct, pana la urma o firma imensa, nu or sa schimbe ce au deja, este mai ieftin sa mentina sau sa aduca imbunatatiri. As masura altfel, dar este opinia mea

  • conferinte
  • activitate online(irc, slack, discord, forums)
  • books/tutoriale
  • joburi create
  • companii care investesc(as ignora companiile mari, multe dintre ele o fac pentru marketing, looking at you microsoft | google | facebook )
  • demographic place. Una este sa fii zero in Romania, si well used in China, iar apoi sa te uiti in Romania si sa urli betit de bucurie ca xxx este mort.

legat de ruby per see. Oracle, heroku, github, shopify, stripe, au full time employees care lucreaza doar la ruby/rails.

1 Like

Forumul ăsta este în Ruby in Rails :grin:

stai sa vezi ca multe lucruri din networking sunt in lua, fortran, perl, python2 si alte chestii moarte…

1 Like

Lasand la o parte trendurile motivele pentru care consider ca ruby moare usor sunt go si node. Asa cum cineva mentiona mai sus si la fel ca in topicul legat de python 4 atunci cand incepi un proiect nou preferi celelalte limbaje.

2 Likes

sincer, eu cred ca rails distruge ruby. sunt o multime de frameworks, librarii in ruby, dar sunt eclipsate de acel douchebag dhh

Stiu eu vreo 2 baieti in Buc care iau vreo 35 de euro pe ora in limbajul ala mort. Si au oferte pe la 40. Ar mai angaja la banii astia pe langa ei ajutoare dar nu se gasesc.

pai si de ce nu faci si tu daca ei tot cauta si se plateste ceea ce presupun ca tu consideri bine, daca tot e un limbaj de viitor?

Si ca sa ma exprim mai clar, cand zic mort nu ma refer ca nu il mai foloseste nimeni sau ca devii de ruby nu castiga decent(pe logica asta nici cobol sau fortran nu sunt moarte).

Ma refer ca e mort pentru ca marea majoritate a proiectelor noi vor prioritiza intai: go, java, js, python, php, .net, c++, c, rust, haskel, kotlin, r, lua, lisp, erlang si abia apoi ruby ceea ce va duce la din ce in ce mai putini oameni care vor sa invete ruby si apoi intra in spirala negativa.

Tot ceea ce ofera ruby exista un limbaj mai bun.

As face si probabil o sa o si fac. Pentru mine limbajul nu e asa de important. Nu as lucra cu COBOL, Fortran, Abap…probabil nici haskell…dar cand tragi linie la finalul zilei…e doar un tool.

Mai intai hai sa separam putin limbajele ca nu e acelasi lucru java si go, cu c/c++/rust respectiv pyhon, js, php si ruby. O fi limbajul doar un tool, dar nu ne apucam maine sa facem aplicatii web in C++ cred.

Acestea fiind spuse, eu am o oarecare idee despre limbajul go pentru ca am lucrat in ultimii 2 ani cu asta. Am o idee si despre php pentru ca am lucrat in ultimii 8 ani cu asta inainte de go. Am o oarecare idee si de ruby. Fortand comparatia go, php vs ruby, daca ar fi sa fac o aplicatie web normala sa zicem(niste pagini statice, niste formulare, auth, transactional emails, marketing emails, etc nothing fancy) si as vrea sa o fac repede, nu as avea nevoie sa pun react/vue pe front si ca deployment Heroku ar fi suficient, probabil ruby ar fi alegerea mai buna din astea 3. Dar e strict parerea mea.

Sunt proiecte destule in ruby. Ai sa fii surprins. Proiecte noi, nu ma refer la mentenanta de proiecte existente. Inclusiv Comisia Europeana are proiecte noi pe ruby.

Cei drept, probabil nu o sa vezi altceva decat aplicatii web facute cu ruby si preponderent rails si mai putin(chiar deloc) proiecte orientate catre internet of things, ML, embedded, etc.

3 Likes

macar inca nu am ajuns la asa ceva :grin:

Asta este o parere subiectiva biased dar: Go este mult mai rapid, iar PHP mai ales daca folosesti ultima versiune ai toate beneficiile unui limbaj modern + o comunitate mult mai mare + ca este mai rapid inclusiv daca folosesti symfony este cu 10% mai rapid (ca sa nu mai vorbesc de slim care este de 3-4 ori mai rapid) conform cu TechEmpower Framework Benchmarks asta ca sa nu mai vorbim de faptul ca este mult mai usor sa gasesti devi de PHP sau devi interesati de GO.

Nu e timpul pierdut.

E un pic ciudat să citesc pe un forum dedicat programatorilor mesaje de tip tabloid cu „limbajul X e mort” când e clar că nu e așa, altfel Ruby n-ar fi unul din cele mai populare 20 de limbaje de programare (indiferent cum socotești popularitatea) din momentul acesta.

Cred că sunt trei întrebări relevante:

  1. Are sens ca un începător să învețe Ruby în 2022?
  2. Există o piață de locuri de muncă pentru programatori Ruby?
  3. Încotro merge Ruby, ca ecosistem?

Personal, cred că la primul punct răspunsul este „da” deoarece limbajul e suficient de high-level ca să permită unui începător să construiască lucruri. În plus, ecosistemul din jurul limbajului Ruby e foarte stabil, cel puțin pe parte de web dev (folosești ultima versiune de Ruby on Rails) așa că e foarte ușor de abordat de începători: pentru partea de limbaj cumperi ultima versiune de The Well-Grounded Rubyist și pentru framework cumperi Agile Web Development with Rails 6 (primul beta pentru v7 înțeleg că apare în februarie), iar dacă preferi să înveți vizual există cursul video de la Pragmatic Studio.

Partea cea mai bună (și, zic eu, cea mai importantă) pentru un începător e că skill-urile sunt foarte transferabile deoarece multe framework-uri de azi au la bază concepte foarte similare cu Rails, iar cele două cărți de mai sus sau cursul video sunt cam cele mai bune surse pentru începători indiferent de limbaj. Eu nu știu să existe ceva similar din punct de vedere calitativ pe NodeJS sau Go, limbaje pe care le-am văzut menționate pe aici.

Cât despre piața de programatori, evident că există. E adevărat că în ultimul deceniu a existat o tranziție de la oferte de muncă pentru proiecte noi la oferte de muncă pe proiecte existente, însă presupun că e normal să vezi asta la piețe care au devenit mature. Da, ajungi să lucrezi cu cod legacy, însă e mai probabil să lucrezi pentru o companie care a rezistat 5+ ani pe piață.

Al treilea punct e mai complicat un pic.

Personal, eu sunt un pic îngrijorat de evoluția limbajului Ruby deoarece nu văd prea multă inovație din partea echipei Ruby core (există TruffleRuby, dar ține de Oracle, există YJIT, dar a fost făcut de Shopify), iar puținele idei semi-noi mi se par cel puțin discutabile (RBS) sau foarte, foarte la început (Ractors).

În același timp, sunt destul de entuziasmat de Rails 7, care a apărut acum vreo lună. Impresia mea e că Rails a căutat o direcție pentru partea de front-end după lansarea v3, a dat o serie de rateuri (vezi Coffeescript) și abia acum a găsit o soluție cu adevărat bună. Însă, așa cum zicea și @tacheshun, limbajul și framework-ul sunt doar niște unelte și ce contează e să îți faci treaba cât mai bine și cât mai repede. Pe mine mă lasă cam rece dacă limbajul X e cu 15% mai rapid decât limbajul Y sau că X e mai popular decât Y, cât timp sunt mult mai productiv în Y decât în X.

Desigur, nimic nu te oprește să lucrezi într-un mediu poliglot unde aplicația web să fie în Rails, iar diverse componente să fie în alte limbaje de programare (destul de frecvent mai apar microservicii scrise în Go sau Rust), dar cred că Ruby + Rails oferă o bază foarte solidă pentru aproape oricine vrea să scrie aplicații web.

6 Likes

Subscriu. Lucrez in Ruby de 10 ani, cunoscand comunitatea e plin de oameni din afara ei care isi dau cu parerea despre cand si cum moare Ruby/Rais, dar 99% habar nu au cu ce sa mananca.

In State cel putin, e plin de startupuri de Rails si din cate vad apar tot mai multe in ultima vreme. Desigur ca muncitorul in fabrica de programare la multinationalele de outsourcing nu o sa foloseasca Ruby.

Rails 7 e exciting, ne gandim sa trecem pe el de la Rails 5.1 treptat, dar cel mai probabil o sa-l transformam in API only si-l legam cu Vue sau React.

Astea fiind spuse, si noi cautam Rails developers si nu gasim.

3 Likes

Esti exemplul standard de programator ruby.


e ontopic